Olt. Grupări infracționale arestate pentru furt de petrol

Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, pe 24 noiembrie, procurorii secției penale au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii:

– C.I.R., în vârstă de 29 ani, din Or. Potcoava, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1- 229 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. a din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen.; 

– F.D., în vârstă de 46 ani, din Com. Icoana, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev și ped de art. 48 rap. la art. 228 alin 1- 229 alin 1 lit b și alin 3 lit a din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.Pen. şi constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen.;

M.G., în vârstă de 47 ani, din Com. Corbu, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev și ped de art. 48 rap. la art. 228 alin 1- 229 alin 1 lit b și alin 3 lit a din C.Pen., constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen. și abuz în serviciu, faptă prev. și ped. de art. 297 alin. 1 din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 și art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– N.M.V., în vârstă de 24 ani, din Or. Potcoava, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 48 rap. la art. 228 alin 1- 229 alin 1 lit b și alin 3 lit a din C.Pen., cu aplic.art.35 alin.1 C.Pen., tăinuire, faptă prev. și ped. de art. 270 alin. 1 din C.Pen.,  cu aplic. art.35 alin.1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic  art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– T.A.S., în vârstă de 44 ani, din Com. Icoana, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1 – 229 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. a din C.Pen., cu aplic. art.35 alin.1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– T.S.S., în vârstă de 21 ani, din Com. Corbu, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1- 229 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. a din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen.,  cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen..

Activităţile de urmărire penală au fost efectuate în colaborare cu  lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Olt, precum şi din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi structurile teritoriale.

În fapt, s-a reţinut că, SC OMV Petrom  SA  a sesizat organele judiciare cu privire la faptul că, în perioada 2020 – 2022, la nivelul Unității de Afaceri Zone de Producție – Zona de Producție Muntenia de Vest a OMV Petrom S.A., pe raza județului Olt, au fost înregistrate un număr de 47 de incidente de securitate dintre care 44 au avut ca obiect produsul petrolier (10 s-au materializat prin sustrageri, iar 34 au reprezentat tentative), 3 dintre acestea au reprezentat fapte de distrugere și sustragere a camerelor de supraveghere, component ale sistemului CCTV instalat la anumite sonde.  

Astfel, în urma monitorizării activităţii infracţionale pe această zonă s-a stabilit că,  în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, a fost sustrase produse petroliere, principalele obiective vizate  fiind sondele 2013, 456 , 459 , 486 , 628 , 1095 , 1134 Bacea. În intervalul  mentionat au fost înregistrate  peste 54 de cazuri în care sondele respective au fost  găsite deschise în scopul  colectării produsului petrolier.

,,În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit existenţa mai multor grupări care acţionau şi colaborau în zonele menţionate, respectiv Gruparea „PAPANU”, al carui lider este numitul C.P.V., ş.a., din orasul Potcoava, judetul Olt, Gruparea „TEODORESCU”, formata din T.C. şi T.S., ş.a.,  din comuna Icoana, judetul Olt (grupare ce sustrage produs petrolier si echipamente sonde), Gruparea „ALBANEZII”  compusa din  N.M., ş.a., din orasul Potcoava, Gruparea „JOIA”  compusa din J.A.M., ş.a., toţi din comuna Icoana, judetul Olt.” au precizat procurorii olteni.

Mambrii grupărilor au obținut date cu privire la persoanele care se aflau în serviciul de pază al sondelor de la angajați ai firmelor ce desfășoară activități în legătură cu extragerea produsului petrolier, facilitându-și astfel activitățile infracționale de sustragere a produselor petroliere. Tot în scopul sustragerii de produse petroliere a fost obținut sprijin și din partea unui angajat al firmei de mentenanță a instalațiilor petroliere ce aparțin OMV Petrom.

Procurorii mai precizează că autorii furturilor de petrol au valorificat produsele sustrase la diferite persoane prin intermediari sau direct către beneficiari. Astfel, au fost identificați mai mulți cumpărători care ar putea avea la domiciliu sau în alte locații, produs petrolier provenit din furt. Astfel că, în perioada 2020 – 2022, aceste grupuri au acționat pe raza zonei petroliere Ciurești exploatată de către SC OMV Petrom SA. 

Cu ocazia verificărilor au fost identificate montate pe conducta OMV Petrom LACT Bădești-Parc 4, un număr de două instalații artizanale prin care membrii Grupării „Teodorescu”, inclusiv membrii Grupării „Nedelea” au sustras produs petrolier.În cauză se continuă investigaţiile pentru lămurirea în totalitate a împrejurărilor în care au fost comise faptele, precum şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor participanţilor.   

,, Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiului prezumţiei de nevinovăţie.” se arată în comunicatul de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s