Social. Vedeți câte microbuze școlare vor primi școlile din Olt, Vâlcea, Argeș și Mehedinți 

***Social. Vedeți câte microbuze școlare vor primi școlile din Olt, Vâlcea, Argeș și Mehedinți***

Mai mulți reprezentanți ai Consiliilor Județene din țara au fost prezenți marți, 12 septembrie, a.c. la Guvern, să semneze contractelor de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru achiziția de microbuze școlare pentru peste 200 000 de elevii din toată țara.

La ceremonia oficială, au praticipat premiereul Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca și Adrian Veștea ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

  Din partea tuturor CJ au fost depus cereri de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

Achiziția de microbuze electrice școlare, alături de dotarea a peste 5.000 de unități de învățământ din țară, cu echipamente și mobilier didactic, face parte din măsurile Guvernului condus de Marcel Ciolacu pentru asigurarea condițiilor moderne pentru un învățământ de calitate și facilitarea accesului copiilor către unitățile de învățământ.

Oltul va primi 20 de microbuze școlare, electrice

Potrivit vicepreședintele CJ Olt, Ivan Ionut, care a participat la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare oficială a contractelor de finanțare a proiectelor depuse în cadrul apelurilor de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, cu finanțare prin PNRR, județul OLt va primi 20 de microbuze școlare, electrice.

,,Putem spune că de astăzi înainte, după acest eveniment, dăm start implementării proiectului prin care Consiliul Județean Olt a atras peste 35 de milioane de lei, pentru achiziția a 20 de microbuze școlare electrice.

Microbuzele electrice reprezintă o opțiune ecologică esențială pentru transportul școlar, contribuind la reducerea emisiilor de carbon și asigurând siguranța elevilor, oferind totodată un exemplu pozitiv pentru generațiile viitoare în ceea ce privește utilizarea responsabilă a resurselor și protejarea mediului înconjurător.

În perioada următoare, instituția noastră va organiza licitația pentru achiziția acestor mijloace de transport prietenoase cu mediul, moderne și sigure, astfel încât școlile și elevii să beneficieze cât mai repede de ele.”, a ținut să precizeze Ionuț Ivan.

46 de microbuze școlare, vor ajunge și în Vâlcea

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a semnat contractul pentru primele 26 de microbuze electrice, pentru transportul elevilor, ce vor ajunge, în curând, în județul Vâlcea. Tot azi, 12 septembrie 2023, la AFM a mai fost depus un proiect pentru achiziționarea a încă 20 de astfel de microbuze școlare electrice.

“Am semnat marți, 12 septembrie, la Guvernul României, contractul de finanțare pentru achiziționarea a 26 de microbuze electrice pentru transportul elevilor din județul Vâlcea, proiect finanțat prin PNRR.

Am obținut alocarea financiară maximă pentru acest tip de proiect, respectiv suma de 6.097.560,97 de euro (fără TVA).
Întrucât valoarea unui astfel de microbuz poate ajunge la 235.000 euro, în această primă etapă vor putea fi achiziționate 26 de microbuze electrice de 16+1 locuri.

Localitățile beneficiare sunt: Fârtățești, Stoilești, Nicolae Bălcescu, Vaideeni, Bujoreni, Roșiile, Grădiștea, Cernișoara, Măciuca, Popești, Șirineasa, Stoenești, Șusani, Bunești, Racovița, Lungești, Diculești, Dănicei, Laloșu, Lăpușata, Zătreni, Livezi, Olanu, Tetoiu, Tomșani, Sinești.

Ne dorim achiziționarea de microbuze prietenoase cu mediul pentru transportul elevilor din toate localitățile vâlcene.

Tocmai de aceea, zilele acestea, vom depune o cerere de finanțare pentru achiziționarea altor microbuze electrice sau hibrid (cel puțin 20), proiectul urmând să fie finanțat printr-un program al Administrației Fondului de Mediu” a declarat șeful administrației vâlcene, Constantin Rădulescu.

 La Mehedinți vor ajunge 30 de microbuze electrice  pentru tot atâtea școli

Aladin Georgescu, președintele CJ Mehedinție a spus că ,,Valoarea totală a contractului pe care l-am semnat pentru județul Mehedinți este de 35 905 346 lei, din care, suma eligibilă este de 30.172.560 lei, la care se adaugă 5.732.786 lei TVA, în timp ce 13.863,5 lei este contribuția Consiliului Județean Mehedinți.

Ne propunem să achiziționăm peste 30 microbuze care vor ajunge la primăriile din mediul rural, pentru transportul elevilor din zonele îndepărtate de școală.

Vrem, astfel, să asigurăm condiții foarte bune de acces al copiilor în unitățile de învățământ și să scădem riscul de abandon școlar! ”

Acesta prezizează că în județ există o infrastructură rutieră foarte bună, urmare a investițiilor realizate în ultimii ani de Consiliul Județean Mehedinți și primăriile din județ, acest lucriu fiind principalul argument pentru achiziția mijloacelor moderne de transport școlar.

La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Județean Mehedinți a depus o nouă cerere de finanțare prin Ministerul Mediului pentru achiziția unei noi serii de 10 microbuze hibride care să vină în completarea celor 30 care se vor achiziționa prin PNRR.

 25 de comune din Argeș, vor primi microbuze școlare

 Tot cu acest prilej, Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mânzînă a semnat, la rândul său, contractul de finanțare pentru proiectul de achiziționare a celor 25 de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

Astfel că, peste 5800 de  elevi argeșeni vor beneficia de transport către și de la instituțiile de învățământ în condiții de sigurnață, modern și ecologice.  

La eveniment a fost prezent și administratorul public al județului, Marius Cristian Puiu.

Potrivit lui Mînzînă, Proiectul ”Achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor din județul Argeș” este finanțat în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Educației prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind vorba de fonduri nerambursabile 100%.

Avem un al treilea proiect concretizat prin care Consiliul Județean Argeș, în cadrul programelor derulate de Guvernul României, sprijină administrațiile locale din zona rurală în modernizarea infrastructurii școlare.

Pe lângă acest proiect prin PNRR, în județul Argeș vor mai ajunge alte 17 microbuze electrice în alte 17 localități, printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), iar alte 3 microbuze școlare clasice au ajuns deja în comune. Practic, jumătate din comunele din Argeș vor avea microbuze moderne pentru elevi. Cred că este o investiție benefică pentru fiecare comunitate și mai ales pentru copiii noștri, pentru că le facilităm accesul la educație și, în același timp, protejăm și mediul înconjurător”, a ținut să precizeze Ion Mînzînă.

Selecția celor 25 de comune care vor beneficia de aceste microbuze electrice pentru transportul elevilor a avut la bază criterii obiective, criteriile din ghidul solicitantului, precum inaccesibilitate la transport școlar, numărul de elevi care trebuie transportați, zonele defavorizate.

Conform proiectului, beneficiarii investiției trebuie să amplaseze o stație de încărcare pentru microbuzul electric într-un loc public până la data de 31.12.2024. Localitățile care nu vor realiza acest lucru nu vor putea primi microbuzul. De asemenea, trebuie să asigure pe o durată de minimum 4 ani șofer, să asigure costurile de reparații și întreținere a microbuzelor, precum și costurile de alimentare.

Valoarea totală a proiectului ,,Achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor din județul Argeș” este de 30.183.559,25 lei fără TVA (35.918435,51 lei cu TVA), din care valoarea eligibilă este de 30.172.259,25 lei fără TVA (35.904.988,51 lei cu TVA), iar valoarea neeligibilă este de 11.300,00 lei fără TVA (13.447,00 lei cu TVA) este aferentă cheltuielilor de informare și publicitate, cheltuieli care sunt obligatorii.

Georgiana Sebeș

Lasă un comentariu