Vâlcea. Sf. Cuv. Antonie de la Schitul Iezer, sărbătorit astăzi

***Vâlcea. Sf. Cuv. Antonie de la Schitul Iezer, sărbătorit astăzi***

Unul dintre marii sihaştri ai Carpaţilor a fost şi Cuviosul Antonie de la Schitul Iezer (Cheia, Băile Olănești), numit de credincioşii din partea locului „Sfântul Antonie Sihastrul”.

Se spune că Sfântul Antonie era de loc din satele subcarpatice ale judeţului Vâlcea sau, după alte surse, că era aromân venit din Ianina (Grecia). Crescând de mic în iubire de Hristos şi cunoscând câţiva sihaştri trăitori la linişte, la vârstă potrivită s-a tuns în monahism la Schitul Iezer, unde s-a nevoit în anii tinereţii. Apoi, sporind în rugăciune şi smerenie, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viaţă pustnicească în Muntele Iezer din apropiere, prin jurul anului 1690.

Neavând un lăcaş propriu de rugăciune, Cuviosul Antonie a luat binecuvântare şi a săpat singur cu mâinile sale un mic paraclis în stâncă, lucrând trei ani de zile. Ziua lucra, iar noaptea priveghea şi se ruga cu mâinile înălţate la cer, vărsând multe lacrimi. Apoi episcopul Ilarion al Râmnicului l-a sfinţit.

Auzindu-se peste tot despre viaţa sfântă a Cuviosului Antonie, veneau pe poteci de munte numeroşi ucenici, călugări, preoţi şi credincioşi să se roage împreună cu el, să-i ceară sfaturi şi rugăciuni.

După 25 de ani de aspră nevoinţă şi sihăstrie, Sfântul Antonie şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, la 23 noiembrie 1719 (după alte surse 1720), fiind plâns mult de ucenici şi îngropat lângă micul său paraclis din stâncă. Credincioşii urcă vara până aici, aprind lumânări, fac rugăciuni şi se închină în „Peştera Sfântului Antonie”, cerându-i binecuvântare şi ajutor. Sfintele sale Moaşte se află păstrate, cu mare evlavie, în paraclisul cel nou al Schitului Iezer, aflat în partea de Nord a bisericii, în corpul de chilii.

– Slujbă arhierească la Mănăstirea Iezer, localitatea Cheia, oraş Băile Olăneşti.

Prof. dr. Florin EPURE,

Director executiv DJC Vâlcea

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s