Reportaj.  Apa Iordanului, locul unde a fost botezat Mântuitorul

iordanul Periplul nostru prin Țara Sfântă a fost un prilej numai bun de a merge și la Apa Iordanului, cea în care în urmă cu peste 2000 de ani Sf. Ioan Botezătorul a creștinat pe Iisus Hristos.

Ioan Botezătorul a anunţat venirea lui Me­sia pe malul răsăritean al Iordanului. Pe acest mal, vizavi de oraşul Ierihon, a venit Iisus pentru a fi botezat de Ioan Botezătorul în apele Iordanului. Acest loc a fost identificat de creşti­nii secolului III. Astăzi, în locul respectiv, există o biserică frumoasă și impozantă, unde vin creştini din toate colțurile lumii pentru a imita gestul lui Hristos.

Așa a fost și în ziua în care am ajuns cu prietenii noștri Berta, cu sora sa geamănă, apa iordanuluiIby – Viorica și soțul ei, Haim. Pe malul drept a râului, erau câteva grupuri de pelerini ( africani,  chinezi, etc.)  care se botezau în Apa Iordanului sau intonau cântece religioase. Toată procesiunea a fost emoționantă, iar noi ne-am bucurat ca niște copii, ne-am stropit cu apă, ne-am jucat cu peștișorii curioși care ne ciuguleau de picioare, ne-am făcut poze și am simțit cum ne străbate o rază de liniște și bucurie.

apa iordanului 2Prietenul și ghidul nostru, Haim Staiberg ne-a precizat că Iordanul este principala apă curgătoare a Țării Sfinte, care izvorăște din Munții Libanului, mai precis de la poalele Muntelui Ermon, apoi traversează Marea Galileii și, după un lung și sinuos traseu, care trece prin Valea Hula, se varsă în Marea Moartă. Pe o distanță de 180 de kilometri, Iordanul alcătuiește granița naturală dintre Israel și Iordania, lungimea totală a acestuia fiind însă de aproape 360 de kilometri.

Anual, statul israelian consumă 1200 milioane m³ de apă, din care, numai din lacul Genezareth 500 milioane m³. Apa este necesară agriculturii, pentru irigațiile din deșertul Negev, și alimentării cu apă potabilă a localităților. Acest consum de apă duce la reducerea cantității anuale (200 milioane m³) adusă de râul Iordan la vărsarea în Marea Moartă, ceea ce atrage scăderea continuă a nivelului mării.

Haim ne-a spus că este cel mai important râu al Ţării Sfinte, care dă viaţă aproape întregii ţări şi contribuie în mod determinant la dezvolta­rea economiei bazate pe agricultură și creşterea animalelor. Așa cum se procedează și în apele noastre de Bobotează, la Ierusalim, Patriarhul aruncă în apă trei cruci, ce urmează a fi recuperate de cei mai curajoși tineri. Acesta este momentul în care apele râului Iordan își schimbă efectiv sensul, spre uimirea credincioșilor strânși să vadă minunea. În plus, în locul unde crucile cad, apa începe să ”fiarbă”, iar minunea durează de peste 2000 de ani.apa iordanuluifoto

Așa cum aveam să aflăm de la prietenul nostru, procesiunea care se desfășoară în această zi la Iordan începe în zori, după ce autoritățile locale deschid porțile zonei de frontieră dintre Israel și Iordania, zonă extrem de securizată. Pe un culoar special amenajat pătrund cu această ocazie nenumărate autobuze și mașini, pline cu oficialități și pelerini din toată lumea.

Credincioșii care participă la slujba de sfințire declară că, pentru câteva clipe, apele Iordanului se întorc înapoi, curgând dinspre Marea Moarta spre Marea Galileii, adică dinspre vărsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, în felul lor, marele praznic.

O explicație totuși există. Întoarcerea înapoi a râului Iordan, dinspre Marea Moartă (apa extrem de sărată, lipsită de viețuitoare), înspre Marea Galileii (apa dulce, cu mulți pești și vegetație abundentă), trimite încă din momentul Botezului spre activitatea Mântuitorului de a întoarce lumea de la moarte la viață.

haifaAlții mai sceptici afirmă că în această zi se produce un fel de maree, cu flux și reflux, dar care nu zăbovește prea mult, așa că lucrurile intră din nou în normal.

Potrivit calendarului iulian și al celui gregorian, între care există un decalaj de 13 zile, Boboteaza este sărbătorită în România la 6 ianuarie, iar în Israel, țara în  care Mântuitorul a fost botezat, la 19 ianuarie.

Prin faptul că face graniță naturală, râul are o importanță deosebită în aplanarea conflictelor din Orientul Apropiat. În medie, Iordanul aduce anual o cantitate relativ mare de apă în regiune. În schimb, în relațiile dintre Siria și Israel, râul a contribuit la agravarea conflictului cu privire la înălțimea Golan.

(Va urma)

Un reportaj realizat pentru VGtv Regional de Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s