Vâlcea. Pădurea de Liliac de la Lugești, ar putea fi recunoscută ca rezervație naturală

***Vâlcea. Pădurea de Liliac de la Lugești, ar putea fi recunoscută ca rezervație naturală***

Toată lumea a auzit de Rezervația Naturală de liliac de la Ponoarele, Mehedinți, unde în fiecare an se desfășoare o frumoas sărbătoare cu interpreți mai mult sau mai puțin cunoscuți din zona de munte, cu danzuri populare autentice.

Însă, cea mai mare pădure de liliac sălbatic din România se găseşte, de fapt, în Vâlcea, la Lungeşti, cea mai „lungă” comună din judeţul Vâlcea (28 kilometri).
Aici, localitatea aflată în sudul județului Vâlcea, la limită cu comuna Grădinari din județul Oltul este străbătură de prârâul Mamu și flancată de dealuri cu păduri seculare, există o rezervaţie de liliac sălbatic numit ,,Sit Natura 2000”, iar primăvara, când florile liliacului își desfac petalele, parfumul lor inconfundabil se răspândește peste tot.

Tiberiu Costea


Primarul localității, Tiberiu Costea, conșțient de valoarea acestui dar de la Dumnezeu rămas aproape necunoscut, încearcă să găsească soluții pentru promovare, incluzând localitatea în atenția specialiștilor pentru recunoașterea ei oficială ca rezervație naturală. „Avem două rezervaţii naturale cu plante unice sau cel puţin foarte rare şi pe care nu le găseşti oriunde, la această latitudine. Fac parte din zestrea noastră, a Vâlcii. Lumea de aici ştie dintotdeauna de această pădure de liliac sălbatic. Din păcate, la nivel naţional, este cunoscută doar cea din Ponoare. Avem şi noi, şi nu doar atât. Avem şi berze negre, şi specii de arbori unici aici, în Lungeşti”, spune Costea.
Pădurea de liliac de la Lungeşti ar putea fi cea mai mare rezervaţie botanică de acest gen din România, deşi, până acum, este oficial recunoscută doar cea din Ponoare. La Lungeşti, rezervaţia se întinde pe 38 de hectare.

 Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s