Vâlcea. În Băbeni investiții ca la sârbă ,,doi pași înainte, unul pe loc”!

 Vâlcea. În Băbeni investiții ca la sârbă ,,doi pași înainte, unul pe loc”!

Primăria oraș Băbeni

 Devenit oraș în 2002, Băbeniul părea că va avea o dezvoltare fulminantă mai ales că aici au funcționat sonde de extracție a petrolului, unde aproape toți locuitorii din zonă, dar și cei din localitățile vecine își găseau un loc de muncă.

 Din păcate, edilii care au condus destinele acestei localități,  nu au știut să se folosească de acest  avantaj și s-au mulțumit doar să facă lucruri mărunte, fără prea multă importanță.

 Astfel că infrastructura, apa, canalizarea, școlile, sau alte edificii de interes local aflate în custodia primăriei au cam fost lăsate de izbeliște.

 În ultima perioadă însă, primarul Ștefan Bogdan încearcă din răsputeri să recupereze, dar cum nu prea sunt bani în bugetul local, accesările de fonduri europene sunt destul de complicate.

 Anul acesta, în luna martie, edilul din Băbeni a reușit să implementeze un proiect european în valoare totală de 13.744.001,31 lei, într-un parteneriat între UAT Băbeni, Asociaţia SCIENTIA NEMUS şi Şcoala gimnazială “Valea Mare” Băbeni, ce va fi finalizat în mai 2021.  Proiectul se numește“SISTEM Băbeni – Servicii Integrate de Sănătate, Trai, Educaţie şi Muncă în Băbeni” şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.   Este un program de anteprenoriat  si are drept scop implementarea de programe şi servicii integrate de consiliere, formare profesională, activităţi de sprijin pre şi post înfiinţare firme, în vederea susţinerii antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu.

Stefan Bogdan, primar Băbeni

 De curând, edilul  orașului a atras bani de la Ministerul Dezvoltării  pentru a  moderniza şi dota școlile cu mobilier nou, centrale termice, grupuri sanitare, etc.  De asemenea a fost amenajat și un atelier-şcoală,  pentru ca elevii să poată învăța meserii cerute pe piața muncii.

Ştefan Bogdan, recunoaște că nu toate  proiectele realizate în cei patru ani de când se află la conducerea primăriei, au avut succesul scontat. Unele dintre acestea au fost blocate de birocrația existentă la toate nivelurile.  Acesta a dorit să construiască o creșă pentru cei mai mici locuitori ai orașului, însă lucrarea este scoasă la licitație de mai bine de un an și stagnează pentru că  proiectantul  asociat cu constructorul s-a retras, chiar după ce acesta a fost declarat câștigător.    Creșa are o valoare de peste 30 de miliarde de lei vechi și va fi construită în zona blocurilor, lângă liceu, şi va avea patru grupe a câte 20 de copii, având ca termen de realizare zece luni de la începerea lucrărilor.

 Primarul mai spune că tot în cadrul acestui program s-au atras fonduri şi pentru dotarea cu mobilier şi aparatura necesară laboratoarelor de la Şcoala Gimnazială din Valea Mare.

 Cât privește infrastructura, din bugetul local au fost asfaltate 14 străzi, s-au amenajat trotuarele, parcurile, se modernizează rigolele şi s-a realizat extinderea reţelei de apă în satul Tătărani.  De asemenea, tot cu bani din bugetul propriu se vor amenaja parcările din zona blocurilor.

 În momentul de față, primăria orașului Băbeni, are un proiect în valoare de 100 de miliarde de lei vechi pentru asfaltarea străzilor Ungureni – Romani şi Unirii – Uzinei. Astfel, pe o lungime de 3,5 kilometri s-a turnat primul strat de asfalt pe una dintre străzi, iar anul viitor se vor amenaja rigolele.

Pentru următorul mandat, spune primarul, mai sunt 24 de alei pietonale, care, însumate, au lungimea de 3,8 kilometri şi cu această investiție se finalizează  asfaltarea în tot orașul.

Un alt proiect de viitor al edilului din Băbeni este să facă un parc modern, o zonă frumoasă de agrement unde localnicii să își petreacă timpul liber.

 Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu