Olt. ,,Pe urmele lui Iancu Jianu”, eveniment marcat la Caracal

 Olt. ,,Pe urmele lui Iancu Jianu”, eveniment marcat la Caracal

Potrivit unui comunicat de presă, Primăria Municipiului Caracal, alături de Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” a dat curs invitației Asociației „Planta Romanica” de a organiza un eveniment multicultural cu titlu „Pe urmele lui Iancu Jianu – sănătate, tradiție, istorie”, desfășurat pe parcursul a două zile, 13 și 14 mai, a.c.

Astfel că, sâmbătă 13 mai, cu începere de la ora 16.00, la Teatrul Național din Caracal autoritățile locale din municipiul Caracal, precum și muzeograful Dana Roxana Nicula, din cadrul Muzeului Romanați, Prof dr. Costin Scurtu și președintele „Planta Romanica”, Anca Daniela Raiciu, au prezentat o serie deeveniente importante din viața celebrului haiduc.

Iar duminică, 14 mai, pe platoul din fața Primăriei, caracalenii au fost martorii unei coregrafii speciale cu demonstrații militare legate de atacarea unei garnizoane otomane de către trupele conduse de Iancu Jianu.

,,Vom admira împreună costumele și uniformele acelor vremuri și vom lua parte la rememorarea unei file din istoria zbuciumată a eroului nostru local, Iancu Jianu.” A precizat viceprimarul Caracalului, Marina Samiee.

Iancu era cel mai mic din cei patru copii ai paharnicului Costache Jianu. S-a născut la Caracal în anul 1787. Caracter puternic, la vârsta de 23 de ani, Iancu Jianu devine haiduc şi luptător pentru dreptatea celor necăjiţi. Se spune că ar fi jurat în faţa preotului Antonie Bazaclin-Zugravul de la mânăstirea Surpatele (unde era stareţă Agapia Jianu, sora mamei Jienilor), să lupte până la moarte împotriva „ciocoilor de neam fanariot“ ce asupreau poporul român.

Avea calităţi de bun călăreţ şi trăgător, iar ca înfăţişare, Ion Ghica îl descria ca fiind „un om scurt, îndesat, rumen la faţă, roş şi cu mustaţă deasă şi scurtă, îmbrăcat cu dulamă, pantaloni şi scurteică, pe cap şapcă, la brâu pistoale şi un cuţit cu prăsele de os şi puşcă în cumpănă în mâna dreaptă.

Istoria l-a remarcat ca fiind participant activ, cu gradul de căpitan în oastea lui Tudor Vladimirescu din anul 1821. În anul 1823 se retrage la conacul din marginea comunei Fălcoiu, stingându-se din viaţă la 14 decembrie 1842, la vârsta de 55 de ani.

Este înmormântat la Caracal, iar în zidul bisericii „Adormirea Maicii Domnului“, ctitorie a Jienilor, se află încastrată placa funerară a lui Iancu Jianu.

În anul 1949 casa lui Iancu Jianu din Caracal era încă locuită, ultimul propietar fiind Gică Dobruneanu, fiul lui Nae Dobruneanu şi al Zincăi, fiica lui Iancu Jianu. Un an mai târziu, casa începe să se deterioreze grav, mai întâi prăbuşindu-se partea de nord-vest.

 Astăzi, după reconstrucţia începută în iunie 1957, făcută după îndelungi studii şi variante de proiectare sub conducerea arhitectului R. Mariani, casa are trei intrări, din care una către pivniţă. Într-o fotografie a casei datând din anul 1928, se observă că accesul în casă se putea face pe patru intrări, dintre care una la etaj în partea de est a cerdacului, deservită de o scară exterioară din lemn.

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu