***Vâlcea. Comuna Grădiștea, jud. Vâlcea la 1859***
În lupta politică premergătoare actului unirii a fost angrenat şi judeţul Vâlcea deci şi locuitorii comunei Grădiștea. Legat de aceste evenimente, în vara anului 1857, au avut loc alegeri pentru Adunarea Ad-Hoc1. Pe listele de alegători au figurat şi cetăţeni din comuna Grădiştea. Aceste liste erau întocmite în funcţie de starea materială a alegătorilor.
Pe listele cu boieri şi fii de boieri cu proprietăţi de peste 300 fălcii2 figurează pitarul Constantin Pîrîianu, de 55 ani, care pe lângă alte moşii avea în Grădiştea o moşie de 150 pogoane.
Pe listele cu boieri şi fi de boieri cu proprietăţi cuprinse între 100 şi 300 fălcii figurează
Pitarul Ghiţă Străchinescu, de 30 ani, care pe lângă alte moşii deţinea 200 pogoane la Străchineşti şi Romaneşti; pitarul Constantin Pleşoianu, de 45 de ani, care pe lângă alte moşii stăpânea la Băeşti 50 de pogoane; praporgic Zamfir Străchinescu, care pe lângă alte moşii stăpânea la Obislavu 50 de pogoane; Barbu Matei Pîrîianu, care pe lângă alte moşii stăpânea la Băeşti 22½ pogoane.
Pe listele cu proprietari cu 10 – 99 fălcii de pământ au fost trecuţi: Barbu Udrea Pleşoianu, moşie la Băeşti şi Străchineşti pe lângă alte moşii; Gheorghe Brat, moşie la Băeşti şi Pleşoiu; Vasile Pleşoianu, moşie la Băeşti pe lângă alte moşii; Radu Dinuţă – moşie în Grădiştea; Iordache Busioceanu moşie în Grădiştea; Radu Busioceanu – moşie în Grădiştea; Dumitru Mazilu – moşie în Grădiştea; Constandin Busioceanu – moşie în Grădiştea; Radu Diaconu Gheorghe – moşie în Grădiştea; Radu Popa Dinu – moşie în Grădiştea; Dumitraşcu Manzilescu – moşie în Grădiştea; Marin Dinu – moşie în Băeşti; Ion sin Nicolae – moşie în Băeşti; Ion Mariuta – moşie în Băeşti; Radu Mariuta – moşie în Băeşti; Toma Gheorghe Nica – moşie în Băeşti; Radu Bordea – moşie în Băeşti; Tănasie Momiu – moşie în Băeşti; Dumitraşcu Mariuța V. Andrei zăt Popa Radu – moşie în Băeşti; Constantin Nicolae al Popii – moşie în Băeşti; Constantin Voinescu – moşie în Obislavu; Ioan Voinescu – moşie în Obislavu; Ioan Bugărescu – moşie în Obislavu; Badea Şerban – moşie în Obislavu; Nitu Degoşoiu – moşie în Obislavu; Gheorghe Niţă – moşie în Obislavu; Radu Dogoşoiu – moşie în Obislavu; Radu Diaconescu – moşie în Obislavu.
În timpul alegerilor, au loc presiuni din partea ambelor tabere, cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor. Ca urmare a acestor stări de lucruri, se produce o plângere către ocârmuire, semnată de Tache Străchinescu şi de alţi proprietari, prin care denunţă anumite abuzuri electorale. Străchinescu, probabil în urma unor presiuni, dă o declaraţie prin care se arată satisfăcut de alegeri, deoarece cei patru deputaţi s-ar fi declarat susţinători ai programei unioniste.
Notă:
1. Adunările ad-hoc aveau caracter consultativ, și erau alcătuite din reprezentanți ai bisericii, marii boierimi, burgheziei, țărănimii clăcașe, cu scopul de a face propuneri referitoare la realizarea unirii Principatelor Române (wikipedia);
2. O falce sau falcie (pl. fălci) este o unitate de măsură pentru suprafețe agricole folosită în trecut pe teritoriul actualei Românii, mai ales în Moldova. Este echivalentă cu 1,432 ha în Moldova și cu 1,114 ha în Muntenia (wikipedia).
Bibliografie:
1. Grădiștea, file de istorie – Fîrtat Ilie, Fîrtat Ioana, Craiova, Editura Rotomat, 2004.
Foto: La 22 iunie 1861, Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca fiind drapelul civil oficial al Principatelor Unite. Drapelul este tricolorul românesc, roșu-galben-albastru, având benzile dispuse orizontal.
Ilie Fîrtat, Grădiștea, 23.01.2023