***Olt.Proiect aprobat pentru introducerea de gaze în localitățile Studina, Grădinile și Brastavățu***
Sala Căminului Cultural din comuna Studina a gazda unei conferințe de presă organizată de autoritățile locale, miercuri 10 august care au lansat Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu, județul Olt”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Acest proiect a fost câștigat prin asocierea celor trei comune, respectiv Studina, localitatea fiind lider de proiect, Grădinile, denumit Membru 1 și Brastavățu – Membru 2.
Marian Vasile primarul comunei Studina, în calitate de lider de proiect, a ținut ca la conferința de presă să fie prezenți primarul cumunei Grădinile, Ion Dincă și cel din Brastavățu, Constantin Cici-Oprea.
De asemenea, tot cu acest prilej a participat și Ion Doldurea, primarul Caracalului, având în vedere că cele trei localități vor fi racordate la rețeaua de gaze care alimentează acest oraș.
Potrivit inițiatorilor, acest proiect își propune creșterea gradului de interconectivitate la rețeaua de transport și distribuție gaze naturale, prin construirea unei rețele noi de distribuție gaze naturale, cu o lungime de 130,517 km, care asigură minimum 3.722 de branșamente în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu.
Acest proiect prevede ca localitatea Studina să beneficieze de o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 59,373 km, care asigură minimum 1010 branșamente, în timp ce rețeaua din Grădinile va avea o lungime de 19,064 km, pentru 622 branșamente. Localitatea Brastavățu va avea o rețea de distribuție de 52,080 km, ce asigură branșamentul a minimum 2090 de gospodării, întreg proiect fiind implementat pe o perioadă de 43 de luni, respectiv 05.06.2020-31.12.2023.
Marian Vasile, primarul comunei Studina, a ținut să precizeze în deschiderea conferinței de presă că este singurul proiect aprobat pentru introducerea gazelor naturale din toată zona Olteniei, iar la nivel de țară sunt doar 15.
„Este vorba despre un proiect care este foarte important nu doar pentru localitățile noastre, ci pentru întreaga zonă de sud a județului Olt. Este singurul proiect aprobat pentru introducerea de gaze naturale, pe toată zona Olteniei. Au fost aprobate doar 15 proiecte la nivel național pe fonduri europene și, vă spun cu toată sinceritatea, a fost o concurență acerbă. Sentimentul de satisfacție este îndeplinit, pentru că a aduce gaze în zona de sud a Oltului, înseamnă nu doar confortul pentru cetățeni, ci și un potențial uriaș pentru atragerea de investitori, pentru a crea locuri de muncă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicate în acest proiect vital pentru localitățile noastre, respectiv primarului de la Brastavățu, domnul Cici Oprea, domnului primar de la Grădinile, Ion Dincă, oameni care au achiesat rapid la ideea de a aduce gazul în localitățile noastre și fără de care nu aveam cum să implementăm acest proiect. Am lucrat cu o echipă extraordinar de frumoasă. Împreună a mai implementat un proiect de asfaltare, tot pe fonduri europene.
Vreau să mulțumesc echipei de proiect pentru implicare, pentru că a fost un volum de muncă foarte ridicat. Vreau să le mulțumesc consultanților și proiectanților. Vreau să-i mulțumesc domnului Lili Țenea, proiectantul general, pentru că a fost permanent alături de noi.
Vreau să îi mulțumesc domnului primar Doldurea, pentru că fără sprijinul dumnealui nu am fi reușit să facem acest proiect. I-am invitat astăzi și pe domnul primar Nicolae Dobre de la Deveselu și pe domnul Marian Tocea, primarul de la Vlădila, comune pe unde conducta de gaz trece și, pe viitor, să beneficieze și cele două comune de gaze naturale.
Doar printr-un parteneriat, printr-o colaborare strânse se poate accesa un asemenea proiect. Sunt încrezător că vom reuși să implementăm în termen acest proiect.”a ținut să precizeze, Marian Vasile, primarul comunei Studina.
La rândul să, Constantin-Cici Oprea, primarul comunei Brastavățu a ținut să precizeze că „Într-adevăr, pentru noi este un eveniment important aprobarea acestui măreț proiect. În momentul când acest proiect se va finaliza, suntem convinși că nivelul de trai al cetățenilor localității noastre va crește considerabil și, de ce nu, va crește nivelul de dezvoltare a întregii zone de sud a județului Olt. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în aprobarea acestui proiect.
Îi mulțumesc domnului primar Ion Doldurea care, în calitate de primar al Caracalului, ne-a ajutat foarte mult. Cred că vom avea succes, iar termenul de 31.12.2023 va fi întocmai respectat.”
Ion Dincă, primarul comunei Grădinile a afirmat, la rândul său că aprobarea finanțării acestui proiect nu a fost deloc ușoară, apreciind contribuția susținută a liderului de proiect, Marian Vasile, primarul comunei Studina. „Aprobarea acestui proiect nu a fost o chestiune ușoară. D-l Marian Vasile a dus greul acestui proiect. Noi, comuna Grădinile, suntem desprinși tot din comuna Studina și, iată, după ani, facem realizări mai mari în asociere. Asocierile sunt vitale pentru viitor, ca să putem accesa cât mai multe fonduri. Mulțumim tuturor care ne-au sprijinit. Pentru comuna noastră este o mare bucurie și, prin acest proiect, vom crea locuri de muncă și în acest fel, tinerii se vor întoarce în localitatea noastră.”, a precizat primarul din Grădinile.
Ion Doldurea, primarul Municipiului Caracal a afirmat, printre altele că acest proiect este unul determinant pentru această zonă și trebuie ca în viitor să fie găsiți și investitori care să își desfășoare activități private.
Doldurea a felicitat pe cei trei primari care, după părerea sa, au reușit imposibilul având în vedere că la nivel național lucrurile nu sunt tocmai bune. ,, Este un lucru important că se vor introduce gaze în cele trei comune, pentru că Oltenia este regiunea cea mai săracă în distribuția de gaze. Este o mare performanță faptul că acești oameni au reușit să prindă acest proiect care va aduce civilizație în comunitățile dumnealor. Este o dovadă a faptului că doar împreună poți să faci lucruri mărețe, nu individual. Atunci când există înțelegere și interese comune, lucrurile nu au cum să nu meargă. Să reușești să aduci la Studina, Grădinile și Brastavățu aproximativ 18 milioane de euro este formidabil. În spatele dumnealor au avut niște echipe performante, pentru că fără aceste echipe niciun primar nu poate face mare lucru.”
Georgiana Leulescu