Olt. Ziua Medicului Veterinar sărbătorită și la Slatina

***Olt. Ziua Medicului Veterinar sărbătorită și la Slatina***

Ziua Națională a Medicului Veterinar este sărbătorită la 15 mai, dată cu multiple semnificații pentru medicina veterinară românească, fiind instituită la cel de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară, desfășurat în anul 1994. După doi ani de restricții cauzate de pandemia cu Covid, Ziua Națională a Medicului Veterinar, s-a desfășurat la Slatina, într-un cadru festiv la Restaurantul PSG, unde au participat zeci de medici veterinari din județul Olt. Evenimentul a fost organizat cu succes de către vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, dr. Ion Bozgă, președinte al filialei oltene, care a oferit câte o cupă și o diplomă aniversară tuturor medicilor veterinari olteni, fie pensionari sau activi. În deschiderea evenimentului, dr. Ion Bozgă a făcut un scurt istoric al Medicinei veterinare, despre car a spus că a fost înființată printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 15 mai 186, când a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila. Zece ani mai târziu, respectiv la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune”, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I. La 29 iunie 1914, la un an de la cel de-al III-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, a avut loc Şedinţa de constituire a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România. ,,În fiecare an la 15 mai sărbătorim Ziua Națională a Medicului Veterinar, eveniment care a devenit din luna mai 1995, o manifestare profesională emoționantă, constituind un bun prilej de întâlniri, de schimburi de opinii și de solidaritate profesională. Congresul Național de Medicină Veterinară a stability acest lucru! Pe 15 mai 1861, printr-un Decret semnat de domnitorul AI Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie Carol Davila. În 871, pe 15 mai a luat ființă Asociația Medicilor Veterinari din România.

Profesiunea de medic veterinar are organizare autonomă reglementată. Este organizată și funcționează în baza principiului autonomiei în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari s- înființat prin Decretul Lege Nr.3594 din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea, care a fost condus  de dr. Gheorghe Ionescu- Brăila, fiind organizat în 10 Ținuturi Administrative ale țării și municipiului București. Activitatea a încetat în anul 1948, reluându-se în 1998 odată cu adoptarea Legii160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar. ” a ținut să precizeze dr. Ion Bozgă în deschiderea evenimentului, urându-le un sincer ,, La mulți ani” tuturor medicilor veterinari.

În prezent Colegiul Medicilor Veterinari, care are în evidență medici veterinari ce profesează pe teritoriul României, este organizat în filiale județene, dar și în municipiul București. Anual, personalul sanitar-veterinar aflat în activitate, gestionează efectivele de animale crescute în scop economic, precum și alte specii de animale și păsări aflate în gospodării, cresătorii sau în sălbăticie.

 La eveniment au mai participat și fostul deputat PSD, Alexandru Stănescu, care a sprijinit foarte mult activitatea medicilor veterinari, precum și directorul Direcției Sanitar Veterinare Olt, dr.Veronel Bolborea.

Mai multe amănunte într-o înregistrare în exclusivitate la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Grigore Sebeș, editare și montaj, Georgia Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s