Olt. ,,Botezul Cailor” de la Slătioara 2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autoritățile locale din Slătioara au organizat azi, de Bobotează, cea de-a XXVII-a  ediție a concursului  ,, Botezul Cailor”, la care au participat 37 de cai frumoși din comunele vecine ale localității dar și din Balș, Costești de Argeș și Roșiori de Vede.

Acest eveniment a avut loc ca de obicei, pe izlazul comuna, însă , de această dată,  autoritățile locale, coordonate de primarul Savu Ungureanu, au

OLYMPUS DIGITAL CAMERAamenajat o arenă îngrădită în care s-au desfășurat cele două teme de concurs, respectiv Frumusețe și Tracțiune.

Înainte  de concurs, caii au fost botezați, rând pe rând, odată cu stăpânii lor, de către

preoții din localitate.  Botezul animalelor cu apă sfințită datează din cele mai vechi timpuri, având credința că vor fi sănătoase, că vor face pui mulți și frumoși.  Tradiția botezării cailor la Slătioara, datează de sute de ani, însă a fost întreruptă în perioada comunistă și reînființată în 1993.

Dacă la prima secțiune, cea de Frumusețe, caii și poneii prezenți în concurs, au fost îndelung admirați, la concursul de Tracțiune, cabalinele concurente au primit aplauze la scenă deschisă. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Acestea au trebuit să tragă un buștean de aproximativ o tonă având la dispoziție două minute. Primul cal intrat în concurs, a mișcat bușteanu, doar 0,50 m,  cel de-al doilea 0,60 cm, însă începând cu cel de-al treilea, bușteanul a fost tras nu mai puțin de 36 de m! Recordul a fost bătut de următorul cu 56 metri, după aceea 61 m, și au ținut-o tot așa până când bușteanul a fost plimbat prin toată arena. Cea mai mare lungime pe care a fost tras bușteanul a fost de peste 160 metri!DSC_0056

Premiile acordate de organizatori celor 24 de câștigători au însumat 4.500 de lei, însă nu valoarea premiilor îi aduce aici an de an pe concurenți, ci frumusețea obiceiurilor populare străvechi,

La evenimentul dedicat celor mai grațioase animale domestice, caii, numit sugestiv OLYMPUS DIGITAL CAMERA ,,Botezul Cailor” de la Slătioara, au participat nu numai slătiorenii dar și localnicii din comunele învecinate, asistând și la un spectacol de muzică populară prezentat de soliștii și orchestra Ansamblului Prof. Doina Oltului din Slatina, iar micii și vinul fiert au completat atmosfera de sărbătoare.

Mai multe amănunte la VGtv Regional, Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și  montaj Georgiana Sebeș.

 

 

Lasă un comentariu