În sfârșit! Guvernul a adoptat bugetul pentru anul 2019

cumparare pensiiÎn sfârșit! Guvernul a adoptat bugetul pentru anul 2019

În ședința Guvernului, de vineri 8 februarie a.c,  a fost adoptat bugetul pentru anul 2019, avându-se  în vedere susținerea a trei piloni principali: sănătatea, educația și investițiile publice. Din păcate, alte domenii de interes major, au fost uitate de către guvernanți.
Potrivit deputatului vâlcean, Eugen Neață ,,Au fost luate în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare organizării acțiunilor președinției României la Consiliul UE. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene. Pentru prima dată valoarea produsului intern brut va depăși suma de 1000 miliarde de lei, încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică.
Va fi asigurată finanțarea majorării pensiilor și a salariilor, plata drepturilor și a eugen neataindemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuă creșterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1100 lei la 1265 lei, și a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Este asigurată majorarea salariului minim garantat în plată în mod diferențiat. De la 2080 lei, față de 1900 lei anul trecut, la 2350 lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum un an vechime, la 3000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor. ”

Totodată parlamentarul vâlcean mai precizează că în Sănătate au fost alocați  cu 6,1 miliarde lei, mai mult decât sumele cheltuite anul trecut, pentru ca după majorările salariale din 2018 se impune și creșterea investițiilor în unitățiile sanitare.

De asemenea, în Educație au fost alocate cu 47% mai mult fonduri decât anul trecut. De la 21 de miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând spre investiții, cât și spre majorările salariale.

atestare doc-scoala g poboran,,2019 este anul investițiilor – au fost alocate 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din produsul intern brut pentru investiții, în creștere cu 45% față de anul 2018. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus față de anul 2018.
Bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat și din subvenții sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018, ceea ce reprezintă 61,4% din totalul veniturilor bugetelor locale.” a mai adăugat Eugen Neață.

Proiectul bugetului pe anul 2019 urmează să intre în dezbatere, în Parlamentul României.

Eugen_Teodorovici Totuși, potrivit deputatului PNL Bogdan Huțucă Bugetul prezentat de premierul Viorica Dăncilă, nu cuprinde  și plata pentru profesorii care au câștigat în instanță împotriva Ministerului Educației. ,, În acest caz nu discutăm despre o sumă mare de bani, imposibil de identificat ci pur și simplu despre rea voință, incompetență și răzbunare pe corpul profesoral din România. De aceea voi depune alături de colegii mei liberali amendamente la legea Bugetului astfel încât profesorii să  își primească banii câștigați în instanță” ., a declarat acesta pe o pagină de socializare.

 

spaga 2Și în timp ce Ministrul de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, anunța cu o zi înainte că a semnat un ordin prin care angajații din subordine vor primi o indemnizație lunară de hrană în valoare de 346,66 lei, în condițiile în care salariile acestora nu sunt deloc de neglijat.

În schimb, Senatul a respins propunerea legislativă privind majorarea alocaţiilor pentru copii, urmând ca aceasta să fie supusă votului în Cameră Deputaţilor. Această propunere legislativă privind alocaţia de stat pentru copii spune că alocaţia trebuie să se majoreze anual cu 100% din rată medie anuală a inflaţiei, se precizează pe  site-ul învăţământ.ro „În anul 2015, alocaţia pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajută în vreun fel valoarea alocaţiei, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei. Se poate remarcă uşor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii şi ţinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflaţiei, care a atins o cifră de 5,2% în anul 2018. Creşterea continuă a preţurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.

Reamintim faptul că Guvernul a anunţat încă din 2017 că va majora alocaţiile pentru copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Alocaţiile au rămas la valoarea de 200 de lei pentru copiii până în 2 ani şi la valoarea de 84 de lei lunar pentru copiii între 2 şi 18 ani.

Georgiana Raicu

Lasă un comentariu