Vâlcea. Localitatea Costești va sărbători 510 ani de la prima atestare documentară

*** Vâlcea. Localitatea Costești va sărbători 510 ani de la prima atestare documentară***

Toma Marius Peștereanu, primarul comunei Costești va organiza pe 8 octombrie, a.c., Ziua localității, eveniment denumit sugestiv „La obârşie, la izvoare”, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, organizat pe Izlazul Stog, unde vor fi terase și instalații de relaxare pentru copii.

Printre  cunoscuții și îndrăgiții interpreți de muzică populară, pe scena e scena vor urca și doi cunoscuți interpreți Nicolae Datcu și Alex de la Orăștie.

Sâmbătă, 8 octombrie, Primăria şi Consiliul Local al comunei Coseşti organizează Ziua Comunei, sub genericul „La obârşie, la izvoare”.

Potrivit primarului Marius Peștereanu, și în acest an, cea de-a XV-a ediţie va aduce multe surprize pentru cei prezenți.

Anul acesta, „La obârşie, la izvoare” a ajuns la cea de-a XV-a ediţie și este prilej de sărbătoare pentru noi. Astfel, sărbătorirea zile de 11 octombrie 1512, data cunoscută a primei atestări documentare a localității Costești, începe în săptămâna 3-7 octombrie cu întreceri sportive, tenis și fotbal, „Cupa „Matei Basarab”. Sâmbătă, 8 octombrie 2022, după conferirea premiilor familiilor care își aniversează „Nunta de Aur” la Biserica Parohiei Costești, pe scena amenajată în aer liber, în zona Stog, va avea loc un spectacol artistic. Iar marți, 11 octombrie 2022, de la ora 12.00, la Biblioteca Publică „General Nicolae Ciobanu” va avea loc, online, lansarea celei de-a IV-a ediții a concursului „Rădăcini”, un concurs de creație literară care încearcă să pună în valoarea istoria locală și frumusețea acestor locuri. Invităm atât locuitorii comunei și nu numai, să participe la cea de-a XV-a ediție a Zilelor Comunei Costești.”., a declarat primarul, Marius Peștereanu pentru un ziar vâlcean.

Tot în această zi, începând cu orele 16.00, cei prezenţi vor putea urmări un spectacol muzical susţinut de Mirel Stoica Band, Ansamblul Floricica, grupul „Domniţele” și ”Călușerii din Rășinari”. Invitați speciali sunt cântăreții Nicolae Datcu și Alex de la Orăștie.

Așa cum era de așteptat, sărbătoarea comunei va fi una pe placul tuturor cu multă distracţie, muzică bună și produse culinare la discreție, în timp ce micii care vor sfârâi pe grătare şi berea rece va trage în număr mare pe toţi par6ticipanții, fie ei localnici sau invitați.

Atestare documentară și monumente istorice

Comuna Costești, așa cum arată mărturiile arheologice este locuită de milenii, de circa 10.000 ani. Însă, prima atestare documentară vine de la un hrisov emis de Neagoe Basarab din 11 octombrie 1512 .

Aici, pe teritoriul comunei Costești se află o serie de monumente istorice de o importanță deosebită privind cultura și civilizația românească, precum Mânăstirea Bistrița,  cunoscută și ca izvor de înțelepciune, construită  în 1494, Mânăstirea Arnota- 1634, Schitul Păpușa care datază din secolul XVI,  Biserica din Peșteră- 1633, Biserica „Sfinții Îngeri”- datată din secolul XVII,  Biserica Peri– 1689, Biserica Ciorobești- 1750, Biserica Grușetu – 1801, Biserica Grămești- 1664 și Biserica ,,44 de izvoare”  care datează în 1701.

 Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s