Vâlcea. Ocnele Mari, o istorie pierdută în negura vremii

***Vâlcea. Ocnele Mari, o istorie pierdută în negura vremii***
Ocnele Mari este cunoscut încă din neolitic și menționat documentar ca oraș în anul 1402, redeclarat oraș în anul 1960, după ce în anul 1948 fusese transformat în comună.
Are în componența sa localitățile Buda, Cosota, Făcăi, Gura Suhașului ( care include Cărpinis, Alex. I. Cuza, Gânjulesti, Coceneşti, Valea cu Pruni, str. Nucilor, str. Florilor. str.1 Mai, str. Pinilor, str.Poeniţa, str.Ştrandului) Lunca, Ocnița, Slătioarele și Țeica.
Până în anul 1956, tot de Ocnele Mari aparțineau și localitățile Copăcel, Râureni și Stolniceni, orașul se întindea până la râul Olt.

Biserica din Salina


Acum aceste localități aparțin de municipiul Râmnicu Vâlcea. Pe teritoriul oraşului Ocnele Mari se dezvoltă încă din sec. V- IV -î.e.n puternice aşezări dacice. Acestea sunt legate de exploatarea și comercializarea sării din zonă, sare care devenit privilegiu domnesc de care s-au bucurat Mircea cel Bătrân, Radu cel Mare, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, etc.
Din secolul XVIII până în sec. XX au funcţionat temniţele închisorii apoi penitenciarul, construit între 1889-1891, care s-a scufundat în 1964. Aici şi-au măcinat sănătatea, și de multe ori viaţa, la muncă silnică condamnaţii din acele vremuri precum haiduci, răzvrătiţii sociali, dezertorii, condamnaţii de drept comun sau politic, etc.


În 1881 se deschid primele băi sărate iar în anul 1933 Ocnele Mari devine oraş Staţiune Balneară și Turistică de interes naţional. Din 1947 Ştrandurile Sărate și spaţiile de cazare aferente trec la Administraţia Balneară Govora- Băi, iar din 1988 trec la O.J.T Vâlcea.
Până în 1958 se extrage sarea gemă, iar din 1959 intră în exploatare câmpurile de sondă prin metoda dizolvării cinetice.
Începand din anul 1961 la Ocnița – Coșota, s-au desfășurat an de an, sub conducerea prof. univ.dr.docent Dumitru Berciu, cercetări arheologice care au adus incontestabile mărturii ce demonstrează că aici a existat acum mai bine de 2000 de ani Buridava Dacică.
Din 1990 a reînceput exploatarea sării geme, în zona Gura Suhaşului, iar din 2008 SEM Vâlcea a pus în valoare un parc turistic salin, subteran, amenajat pe golurile de extracţie, unde mii de turiști vin în fiecare an.


Din 1991 și până azi Patrimoniul Turistic a trecut la mai multe societăți.
În anul 2012 cercetările aheologice din zona Cetății Buridava, Valea Răii, Zdup (Ştrand), Coșota au fost reluate de către conv. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu, ele continuând până în zilele noastre. Au fost scoase în evidenţă detalii importante în viaţa economică, socială, culturală a populaţiei din Ocnele Mari, vestigiile, piesele, fragmentele ceramice si metalifere.Uneltele și podoabele sunt mărturii deosebite în Patrimoniului Muzeului Judeţean Vâlcea dar și naţional.
În prezent se acordă atenţie deosebită valorificării resurselor locale, activităţilor de reabilitare a infrastructurii şi modernizării zonelor locuibile dar și a celor cu potenţial turistic .
Mulțumesc CIT Ocnele Mari!


Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu