Mehedinți. Sânzienele sărbătorite cu mult fast în Pădurea Crihala din Severin

***Mehedinți. Sânzienele sărbătorite cu mult fast în Pădurea Crihala din Severin***

Dan Șalapa și Marian Pele

În ,,Sala Mehedințeană” din Pădurea Crihala, la Atelierele de la Pădure și în Pavilionul Expozițional s-a desfășurat, vineri, 24 iunie un proiect cultural polivalent la care au participat meșteri populari, interpreți vocali, instrumentali precum și scriitori din Drobeta Turnu Severin, un eveniment dedicat Zilei Sânzienelor, o zi marcată cu cântec copular și poiezie.

Tot cu acest prilej, a fost marcată și Ziua Drapelului Național, despre a cărui importanță a vorbit directorul Arhivelor Naționale din Mehedinți, prof. dr. Marian Pele.

 Evenimentul a fost organizat de  Primăria și Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii ,, Teodor Costescu” și Societatea Cultural Artistic ,,Dunaris”, coordonatori fiind Mihai Munteanu și Daciela Mâțu.

  Cei prezenți au putut admira în ,,Sala Mehedințeană” frumoasele costume populare autohtone, fotografii vechi cu artiști de muzică populară ai Mehedințiului, o expoziție inedită de liguri sculptate din lemn, dar și obiecte de ceramică.

 Tot aici, au expus trei doamne, meșteri popopulari din Drobeta Turnu Severin, respectiv Ana Ghițulescu, Dana Bălu și Constanța Pereanu.

Prezentatorul evenimentului cultural- artistic, prof. Dan Șalapa a ținut să vorbească despre tradițiile și obiceiurile frumoasei sărbători a Sânzienelor, sau Drăgaica dar și despre sărbătoarea nașterii Sf. Ioan Botezătorul: ,,Este o sărbătoare a românilor, în calendarul orthodox, dar și în calendarul miturilor noastre și a spațiului European.

Sărbătoarea nașterii Sf. Ioan Botezătorul și, în același timp Diana, Zeița Vânătorii din mitologia romană, două lucruri suprapuse care sunt sărbătorite atât în calendarul nostru ortodox cât și în cel mitologic pe 24 iunie. Totodată această zi a fost aleasă și ca zi a unei creații fundamentale a meșteșugurilor și anume, Ia, de fapt a femeii romance! Ia românească sau ,,La blouse roumain”, așa cum îi spena Henri Matisse, pentru că francezii nu aveau corespondent al Iei în limba lor.

 Ia românească, această cămașă pe care o poartă femeile în zile de sărbătoare, dar și în alte zile de peste an, cusută cu elementefie geometrice, fie astrale, fie florale cu un anumit croi, cu o anumită simbolistică, încorporată în desen are ro de protective și de potențare a femeii care o poartă.

Sărbătoarea Iei aici, la Pavilionul Expozițional din Pădurea Crihala, Sala Mehedințeană care aparține de Palatul Culturii ,,Teodor Costescu”, este o manifestare care se circumscrie calendarului de activități, a acestei prestigioase instituții culturale în colaborare cu Societatea Cultural- Artistică Dunaris Mehedinți, precum și o serie de creatori populari, scriitori, soliști vocali și instrumentiști care au răspuns invitației noastre.” A declarat Dan Șalapa, în deschiderea evenimentului.

Grupul vocal ,,Sânziene Mehedințene” coordonat de prof. Daniela Vulpe a întreținut frumoasa atmosferă organizată cu ocazia  Zilei Sânzienelor, din Pădurea Crihala de la Severin.

 Mai multe amănunte înt-o înregistrare în exclusivitate la televiziunea VGtv Regional www.vgtvregional.ro, ce va fi postată miercuri, 29 iunie, a.c.

 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s