Olt. Constantin Dinuț, primar Corbu: Birocrația  care sugrumă România, ne ține pe loc!

***Olt. Constantin Dinuț, primar Corbu: Birocrația  care sugrumă România, ne ține pe loc!***

Localitatea Corbu, din județul Olt, păstorită de ing. Constantin Dinuț, unul dintre cei mai vechi primari olteni, are nu mai puțin de opt mandate, timp în care a căpătat experiență, iar aceasta s-a reflectat în multitudinea de obiective realizate de-a lungul timpului.
Constantin Dinuț în cele trei decenii de când conduce Primăria Corbu, investițiile din localitate nu s-au lăsat așteptate, astfel că între timp s-au asfaltat toate străzile și drumurile comunale din satele Corbu, Burdulești, Buzești, Ciurești și Milcoveni, inclusiv o centură ocolitoare între satele Corbu și Milcoveni de 8,6 km, cu o valoare de un milion de euro din fonduri europene.
S-au reabilitat, modernizat și dotat toate școlile și grădinițele, s-a construit un Căminul Cultural în satul Corbu, pentru Ansamblul Folcloric ,,Mărțișorul”, compus din elevii și tinerii localității. Înființat în urmă cu 20 de ani, este cunoscut pentru păstrarea tradițiilor, dansului și portului popular autentic, nu numai în județul Olt, dar și în țară. Ansamblul a câștigat sute de premii și trofee, de-a lungul timpului, pe care primarul Constantin Dinuț le afișează cu mândrie în biroul său din primărie.

Locuitorii din Corbu beneficiciază de apă și canalizare în aproape toate satele, însă ceea ce își doresc foarte mult este alimentarea cu gaze a comunei.

Astfel că primarul Dinuț a încercat de nenumărate ori să găsească soluții pentru această doleanță a consătenilor săi, însă de fiecare dată a întâmpinat obstacole birocratice peste care nu a putut trece, indiferent metoda de abordare a implementării proiectelor depuse.

Culmea ironiei este că magistrala de gaz BRUA, introdusă în urmă cu câțiva ani, trece prin localitate însă, din cauza unor regulamente modificate de fiecare dată când s-a schimbat guvernarea, comuna Corbu nu a beneficiat de acest avantaj.

În anul 2017, de exemplu a început exproprierea și despăgubirea proprietarilor  de terenuri pe unde va trece celebrul gazoduct Bulgaria, România, Ungaria și Austria  (BRUA),  proiect care face parte din strategia Uniunii Europene de asigurare a independenței energetice.

Comisia Europeană a aprobat în 2016 pentru Transgaz o finanțare nerambursabilă de peste 179 de milioane de euro, pentru a construi partea din BRUA care traversează România de la Giurgiu la Nădlac. Valoarea estimată a proiectului BRUA se ridică la 560 de milioane de euro, la care se adaugă investiţia pentru conexiunea dintre nodurile tehnologice Tuzla și Podişor, de 278 de milioane de euro.

Traseul conductei va traversa teritoriul a 10 judeţe, respectiv Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Județul Olt va fi traversat de magistrala de gaz prin Grădinari, Oporelu, Teslui, Priseaca, Scornicești și Corbu.

 Constantin Dinuț, primarul localității Corbu dar și localnicii nu înțeleg de ce, după atâta timp nu pot beneficia de alimentarea cu gaze pentru gospodării și instituțiile locale.

,,În 2018 au venit cei de la Mediaş şi au identificat proprietarii şi la faţa locului, pe teren. Sunt aproximativ 40 de proprietari care vor fi despăgubiţi. Şi OCPI Olt a spus că va face cu prioritate cărţile funciare în extravilan gratis. Nu este vorba de niciun imobil, ci numai teren, de anumite categorii de folosinţă.  (…) Am vorbit cu colegii primari din localitățile județului nostru pe unde trece gazoductul, dar și cu alții din țară, să vedem cum am putea beneficia de această oportunitate. Culmea e ca pe teritoriul localității noastre sunt trei conducte de gaze care ne tranzitează, iar noi nu avem introduse gazele în gospodării.   ”, a precizat, printre altele, Constantin Dinuţ, primarul localității Corbu.

 Din păcate, comuna Corbu nu este singura localitate din Olt care, deși s-au întocmit proiecte eligibile, cu toate asigurările ministrului Energiei, Virgil Popescu nu au avut finalitatea dorită.

De aceea, autoritățile locale sunt circumspecte și totodată dezamăgite de faptul că, cel puțin una din promisiunile electorale nu se va îndeplini! Iar promisiunea este imperios necesară în acest secol!

Mai multe amănunte într-un interviu despre birocrația care sugrumă România, cu primarul dde la Corbu, Constantin Dinuț la VGtv Regional www.vgtvregional.ro.

Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s