Religie. Sf. Împărați Constantin și mama sa, Elena, tradiții și obiceiuri

***Religie. Sf. Împărați Constantin și mama sa, Elena, tradiții și obiceiuri***

În fiecare an, creștinii din toată lumea îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena, pe 21 mai, fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători de peste an.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevărat protector al creștinilor, iar în timpul domniei sale s-au adoptat multe măsuri în favoarea Bisericii și a preoților.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus născut în 272/274 și decedat în mai anul 337, fiind cunoscut și sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare.

A fost împărat roman între 306-3037  și a devenit conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxențiu și  a lui Liciniu.

Încrezător în semnul crucii, Constantin a câștigat toate războaiele

Istoricii vremii au scris că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei. Constantin a făcut întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.

De numele Sfântului Împărat Constantin se leagă și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât ca Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie sărbătorită în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Împăratul Constantin şi familia sa au sprijinit repararea bisericilor, dar au ajutat şi la construirea altora.

De asemenea, acesta a construit o nouă capitală – inaugurată la 11 mai 330 -, transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creştină a Imperiului Roman. Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

 Crucea pe care a fost răstignit Iisus, descoperită de Sf Elena

 Sf. Elena, originară, probabil, din Drepanum (numit după aceea Helenopolis), din Golful Nicomidia, se presupune că era fiica unui hangiu. O legendă ulterioară spune că era fiica regelui Coel, care a căsătorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita războaiele dintre britanici şi Roma. Constantius Chlorus a divorţat de ea, în jurul anului 292, pentru a se căsători cu fiica vitregă a lui Maximian, Teodora.

 Elena este cea care a reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Potrivit tradiției, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului.

Flavia Iulia Helena ( 248-239), a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era in pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Tradiții și obiceiuri de Sf Constantin și Elena

 În calendarul popular, este sărbătoarea păsărilor de pădure, numită ,,Constantin Graur” sau ,,Constantinul Puilor”. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Tocmai din acest motiv, există o mulțime de superstiții și de tradiții legate de pământul lucrat. De exemplu, agricultorii nu lucrează în această zi pentru a evita paguba pe care o aduc păsările cerului.

În unele zone ale țării, este ultima zi când se mai poate semăna porumb, ovăz și mei. Se spene că tot ce se seamănă după 22 mai se va usca. Podgorenii respectă ziua de ,,Constantin Graur” în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii. În această zi, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele şi cine le va păzi pe timpul păşunatului. Gospodinele tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele si necurate, iar bărbații aprind un foc mare și stau în jurul lui, pentru a se apăra de forțe malefice. Prin acest foc obişnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de atacul lupilor și urșilor pe timpul cât vor sta la stână.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită ,,Constantin Graur” sau ,,Constantinul Puilor”, pentru ca, din aceasta prima zi a verii, păsările din pădure încep să-și învețe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au împerecheat și și-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).

Credincioșii ortodocși trebuie să țină sărbătoarea, pentru ca puii din gospodărie sa nu fie mâncaţi de ulii.

Aproape două milioane de români poartă numele celor doi sfinți

Camelia Elena Sârbu

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 1.755.846 de oameni îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Constantin şi Elena, dintre care peste 1,1 milioane de bărbaţi şi aproape 608.000 de femei.

Astfel, peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 de femei se numesc Elena, peste 19.000 – Ilinca şi peste 63.000 – Lenuţa. Alte derivate întâlnite la femei sunt Constanţa (aproape 47.000), Constantina (23.395), Leana (3.297) sau chiar Nuţa (3.784) şi Leni (32).

La bărbaţi, cel mai întâlnit nume este Constantin, 466.578 purtând acest nume, urmat de Costel – 78.476, Costică – 29.206 şi Costin – 21.466.

Alte derivate întâlnite sunt Costi (797) sau Costeluş (334).

Tuturor celor care poartă numele Sfinților Constantin și Elena, prieteni rude și colaboratori, Redacția VGTV REGIONAL vă  urează în sincer ,, LA MULȚI ANI”!

La mulți ani minunați, fiicei mele Camelia Elena Sârbu!

 Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s