Mehedinți. Procesiune la Izvoru Bârzii de hramul Bisericii  Sf. Arhangheli Mihail și Gavril

***Mehedinți.Procesiune la Izvoru Bârzii de hramul Bisericii  Sf. Arhangheli Mihail și Gavril ***

Preotul paroh, Ștefan Manolea a ținut ca în acest an, să sărbătoarească într-un mod deosebit hramul Bisericii ,,Sf Mihail și Gavril”, lăcaș la care slujește în satul Izvoru Bârzii. Așa că, la primele ore ale dimineții, însoțit de câțiva enoriași și copii școlii generale din sat, îmbrăcați în frumoasele costume populare ale zonei, l-au întâmpiat pe PS Nicodim, episcopul Sevrinului și Strehaiei la intrarea în satul Răscolești, sat aparținător Parohiei Izvoru Bârzii, de unde au pornit în procesiune cu icoana hramului până la Biserica din Satul Izvoru Bârzii unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie în biserica Parohială.

De fapt, hramul Parohiei Izvoru Bârzii a început încă din ajun cu slujba privegherii oficiată de un sobor de preoți ai  Episcopiei Severinului și Strehaei. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei iar alături de ierarh au coliturghisit un ales sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți care au luat parte la Slujba Euharistică a făcut parte și Părintele Protosinghel Emilian Acozmi, starețul Mănăstirii Balta, precum și părintele Consilier Cătălin Țăruș de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, nașul părintelui paroh de aici, Ștefan Manolea.

 Această biserică cu hramul Sf Mihai și Gavril este atestată documentar la 14 octombrie 1795, făcută de ,,Alexandru Mitrescu și Mihai Gârboveanu și popa Nicola și ceilalți lăcuitoriˮ (Catagrafia mănăstirilor și bisericilor din Mehedinți, 30 martie 1840). Un Triodion din 1798 ce cuprinde slujba tuturor sfinților de la 1 februarie la 31 august are două iscălituri din 1799, ceea ce sugerează că la acea dată biserica exista. Biserica a fost reconstruită în anii 1904-1906.

Prima biserică a fost de lemn și a fost construită pe proprietatea Mănăstirii Topolnița și pe proprietate megieșească. Foarte probabil, biserica a fost reparată în 1864, pentru ca în anii 1901-1906 să fie reconstruită din cărămidă, biserica de lemn devenind neîncăpătoare, afectată de ruină (tâmplăria putrezise) și șubredă, aplecându-se într-o parte Biserica cea nouă a fost începută în 1901 și s-a terminat în septembrie 1906. Este construită din cărămidă, cu ziduri de 80 cm și de plan trilobat.

Deasupra pronaosului este un cafas de lemn pentru corul bisericesc. La terminarea lucrărilor în 1906, biserica a fost pictată în ulei de Gheorghe Bărbulescu din Tismana. În pridvor, în stânga intrării este reprezentat Sf.. Apostol Petru, iar în dreapta Sf. Apostol Pavel. În anul 1922, bisericii i s-a distrus turla în urma unui trăsnet și a fost refăcută pe cheltuiala inginerului Gheorghe Dancău.

A fost apoi grav avariată de cutremurul din noiembrie 1940 și reparată cu contribuția credincioșilor. În anul 1995 a avut loc restaurarea picturii de către pictorul I. Dragotă și D. Vasile și după efectuarea unor noi reparații la exterior, la 24 august 2003, biserica a fost târnosită de P.S. Gurie Strehăianul, preot paroh Gheorghe Matei și protoiereu Grigire Petrescu. În anul 2014, cu binecuvântarea P.S. Nicodim, la biserică au fost deschise reparații capitale.

Au fost sfințite două cruci care vor fi așezate pe sfântul lăcaș. S-a înlocuit în totalitate structura de lemn a acoperișului, la nivelul turlei folosindu-se tablă de cupru. Turla a fost consolidată și încărcată în întregime, iar fațada finisată cu vopsea lavabilă. Biserica are încălzire centrală și o magazie pe post de depozit. În anul 2016 s-a schimbat integral acoperișul, fiind montat un sistem de parazăpezi, puse jgheaburi de cupru și scurgeri. S-a montat asterială de brad, conservată prin lăcuire. De asemenea, s-a refăcut în întregime tencuiala exterioară, păstrându-se caracteristicile ornamentației inițiale.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV, Georgia Sebeș

Lasă un comentariu