Editorial. Politica, politicienii și viziunea alegătorilor în prag electoral

Editorial. Politica, politicienii și viziunea alegătorilor în prag electoral

Duminică 9 iunie noi, românii mergem la vot să ne alegem primarii, consilierii locali, președinții de consilii județene, consilieri județeni dar și europarlamentari. Și, ca de obicei, apar o mie și una de artide și partidulețe, cu tot felul de anonimi care își doresc funcții politice, bine plătite, sperând la tot felul de avantaje, fără să știe exact ce însemană dezvoltarea într-o o administrație publică, sau- în cazul europarlamentarilor- ce trebuie să susții pentru dezvoltarea țării tale.

 Potrivit Biroului Electoral Central la alegrile din 9 mai, sunt nu mai puțn de 207.387 de candidaturi pentru funcţiile de primar, consilier judeţean, consilier local şi preşedinte de consiliu judeţean.

  Pentru prima data de la Revoluție încoace, anul acesta, s-a stabilit ca la europarlamentare PSD să meargă pe liste commune cu PNL, împărțind egal locurile în Parlamentul European. O decizie, proastă spunem noi pentru că, discutând cu mulți dintre alegătorii din cele patru județe unde  noi activăm, respectiv Olt, Vâlcea, Argeș și Mehedinți, sunt rezervați sau chiar împotriva acestei decizii.

Astfel că, susținătorii PSD spun că nu vor vota listele cu candidații la europarlamentare pentru că acolo se regăsesc politicienii PNL, partid care, la locale este împotriva candidaților social-democrați. Alți alegători spun că nu au uitat faptul că liberalii, în guvernarea cu USR au creat, în timpul pandemiei un haos de nedescris, folosindu-se de tot felul de șmecherii pentru forțarea populației la vaccinare, cu vaccinuri experimetale, doar pentru a face pe placul globaliștilor și a obține niște bănuți. Din cauza acestora, foarte mulți oameni au murit, iar alții au dezvoltat tot felul de boli incurabile.

 De asemenea, s-a stabilit ca alegerile locale să aibă loc într-un singur tur de scrutin, fapt ce va creea mari surprize!

Culmea ironiei este faptul că, partidele cele mai importante de pe eșicherul politic nu au reprezentanți la fel de buni în toate organizațiile județene. În urma experienței noastre, am constatat că, cel puțin în cele patru județe Olt, Vâlcea, Argeș și Mehedinți, politicienii deiferă foarte mult. Dacă în Olt, preponderant atenția alegătorilor s-a îndreptat spre PSD, pe bună dreptate având în vedere implicarea primarilor în dezvoltarea comunității, în județul Vâlcea lucrurile stau cu totul altfel. Primarii liberali sunt în ,,pole position”, sunt cei mai numeroși, cei mai  implicați în dezvoltarea comuității, la fel ca cei din PSD Olt. În schimb la Argeș, bătălia între cele două partide importante este foarte aprinsă, iar proporția echilibrată. Mulți spun că asta se datorează faptului că aici s-a format filonul liberalismului pe timpul Brătienilor, dar și dezvoltarea excepțională pe timpul comunismului.

Cât privește județul Mehedinți, alegerile locale depind foarte mult de implicarea în dezvoltarea comunităților locale a primarilor dar și a conducerii CJ. Aici, PNL  a scăzut în sondaje foarte mult după ce, anul trecut zeci de primari au ales să schimbe formațiune liberală cu cea pesedistă, pentru că, investițiile lor în localitățile pe care le coordonează au stagnat din cauza conducerii partidului care nu i-a ajutat cu nimic. Chiar dacă președintele PNL Mehedinți, Virgil Popescu a fost Ministrul Energiei, nici măcar municipiul reședință de județ, Drobeta Turnu Severin nu a beneficiat de extinderea rețelei de gaze (care alimentează doar 10% din locuințe!), ce să mai vorbim de alte localități rurale sau orășenești?! Niciodată aici, liberalii n-au avut vreo performanță menagerială în dezvoltarea județului Mehedinți.  Acum Virgil Popescu, candidează la funcția de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, arătând cu degetul spre actuala administrație din care face parte și viceprimarul liberal, Danile Cârjan, veșnicul contracandidat perdant al lui Marius Screciu, actualul primar PSD.

 Dar, să nu uităm faptul că AUR, cel puțin în Mehedinți a luat avans considerabil, aflându-se pe locl II, după PSD în preferințele electoratului, așa cum arată majoritatea sondajelor însă, și aici găsim candidați incompetenți, fără experiență politică sau managerială, oameni frustrați care au trecut de la un partid la altul pentru a ocupa anumite funcții publice, fără să aibă nici ce mai vagă idee despre funcția publică pe care au ocupat-o sau vor să o ocupe.

 Să sperăm totuși, că procentul alegătorilor din 9 mai va fi cu mult mai mare decât până acum!

Să sperăm că, alegătorii vor fi mai puțin toleranți cu habarniști, bețivanii și afemeiați, cu incompetenții, cu acei candidați care n-au demonstrat nimic bun în viața privată, care n-au condus nici măcar o roabă de gunoi!

Dr. ing. Grigore Sebeș

Lasă un comentariu