A început Postul Crăciunului la ortodocși

lasata secului - CopieÎncepând din 15 noiembrie, creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului, al doilea ca importanță și durată din an, după Postul Paștelui, ceea ce înseamnă că vor fi restricții la alimentele de proveniență animală. Totuși, sunt anumite zile când se va face dezlegări la pește și vin.

Aceste dezlegări au loc în zilele de sărbătoare, prima fiind în 21 noiembrie când se sărbătorește ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, iar pe 30 noiembrie este următoarea dată la care se dă dezlegare căci este ziua Sfântului Andrei.

Urmează ziua de 6 decembrie când se sărbătorește Sfântul Nicolae, iar pe 13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. De asemenea, pe 18 decembrie, este o altă zi de dezlegare la pește când se sărbătorește Sfântul Daniil Sihastrul.68386_postul-craciunului - Copie

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru). Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

Acest post se încheie în 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Prof. Mihai Nuță

 

 

Lasă un comentariu