Mehedinți. ,,Măsuratul oilor”, un obicei străvechi la Balta

***Mehedinți. ,,Măsuratul oilor”, un obicei străvechi la Balta***

 Potrivit obiceiului, în fiecare an, în jurul sărbătorii  Sf. Constantin şi Elena, oile ies la munte, marcând astfel începutul păşunatului în comun. Proprietarii de turme de oi se întâlnesc, an de an, pentru măsuratul oilor. Reguli vechi de când lumea, păstrate cu grijă din generaţie în generaţie, sunt respectate cu sfinţenie de fiecare dată. Oile sunt tunse şi „vopsite” cu câte o pată de culoare pentru a-şi certifica astfel apartenenţa stăpânului.

Gospodinele pregătesc bucate alese din care se vor înfrupta la munte nu numai ei şi ciobanii, ci şi toţi iubitorii de tradiţii invitaţi cu acest prilej la stână. Într-o atmosferă de sărbătoare, se măsoară laptele muls de la oi, stabilindu-se astfel rânduiala la ciobănit, la stână şi la brânză. Cantitatea de brânză care îi revine fiecărui proprietar de turmă este în funcţie de cantitatea de lapte măsurată de la oile proprii, acum văzându-se grija pe care au avut-o pentru hrana oilor şi pentru îmbunătăţirea rasei acestora.

Rând pe rând, ciobanii îşi mulg oile, apoi se adună la măsuratul laptelui. Laptele se toarnă într-o căldare îngustă şi înaltă şi se măsoară cu un băţ de lemn care are gradaţii ce corespund unui anumit volum cunoscut de ei ca vadră (aprox. 10 litri), cioiuri şi cupe. Din instrumentul măsurii laptelui nu puteau lipsi găleata de muls şi cupa, (amândouă din lemn), tăncuşa şi rabojul. Odată muls, laptele este măsurat cu tăncuşa de lemn, pe care se face semn în dreptul nivelului la care ajunge laptele din găleată.

Mai demult, se obişnuia ca tăncuşa să se despice în două, una dintre jumătăţi fiind dată proprietarului, cealaltă rămânând la baci. În funcţie de cantitatea de lapte „înregistrată” pe tăncuşă, se stabileşte cantitatea de brânză ce revine fiecărui proprietar de animale. Această cantitate se însemnează pe raboj, „actul contabil” al baciului, pe care acesta îl poartă înfipt sub chimir ca să îl poată consulta ori de câte ori e nevoie.

 Acest obicei este păstrat cu sfințenie și în localitatea mehedințeană, Balta, despre care primărița Irina Zoican a spus:,,Măsuratul Oilor – obicei străvechi în comuna Balta, când proprietarii oilor duc oile la munte în stână primăvara, totdeauna după sf. Gheorghe, iar în ziua măsuratului se mulg oile, se măsoară laptele și în funcție de cantitatea de lapte se stabilește cât lapte ia fiecare pe parcursul verii, până toamna la Alesul Oilor când oile revin la fiecare proprietar acasă. La măsurat, după ce se mulg oile, cel care are cea mai mare cantitate de lapte este Baciul Mare. Fiecare aduce cele mai bune mâncăruri și se întinde masa pe iarba verde în cinstea oilor și a bacilor. Aici se spun glume, peripeții și sigur nu lipsește cântecul popular.”

 Georgiana Sebeș

Lasă un comentariu