Vâlcea. Grădiștea va avea un Schit cu Hramul Sf Cuvios Athanasie Athonitul

***Vâlcea. Grădiștea va avea un Schit cu Hramul Sf Cuvios Athanasie Athonitul ***

   Am avut privilegiul, pentru că asta consider că a fost, de a participa la primul Hram al viitorului Schit Grădiștea, Vâlcea, Sfântul Cuvios Athanasie Athonitul (c. 920 – c. 1003, a fost un călugăr bizantin care a fondat comunitatea monahală de pe Muntele Athos, devenit în timp cel mai mare centru al monahismului ortodox răsăritean.

Ca sfânt, este prăznuit în ziua de 5 iulie.). Viitorul Schit grădiștean este inițiativa, mai mult decât lăudabilă, a unui om, înainte de toate – OM, medic (aproape o viață – 40 de ani), călugăr (de aproape 5 ani) și preot (absolvent de teologie), părintele Sava (pe numele de mirean Bogdan Vintilă).

De ce la Grădiștea? Probabil că rădăcinile oltenești l-au chemat!! Născut în București, dar cu o copilărie frumoasă în comuna Stejari, sat Piscoiu, jud. Gorj, peste deal de Grădiștea, fascinat de aceste locuri, bătute cu piciorul în anii copilăriei, a găsit cu cale de a se implica într-o mare lucrare, Schitul cu Hramul Sfântul Cuvios Athanasie Athonitul.

 Și cum asta parcă n-ar fi fost de ajuns, părintele Sava este cumva și nepotul preotului Părăușanu Nicolae (1904-1986, din Părăușani, comuna Livezi, jud. Vâlcea, o vreme paroh în Părăuşani, apoi la Murgaș, Dolj.

 Sub prigoana comunistă, a stat ascuns 12 ani, un timp și la bunica Maria a părintelui Sava, din Stejari).

După cum vedeți în fotografiile atașate, deocamdată acolo nu este decât un șantier. Dar, în câteva luni, Schitul va prinde contur. Biserica din lemn în stil maramureșan, este deja adusă și așteaptă să fie montată.

Este bine să țineți minte această dată, 5 iulie, pentru că la anul care vine vă așteptăm la hramul acestui sfânt lăcaș. Doamne ajută!

 Ilie Fîrtat

1 comentariu

Lasă un comentariu