File de istorie. Monumentul Eroilor din Cimitirul Strehareț

***File de istorie. Monumentul Eroilor din Cimitirul Strehareț***

Când am lucrat la volumul ,,Monumente și eroi în Județul Olt” am folosit doar informațiile de pe monument. La S.J.A.N. Olt nu am gasit nicio informație despre acest monument. Azi, datorită ajutorului primit de la dl. prof. Cornel Manolescu, am aflat data cand a fost dezvelit: 10 iunie 1927.

La solemnitatea de inaugurare au luat parte oficialitățile locale și un numeros public. Au ținut discursuri: protoiereul Jean Marinescu, generalul Trușculescu, lt. col. invalid Livius Teiușeanu și doamna Constanța Eufrosina Ștefănescu, donatoarea monumentului. Discursul doamnei este înălțător, crestinesc si patriotic. D-na a spus: ,,În sfântă zi a Înălțării, când poporul român sărbătorește ridicarea la ceruri a celui ce a pătimit pentru binele omenirii, am venit să preamarim faptele acelora dintre frații noștri care s-au jertfit pe altarul Patriei…

Este o faptă creștinească și în același timp o datorie națională, ca cel putin o dată pe an să îngenunchem în fața mormintelor acelora care fără șovăiere cu credință în Dumnezeu și cu iubire de țară au căzut luptând pentru apărarea pământului sfânt.

Cultul Eroilor trebuie să meargă până la zeificare și poporul care știe sa-si cinstească eroii este demn de respectul lumii întregi și nu va pieri niciodată!”.

Monumantul Eroilor din Cimitirul Strhareț

Monumentul este format dintr-un soclu frumos ornamentat pe care se ridică statuia unui înger care ține în mână o cruce.

Pe monument sunt inscripțiile:,,1916 noiembrie de eroi/ Așa ne-au învățat strămoșii/ Murind să ne apărăm moșia/ Și să strigăm în clipa morții/ Trăiască totuși ROMÂNIA!/ Constanța Eufrosina Leontina Ștefănescu/ BUCUREȘTI „. În spatele monumentului se află Mausoleul lui Alexandru Iliescu, mare filantrop slatinean.

Nu știm cu ce ocazie a făcut doamna această donație.

Mulțumesc pe această cale domnului Cornel Manolescu!

Sursa Ziarul Universul iunie 1927.

Doina Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s