Olt. Cetatea Sucidava de la Corabia, un important reper istoric al civilizației geto-dacice

***Olt. Cetatea Sucidava de la Corabia, un important reper istoric al civilizației geto-dacice***

În cartierul Celei din orașul Corabia există ruinele unei aşezări antice denumită Sucidava, ale căriei vestigii datează dinainte de Hristos.
Primele descrieri ale cetății au fost făcute la sfârşitul veacului al XVII-lea, de către colonelul în armata austriacă, L.F. de Marsigli, iar la începutul secolului al XIX-lea ele au intrat în atenţia unor pasionaţi colecţionari şi arheologi diletanţi.
Potrivit dovezilor existente, primele săpături arheologice ştiinţifice au fost realizate în deceniul al şaptelea de francezii G. Boissiere şi Ch. Baudry, iar din secolul al XIX-lea datează însemnările datorate lui August Treboniu Laurian şi inginerului Alexandru Popovici.

La începutul secolului XX, cercetările sunt continuate de către Grigore G.Tocilescu şi Vasile Pârvan.
Din anul 1936 s-au iniţiat campanii de săpături arheologice, conduse până în 1981 de Dumitru Tudor, între anii 1982 – 1995, cercetările au fost continuate de Octavian Toropu, iar începând cu anul 1995 şi până astăzi, de prof. univ. dr. Petre Gherghe, de la Universitatea din Craiova. În calitate de membri ai colectivelor de cercetare, şi-au adus contribuţia de-a lungul timpului: Expectatus Bujor, Marin Nica, Constantin C. Petolescu, Gheorghe Popilian, Octavian Toropu, Lucian Amon, Liviu Petculescu, Mirela Cojoc, Onoriu Stoica, Vasiliţă Ştefan.
Din anul 1991, pe şantierul arheologic se la Sucidava îşi desfăşoară practica arheologică studenţii Secţiei de Istorie a Universităţii din Craiova, sub coordonarea a prof. univ. dr. Petre Gherghe, între anii 1995- 2014, iar din anul 2015 a conf. univ. dr. Lucian Amon.


Dacă în trecut, oricine și oricum intra și căutat tot felul de artefacte și tezaure, în folos propriu sau pentru comercializare la ,, negru”, acum ruinele cetății sunt împrejmuite cu un gard, s-a construit printr-un proiect cu fonduri europene un muzeu cu aproape tot ce s-a descoperit de-a lungul timpului, dar și cu birouri une își desfășoară activitatea o ,, mână” de oameni sub coordonarea Mirelei Trandafir, Şef Serviciul Cultural la Primăria Corabia.
De curând am trecut pragul acestei vestigii istorice din sudul județului Olt, de la Celei și am vizitat Cetatea Sucidava dar și vestita Fântână Secretă, ghid fiindu-ne doamna Mirela Trandafir.
Aceasta ne-a dezvăluit că în momentul de față studenți ai Universitții din Craiova – Facultatea de Științe Sociale își desfășoara practica arheologică, făcând săpături pe Șantierul arheologic Cetatea romano-bizantină Sucidava.


Despre Fântâna Secretă, Mirela Trandafir ne-a precizat că se află la 18 m sub pământ, aproape la nivelul Dunării, iar apa ei atât de rece și bună a servit de foarte multe ori pe cei aflați în cetate atunci când erau atacați de popoarele migratoare.
De asemenea- spune Mirela Trandafir- aici se află și ruinele unei Basilici creștine din secolul al VI-lea, a cărei clădiri cu hypocaust, ca dealtfel și zidurile cetății au fost restaurate.


În perimetrul Cetății Sucidava se mai află și un pilon al celui mai lung pod din Europa construit în perioada romană, pe vremea împăratului Constantin cel Mare ( inaugurat în anul 328 d.Hr.).
Pentru a vedea aceste vestigii istorice, antice geto-dacice, aici în fiecare vară vin foarte mulți turiști, români sau străini dar și elevi și studenți, pentru a vizita acest sit arheologic și monument istoric relevant pentru istoria spațiului nord-dunărean.

Potrivit Mirelei Trandafir, denumirea antică Sucidava a fost dată după numele tribului suci și toponimul ,,dava”, ceea ce indică și confirmă prezența unei fortificații getice înainte de așezarea romană.
Situl arheologic Cetatea romano-bizantină de la Celei-Sucidava cuprinde mai multe fortificații: una preistorică indentificată în jurul tell-ului din partea de sud-vest, una getică, cu elemente de fortificare șanț și val de apărare în partea de nord, fortificația romană cu zid de incintă din piatră din perioada aureliană, restaurată în 2016, precum și o fortificație medievală din secolele XIV-XVI.
Din anul 1982, situl arheologic, aflat în proprietatea Primăriei Orașului Corabia, este șantier arheologic școală pentru studenții Universității din Craiova, cele două instituții colaborând în cercetarea și promovarea sa.
În anul 2022 a fost deschis un nou sector de cercetare în partea de sud-est a cetății, unde anterior au fost efectuate investigații geofizice.
Mai multe amănunte într-un interviu realizat pentru VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro.
Redactor/ reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s