Unirea Principatelor Române, un act istoric care a contribuit la Marea Unire

În urmă cu 164 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866),, avea să intre în istorie înfăptuind o dorință a românilor din cele trei principate și anume Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire din 24 ianuarie 1859.

 Cu o diplomație demnă de respect, Cuza a făcut la acea vreme primul pas importat pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Astfel că, unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit, a fost recunoscută de marile puteri, iar domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne.

Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Această unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și alegerea sa ca domnitor al ambelor principate românești. Unirea a fost posibilă datorită deciziilor adoptate în Tratatul de Pace de la Paris din 1856, ce prevedea intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a marilor puteri europene concomitent cu înființarea Adunărilor ad-hoc, care să exprime dorința românilor referitor la unire.

Astfel, dacă în Țara Românească majoritatea covârșitoare a opiniei publice susținea ideea Unirii, în schimb, în Moldova lucrurile au fost mult mai complicate, deoarece unioniștii reprezentați de personalități precum Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu, aveau ca opozanți personalități precum Gheorghe Asachi și Costache Negruzzi, ce doreau menținerea separării celor două țări, motivându-și opțiunea prin posibila decădere a Moldovei, odată cu mutarea capitalei la București. La acestea s-a mai adăugat scandalul iscat de caimacanul Nicolae Vogoride, care era sprijinit de Imperiul Otoman şi care îi promisese domnia dacă Unirea nu se va realiza. Acesta a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc al Moldovei, anunțând reprezentanții marilor puteri europene că poporul moldovean, nu dorește unirea. Și cum Vogoride se destăinuie printr-o scrisoare fratelui său din Constantinopol, corespondența a căzut în mâinile unioniștilor și publicată în presa europeană.

 Istoria spune că descoperirea fraudei a iscat un scandal diplomatic imens la nivel european, mai ales după ce Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman și au acuzat autoritățile acestuia de implicare în fraudarea referendumului din Moldova. Pentru calmarea spiritelor și la insistența opiniei publice şi a marilor puteri europene, falsele alegeri au fost anulate și s-au organizat noi alegeri, în care toți s-au pronunțat pentru unirea cu Țara Românească.

Olt.Festivițăți speciale cu Hora Unirii și paradă militară la Olt

La primele ore ale dimineții, autoritățile locale și județene din Slatina, dar și din multe orașe sau localități oltene, au ținut să marcheze în mod special Unirea Principatelor Române.

Astfel că, la statuia domnitorului A.I. Cuza din Slatina, s-au strâns sute de slătineni și, alături de autorități și politicieni au ascultat alocuțiuni despre Mica Unire și s-au prins în Hora Unirii, mândrii că acel act istoric este prezent și astăzi în inimile tuturor românilor.

 Florin Homorean, Prefect Olt:Unirea Principatelor Române – un act istoric major

,,Sărbătorim astăzi 164 ani de la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, primul act istoric major în devenirea statului unitar şi suveran român actual.

Dorința de unire a fost din veacuri visul de aur al românilor.

În ianuarie 1859, românii au avut un obiectiv suprem, au lăsat deoparte neînțelegerile şi disensiunile şi au ales același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, în Moldova şi Țara Românească.

În calitate de urmași ai marelui Cuza, trebuie să păstrăm tradițiile şi să nu ne dezamăgim strămoșii, să dăm dovadă de solidaritate, curaj şi mobilizare pentru a conferi României locul cuvenit în rândul statelor dezvoltate.

Trăiască unitatea poporului român!

La mulți ani, România!”

 Emil Moț, primarul Slatinei: Prin Unire, românii au decis să iasă de sub povara vremurilor!

,,Dragi slătineni,

În urmă cu 164 de ani, prin Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, românii au decis să iasă de sub povara vremurilor, pentru a edifica o țară mare, frumoasă și prosperă.

Ziua de 24 Ianuarie a rămas în istoria țării noastre drept ziua în care românii au dat dovadă de unitate și solidaritate, în momentul în care au făcut primul pas important în drumul pentru înfăptuirea statului național unitar român.

Am celebrat ” Mica Unire” , printr-o ceremonie de depunere a coroanelor, desfășurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în cadrul căreia ne-am arătat respectul și cinstea față de înaintașii noștri care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Unite.

La mulți ani, dragi slătineni!

La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”

 Senator Siminica Mirea: Mica Unire a fost precursoarea Marii Uniri

,,Mica Unire, sărbătorită astăzi, a fost precursoarea Marii Uniri. România s-a construit din idealuri, prin acte măreţe, care au făcut ca statul român să îşi aibă locul meritat pe harta lumii.

La 24 ianuarie 1859, înaintaşii noştri erau martori ai înfăptuirii Unirii Principatelor Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un conducător de oţel, reformator al administraţiei naţionale.

Cu prilejul acestei zile importante în istoria ţării, vă urez să fiţi mereu uniţi, sănătoşi şi să vă împliniţi idealurile.

LA MULŢI ANI, ROMÂNI!

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!”

Deputat Marius Iancu: 24 Ianuarie înseamnă ziua responsabilității și demnității naționale!

,,Responsabilitatea unei clase politice și a unei generații de diplomați care au făcut ceea ce nimeni nu credea că se poate întâmpla – unirea Țării Românești cu Moldova, cu același domnitor – Alexandru Ioan Cuza.

24 ianuarie 1859 arată demnitatea românilor din cele două țări române care nu au dat niciun pas înapoi și, prin vot liber, au înfăptuit unirea!

Cu toții sunt un exemplu, o inspirație pentru noi, cei de azi și trebuie să le urmam exemplul- să fim responsabili, demni și să avem grijă unii de alții!

La mulți ani, români din toate colțurile lumii! La mulți ani, România!”

Marius Oprescu, președinte CJ Olt: 164 de ani de când România a fost pusă pe harta geografică a lumii

,,Celebrăm astăzi 164 de ani de la Unirea Principatelor Române: Moldova și Țara Românească – moment cheie al istoriei națiunii noastre, care a împlinit visul unei generații.

164 de ani de când România a fost pusă pe harta geografică a lumii și s-au creat premisele pentru o Românie modernă și apropiată de valorile europene.

164 de ani în care noi visuri ale noilor generații s-au împlinit și continuă să se împlinească, datorită acestui fapt istoric major, care a deschis calea către Marea Unire de la 1918.

”Unirea este singura stare politică, ce putea asigura viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp”, spunea Alexandru Ioan Cuza – vorbe atât de actuale în contextul provocărilor geopolitice și economice pe care le trăim în prezent și care ne obligă să punem mai presus de orice stabilitatea națională!Uniți pentru viitor a fost idealul unei generații, care a dat naștere unei națiuni! La mulți ani, România! La mulți ani, olteni!”.

Senator Liviu Voiculescu: Unirea Principatelor Române, unul dintre cele mai importante momente istorice

 Unirea Principatelor Romne din anul 1859, prin care Principatele Moldovei și Valahiei au fost reunite pentru a deveni Țara Românească, a fost unul dintre cele mai importante momente din istoria țării noastre și a marcat începutul României moderne.

Unirea a adus cu ea modernizarea și unitatea unei națiuni, precum și sporirea libertăților și drepturilor cetățenilor români.

Acest eveniment a fost unul dintre cele mai importante momente din istoria țării noastre și a rămas o parte importantă a identității naționale.

La Mulți Ani, tuturor românilor!

La Mulți Ani, România!”

După depunerea coroanelor de flori la statuia domnitorului A.I Cuza, festivitățile de la Slatina dedicate Unirii Principatelor Române s-au încheiat cu Hora Unirii urmată de o impozantă paradă militară, în aplauzele celor prezenți.

Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s