PIcătura de cultură. CE MI-E TANDE, CE MI-E MANDE!

***PIcătura de cultură. CE MI-E TANDE, CE MI-E MANDE!***

Mâine se face un an de când nemernicul de Putin a atacat statul ucrainean din motive doar de el și de lumea lui știute.

România a fost printre primele state europene care, ca un vecin bun care ne aflăm, atunci când megieșul nostru dă de necaz, am sărit să ajutăm poporul năpăstuit de zavera rusească. Și am primit la noi o grămadă de refugiați necăjiți, dar și pe unii dintre cei mai bogați oameni din lume proveniți din aceeași ,,viitură”, pe care i-am tratat și îi tratăm așa cum nu îi tratăm pe proprii noștri năpăstuiți ai sorții. Nu este prima oară în istorie când poporul român, prost de bun ce este, aflat la intersecția marilor imperii și civilizații totodată, a reacționat în maniera asta. Urmașii celorlalte popoare știu această slăbiciune a noastră și o exploatează în interes propriu. Asta nu ar fi nimic. Suntem datori să-i ajutam pe vecinii noștri și pe alte neamuri atunci când trec prin momente grele. Rău este că nu ne învățăm minte niciodată. La orice întoarcere în istorie vom vedea că ori de câte ori am fost buni cu vecinii noștri, atunci când lor le-a fost greu, tot de atâtea ori, după ceva timp, ei ne-au răspuns tocmai pe dos.(Cu excepția Serbiei și a Mării Negre) De aici a luat naștere străvechea vorbă românească: ,,Făceroa de biean, futeroa de maman!”, a cărei aplicabilitate a tot fost dovedită în timp. Așadar, pe baza cunoștințelor acumulate de-a lungul vremii, ar fi fost normal să fim pregătiți să preîntâmpinăm sau să gestionăm cu brio evenimente similare petrecute în timp sau care urmează să se petreacă, sau se petrec în cotidian. Cotu’!… De unde?… La noi nu e posibil. Și de asta cădem de proști în fața lumii întregi. Bă frate, când te prinde unul și te babardește o dată, zici că e accident. A doua oară ar putea fi viol sau curvăsărie în funcție de atitudinea ta, a treia oară ar fi preacurvie sau traftir, dar, bă nene, dacă te lași babardit la nesfârșit, ori ești prost ori a început să-ți placă. Și ultima variantă chiar e foarte nasoală. Că prinde lumea de veste și te tratează în consecință.

Să revenim la megieșii noștri! Au fost atacați de neamurile lor din motive aiuristice. Așa ceva nu se face în lumea civilizată, dar ei între ei se cunosc mai bine. Nimic nu justifică gestul rușilor. Noi am sărit să-i ajutăm pe ucrainenii care fugeau din calea războiului și bine am făcut. Ba mai mult, am nedreptățit producătorii noștri agricoli în favoarea ucrainenilor pentru a-i ajuta pe aceștia din urmă să-și vândă recoltele și ne-am făcut luntre și punte să fim niște vecini foarte buni. Probabil guvernanții noștri au crezut că în acest fel vom fi apreciați și respectați de către vecinii noștri ucraineni. Iar cotu’! Vise, taică, vise! Urmașii varegilor și ai cazacilor zaporojeni, combinați cu niște rămășițe de tătari răzlețiți din Hoarda de Aur ne vor crede acum și în vecii vecilor niște dobitoci. Pentru că în ochii lor așa părem. Probabil că dacă era invers, și România era atacată de oricare atacator beligerant din lumea asta, ei ar fi închis granițele și i-ar fi ciuruit pe refugiații noștri, fără nicio remușcare, dată fiind ,,empatia” pentru Poporul Român afișată zilnic de către reprezentanții vecinilor noștri, atât de rău atacați acum de către criminalii ruși.

Aflăm din mass-media că, înainte de începerea războiului, un saltimbanc, un părlit de cabotin, ajuns pe căi încă nedeslușite suficient, președinte al Ucrainei, un jumătate de om, un homuncul, un actor ratat revigorat de curentul neo-marxist după o rețetă deja consacrată și în alte țări, unele mari democrații, aflăm, ziceam, că făcea bâză de români în modul cel mai dezgustător posibil. Că ne detestă ca neam am aflat însă prin faptele sale concretizate în aceea că, odată ajuns președinte, a promovat o lege care nu mai recunoștea limba românilor din țara lui și nici originea acestora, afirmând că românii au luat de la țara lor Bucovina de Nord, ținutul Herța și Bugeacul. (Mintea nebunului la curu’ pământului!) Tot de pe atunci era aprobată o lege care permitea construirea unui canal navigabil pe brațul Chilia, care era considerat apa interioară de către statul ,,ce cu onoare îl conduce”. Cândva, pe la începutul anilor 2000, ca niște vecini buni și omenoși ucrainenii au scufundat intenționat de ,,accidental” o tinichea de vas de-al lor în apele noastre fluviale, blocând circulația ambarcațiunilor interesate și, în paralel, au demarat construcția canalului Bâstroe.(Rapid, repede, într-o traducere liberă.N.A.)Cu chiu cu vai, ulterior am reușit evacuarea epavei și oprirea lucrărilor de pe canalul respectiv, care riscau să distrugă o parte a Deltei Dunării. Tot ca niște buni vecini care se află, au făcut pe dracu’ în patru să rețină pentru ei Insula Șerpilor, pentru rezervele platoului continental aferente acesteia. Acum, lăsând la o parte războiul și problemele lui, întreb și eu, făcând pe niznaiu, când au fost vreodată ale statului ucrainean Bucovina , ținutul Herța, Bugeacul și Insula Șerpilor? Răspuns–niciodată! Acestea au fost primite cadou de ucraineni de la frații lor ruși cu care acum se războiesc. Că așa am avut noi noroc în relațiile cu neamurile acestea muscăleștii. Au venit pe la noi mai cu treaba, mai fără treabă și au uitat să mai plece. Ba din Basarabia, ba din Bugeac, ba din Bucovina, ba din Dobrogea… Și pe unde au ajuns au deznaționalizat, au făcut strămutări de populație, au făcut adevărate pogromuri, mai ales în detrimentul populației românești. Revenind la războiul actual eu am crezut că ucrainenii, ocupați fiind cu lupta lor, au să revină la intenții mai bune față de români, mai ales că aceștia din urmă i-au ajutat cum nimeni altcineva dintre vecinii lor n-a mai făcut-o.

Din nou cotu’! În plin război au început iar niște acțiuni nemernice împotriva românilor din Bucovina, ajungându-se până la a tulbura cu mascații chiar Biserica Ortodoxa a românilor din zonă, care a rămas singura redută în calea panslavismului promovat și de către ucraineni.

Ilustrația Georg- Ana Negru

Mai mult decât atât, cu toate că le-am dat acces pe toate căile de transport, inclusiv pe brațul navigabil Sulina al Dunării, acum, în plin război, pe principiul ,,Țara arde și baba se piaptănă”, onor bunii noștri vecini ucraineni au început din nou să lucreze pe canalul Bâstroe, afirmând fără nicio rușine că albul e negru și că purceaua nu e chiar moartă în coteț, ci mai bâțâie o dată la cinci secunde. Ies tot felul de oficiali ai lor și recunosc faptul că acolo se fac lucrări de adâncire a canalului artificial mai sus amintit, țin de câteva zile navele de observație românești cu dinții la gard, până când le vor da voie să vadă ce e la fața locului și, după ce vor termina ce au de făcut, vor spune: ,,Asta este, nu avem ce să vă mai facem!” Dacă te uiți la chipurile oficialilor lor când vorbesc despre ceea ce fac ei în zonă, vei putea să le citești disprețul pe mecle. Veți putea observa ceva deosebit de interesant: la ei minciuna a fost transformată în politică de stat, după chipul și asemănarea clovnului zgubilitic care le e președinte. Și asta doar pentru faptul că are susținerea Jandarmului universal și a tuturor cancelariilor occidentale. Bine, că el profită și de inerția politicienilor români, care azi ne conduc, în frunte cu Momâie-Vodă, asta este o altă componentă a complexului politico-abstract-neo-marxist în care trăim. Moflea-Vodă zice că să stăm așa cădel, molcom, yavaș-yavaș, că întâi să vedem ce și cum, că dacă zboară vaca, nu mai are loc și porcul și că nu e negrul atât de negru pe cât poate fi albul atât de alb și alte lăbăreli de președinte nevertebrat. Luați-l în gură cei care l-ați votat și spălați-vă cu el pe cap! Când veți voi să vă vindeți mintea vă dau eu două firfirici pe ea. (Dă-mi, Doamne, mintea românului! Cea de pe urmă.)

( Cică așa ar fi zis un neamț. N.A.)

Și când ucrainieni îl vor pune pe cioflângarul inert prezident și pe noi împreuna cu el, în fața faptului împlinit,

,,Peroadă”- Vodă va spune: ,, Asta este, noi am încercat etc, șamd, peeseedeee de vină e!”(…)

Va urma

Nicolae Dincă

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s