Olt. Bilanț pozitiv după doi ani de mandat pentru primarul Balșului, Cătălin Rotea

***Olt. Bilanț pozitiv după doi ani de mandat pentru primarul Balșului, Cătălin Rotea***

Edilul Balșului, Cătălin  Rotea a susținut conferința de presă, săptămâna trecută  în cadrul căreia a vorbit despre proiectele sale pe care a reușit să le realizeze până acum, dar și cele ce urmează a fi făcute în acest oraș.

Domeniile atinse au fost alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, iluminat public, sistematizare străzi și spații verzi, infrastructură blocuri și construcții de noi locuințe, modernizarea spitalului, modernizare școli și grădinițe, dar și servicii publice.

Aflat la doar doi ani de la primul său mandat ca primar al orașului Balș, Cătălin Rotea, și-a prezentat bilanțul realizărilor din perioada 2020 – 2024, ceea ce însumează nu mai puțin de 80 de proiecte, din care 28 sunt deja finalizate, în timp ce alte 13 sunt în execuție și 39 urmează a fi implementate, iar dintre acestea ultimele 20 au deja finanțarea asigurată.

 Pentru comunitatea locală, cel mai important lucru este modernizarea Parcului Central, proiect pe care primarul Cătălin Rotea îl va realiza cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

„Cel mai important proiect pe parte de parcuri este Parcul Central, studiul de fezabilitate a fost finalizat, vorbim de o investiție de aproximativ 6 milioane de lei, care va fi depusă pe POR – Programul Operațional Regional, în toamna acestui an, astfel încât la anul să putem să începem lucrările. Au existat păreri, eu sunt foarte atent și, din păcate, după 12 ani de politică, sunt sensibil la anumite critici care mi se pot aduce, atunci când ele sunt nedrepte. Au existat opinii că parcul nu este amenajat, nu este îngrijit. Vă spun cu toată sinceritate, parcul este neamenajat și neîngrijit de 15 ani, iar lucrările care s-au făcut în el, s-au făcut de mântuială. Este aberant și ar fi o risipă a banului public, a fiecărui leu din buzunarul bălșenilor care plătesc taxe și impozite, să fac cârpeli. Să rezolv o zonă, să mai schimb bănci, lucru pe care l-am făcut, că am mai schimbat mobilier urban acolo unde se deteriorează, de multe ori din cauza oamenilor care nu au grijă de bunul public, dar asta este altă discuție. Nu pot să fac cârpeli. Parcul Central, în afară de un proiect de care a beneficiat acum câțiva ani, care nu se vede absolut deloc, a fost făcut din cârpeli. Și este mare păcat, pentru că beneficiem de o peisagistică deosebită în acest parc. Avem foarte mulți arbori, adică proiectul pe care k-am luat în calcul în studiul de fezabilitate, nu ia în calcul decât plantarea câtorva arbori, pentru că aveam o sută și ceva de arbori, care au mai mult de 40 – 50 de ani și sunt foarte frumoși. Adică, oricum beneficiem de o infrastructură a parcului foarte bună. Dar nu poți să cheltui 100.000 de lei, 200.000 de lei, 300.000 de lei, ca să fac niște cârpeli, când pot să fac totul frumos de la capăt, de la A la Z, astfel încât un parc să arate impecabil. Iar Parcul Central este un proiect de suflet pe care îl voi vinanța prin Programul Operațional Regional”, a declarat edilul Cătălin Rotea.

Tot pe fonduri europene se vor reabilita Parcul „Balta Gării”, Parcul Gengea și trotuarelor zona Pod Gengea – Petrom, unde studiul de fezabilitate se va demara în anul 2023. Rotea a semnat constractul pentru modernizarea Esplanadei, a platoului de la Casa Tineretului, parcul de lângă Primărie și zona din fața Primăriei. Finanțarea este asigurată și se așteaptă proiectul tehnic, astfel încât foarte curând să se dea startul începerii lucrărilor. Vom începe aceste lucrările în funcție de cum ne va permite vremea, cu relocarea statuilor din fața Primăriei Balș, un simbol la doi ani și ceva. Cu tot respectul pentru cei care sunt imortalizați în acele statui, care sunt oameni care au făcut ceva pentru Balș, dar forma în care îi pui în evidență, în ceea ce înseamnă o istorie a orașului, nu trebuie să fie un kitsch și trebuie să fie o formă care să le onoreze trecutul și memoria. Vom reloca aceste statui, ca un simbol al închierii unei epoci apuse, pe o alee din zona Parcului Central”, a adăugat primarul Rotea.

 Cătălin Rotea a mai spus că proiectele pe care acesta vrea să le implementeze în următorii ani sunt foarte multe. Printre acestea , ar fi nevoie de construcția unei piste de biciclete pe o distanță de 2 kilometri, de la strada Nufărului La Balta Gării, construirea unui Centru Multifuncțional și a Parcului Industrial, la acestea două lucările fiind deja în execuție.

De asmenea și mai dorește un sistem de monitorizare video a orașului Balș cu 130 de camere – proiect depus pe fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dar și construirea uni bazin de înot și o sală de sport cu 180 de locuri, lucrări finanate prin Compania Națională de Investiții, ambele contracte fiind semnate, iar lucrările urmează să înceapă. Atât bazinul, cât și sala de sport, se vor contrui tot în zona Parcului Central.

Și, ca o scurtă descriere, edilul mai precizează că de când a preluat mandatul orașul de pe malul râul Olteț a intrat într-o nouă sferă.

Este un moment extrem de important pentru mine, astăzi, împlinesc doi ani de la câștigarea alegerilor în funcția de primar al orașului Balș. Doi ani de când locuitorii orașului Balș m-au mandatat pentru a le fi primar. Este un moment simbolic, pentru că preluarea mandatului a avut loc o lună mai târziu. La doi ani de când acest oraș a ieșit de sub o mantie de ură, corupție și așa mai departe și a intrat într-o nouă sferă, cu un viitor pozitiv, spun eu, poate sunt subiectiv, dar proiectele pe care le avem în derulare sau deja finalizate spun acest lucru, am promis că voi da raportul în fața locuitorilor orașului Balș la fiecare șase luni. ” a spus printre altele, edilul Balșului, adăugând că este vorba de 80 de proiecte pe care și le-a imaginat, din care 28, deja le-a realizat, 13 sunt în curs de finalizare, 39 urmează a fi implementate, din care 20 au finanțarea deja asigurată. Acesta a susținut că nu a găsit aproape nimic realizat de fostul primar, fiind vorba de investiții care ar acoperi 99 % din nevoile orașului și locuitorilor.

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu