Mehedinți. Istoria în fotografii stradale la Severin

Chiar dacă nu sunt gaze naturale în oraș și nici căldură iar majoritatea străzilor arată ca după bombardamente, autoritățile locale din Drobeta Turnu Severin au găsit, totuși,  un mod inedit de a reliefa valorile istorice, culturale, politice precum și cele mai importante personalități din Mehedinți.

Unii cârcotași supun că primarul Marius Screciu, caută tot felul de strategii de a ,,scoate ochii” contribuabililor pentru că tot se apropie campania electorală. Așa se face că a încurcat circulația timp de mai multe zile să reasfalteze un bulevard care nu necesita acest lucru, în loc să se ocupe de curățenie sfoto stradale 5au de reabilitarea vestigiilor istorice care ar face din Severin cel mai interesant oraș turistic din țară.

Așadar, la intrare dinspre nord în Severin, pe Bulevardul IC Brătianu, pe ambele sensuri de mers, au fost instalate panouri stradale cu fotografii ale principalelor obiective istorice reprezentând Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Podul lui Apolodor, Cetatea Severinului, Insula Ada Kaleh, Fântâna Roșiorilor, Gara Turnu Severin, Portul Turnu Severin, etc., iar pe partea opusă, imaginile sunt destinate personalităților din zonă, printre care am aminti pe actrița Ileana Stana Ionescu, matematicianul Gheorghe Țițeica,  regizorul Geo Saizescu, sculptorul Gheorghe Anghel, acad. Traian Sălăgean, actorul Virgil Ogășanu, scriitorul Marius Tupan, ciberneticianul Ștefan Odobleja, juristul și publicistul Ioan Bibicescu, gr-al de aviație Ștefan Protopopescu, etc.

foto stradale mh 2,,În această seară ( 24 oct. –n.red.) am deschis în municipiu, pe bulevardul I.C. Brătianu și la Cetatea Medievală, o expoziție stradală permanentă care face cinste orașului. Sunt imagini vechi cu orașul nostru, precum și cu personalitățile județului, fără de care evoluția Severinului, așa cum este el astăzi, nu ar fi fost posibilă. Dorim ca tot ce avem mai bun de-a lungul istoriei să împărtășim cu severinenii și cu turiștii care ne vizitează fiindcă avem multe lucruri cu care ne putem mândri. Este o expoziție cu spirit românesc, dar și european, și sper să avem cu toții grijă de ea.” A scris edilul Severinului pe pagina sa de Facebook.fotostradale 3

Severinenii i-au transmis lui Screciu că ideea e excelentă, doar că nu cred că va rezista prea mult și că va fi vandalizat. De asemenea, i-au mai transmis că sunt foarte multe alte lucruri importante de realizat precum cimitirul din Schela Nouă, care a ajuns o groapă de gunoi. ,,Zi de sărbătoare, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în cimitirul din Schela Noua. Cine are în administrare cimitirul? Loc de veci transformat în groapa de gunoi de către cei care considera ca pot face ce vor. Cine trebuie să ia măsuri în această situație? Ne dorim o Românie normală?”- a scris Ani Andrei, iar Florin Stroescu – un alt internaut- a precizat că ideea nu e nouă și că astfel de imagini le-a văzut și la Buzău.

foto stradale 4 De asemenea, un alt severinean, Mihai Baraca, a adăugat faptul că aceste investiții lucru se datorează  faptului că ne aflăm în campanie electorală: ,,Vin alegerile! Acum arătam ceea ce facem, cu toții au dormit pana acum, nu au avut timp să facă ? Asta-i România, doar când au parlamentarii nevoie arata ca pot face, în rest  lasă de așteptat.”

 Cu sau fără cârcotași, cert este că autoritățile din Severin demonstrează că pot face multe lucruri menite să contribuie la dezvoltarea orașului de pe Dunăre, să aducă confortul necesar locuitorilor și să lase o amintire de neuitat turiștilor.

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu