Olt. Protest la Electrocarbon SA Slatina împotriva majorării prețului la energia electrică

***Olt. Protest la Electrocarbon SA Slatina împotriva majorării prețului la energia electrică***

Astăzi, 29 noiembrie a.c., la primele ore ale dimineții angajații companiei SC Electrocarbon SA Slatina, au organizat un miting de protest împotriva OUG 153/2022, respectiv împotriva majorării prețurilor la energia electrică, ceea ce va face ca această fabrică de producerea anozilor, (singura din țară!) să intre în faliment.

Directorul companiei, Ovidiu Pisică ne-a declarat într-un interviu pentru televiziunea Grupului nostru de presă, VGtv Regional printre altele că, în urmă cu mai mulți ani această fabrică și-a construit șase microhidrocentrale tocmai pentru a nu fi nevoită să cumpere energie electrică la prețuri mari, anticipând oarecum costurile de pe piața internă.

Acesta ne-a mai precizat că:

ELECTROCARBON SA este una dintre puținele întreprinderi românești deținute de întreprinzători locali care încă mai produce materiale industriale. Industria autohtonă a fost proiectată în anii ’70 pentru a funcționa în mod integrat, iar ELECTROCARBON era destinată să producă materiale esențiale pentru funcționarea industriei siderurgice (electrozi din grafit si carbură de siliciu pentru producția de oțel ) și a aluminiului (cocs de petrol calcinat , blocuri si dale carbonice pentru procesele de electroliză). În ciuda imenselor dificultăți produse de diferitele crize care au zguduit industria românească în ultimii 30 de ani, pană acum, ELECTROCARBON a supraviețuit.

Procesele de producție ale ELECTROCARBON sunt din categoria celor care presupun un consum mare de energie (electricitate și gaze naturale). Înțelegând necesitatea integrării pe verticală, ELECTROCARBON s-a lansat într-un program vast de investiții în energie regenerabilă, realizând în ultimii 15 ani o serie de microhidrocentrale menite să asigure o parte importantă din propriul consum industrial de energie electrică. Deși am sperat ca autoritățile statului să aprecieze aceste eforturi realizate exclusiv cu fonduri private (resurse proprii din profitul reinvestit și atrase de la bănci locale), am observat în toți acești ani că de fiecare dată ni se spune că suntem singura întreprindere care își produce singură mare parte din energia necesară procesului de producție și că, prin urmare, nu are sens să se reglementeze situația noastră particulară.

Totuși, în acest an, această abordare de ignorare a eforturilor noastre s-a transformat într-una de dublă sancționare. Pe de o parte, ni se spune că suntem mari consumatori de energie și, deci, nu putem beneficia de prețurile plafonate la curent. În același timp, ni se spune că energia electrică produsă de noi va avea un preț plafonat. Așadar, deși pentru noi energia electrică ar trebui să aibă un preț neutru (fiind folosită în cadrul societății care este în același timp producător, furnizor și consumator), am ajuns să fim penalizați atât la prețul de producție, cât și la cel de achiziție. Totul a culminat cu recentele modificări ale legislației în care nu numai că situația noastră particulară nu a fost avută în vedere, dar ANRE a preferat să excludă toată energia produsă din hidrocentrale de la regimul de piață liberă doar pentru argumentul dubios că vor să se asigure că Hidroelectrica nu poate vinde energie în piață. Or, legea se referă la microhidrocentrale, nu la marile capacități de producție ale Hidroelectrica. Este pur și simplu vorba despre o crasă incompetență la nivelul autorităților române care preferă să distrugă puțina industrie care ne-a mai rămas pentru a se asigura că o societate din portofoliul său rămâne supusă controlului politic.

Așadar, mai spune Ovidiu Pisică dacă autoritățile nu se gândesc nici măcar în ceasul al doisprezecelea la soarta industriei naționale, societate slătineană va fi pur și simplu nevoită să orească producția. ,,Deja am înregistrat mari pierderi începând cu anul trecut când au fost luate primele măsuri în domeniul plafonării prețurilor la energie, dar am sperat că dacă vom face acest sacrificiu pentru o perioadă limitată, statul ne va înțelege situația.

Observăm că argumentul autorităților este „dacă ați supraviețuit până acum, vă vom înrăutăți și mai mult situația, că vedem că se poate”. Or, pur și simplu, nu se mai poate!” a conchis directorul Electrocarbon SA, Ovidiu Pisică.

Mai multe amănunte într-o înregistrare la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s