Argeș. Expoziție de fotografie ,,Cum respiră pământul” la Biblioteca Județeană

***Argeș. Expoziție de fotografie ,,Cum respiră pământul” la Biblioteca Județeană***

Săptămâna trecută la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu” din Pitești a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie numit sugestiv ,,Cum respiră pământul”, semnată de fotograful  Dan Mihalcea.

Artistul a oferit o nouă apariție în Argeș, după ce a vernisat, în urma cu 10 ani la Pitești, o expoziție intitulată ,,Canonicon”.

În primul rând, vreau să felicit  Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu”  pentru că, iată, continuă seria de evenimente care ies din rutina zilnică. Sunt un mare iubitor de natură și cred că, într-adevăr, trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce facem, pentru că modul în care noi, oamenii, acționăm asupra naturii poate avea efecte dăunătoare și aceste efecte se văd deja. Sunt unul dintre cei care au fost de mai multe ori la Vulcanii Noroioioși.  Este un peisaj selenar. Cred că trebuie să atragem atenția pe toate căile asupra protecției mediului și arta poate fi un mijloc extrem de eficient. Apreciez aceste lucrări inspiraționale ale dlui Mihalcea. Sunt convins că nu veți mai aștepta zece ani pentru a reveni cu o expoziție la noi în județ pentru că aveți aici mereu ușile deschise, suntem iubitori de frumos ” a  transmis, printre altele Adrian Bughiu, vicepreședintele CJ Argeș.

Expoziția itinerantă de fotografie ”Cum respiră pământul” este alcătuită din 20 de fotografii, pe care regizorul Dan Mihalcea le-a realizat la Vulcanii Noroioși, la Pâclele Mici, din Județul Buzău.

Vulcanii Noroioși reprezintă un subiect al meu de mult timp. Am fost de patru ori la Vulcanii Noroioși să scot aceste fotografii, interesant este că, de câte ori te duci la Vulcanii Noroioși, vulcanii ți se dezăluie de fiecare dată altfel, ca o femeie frumoasă, de câte ori o vezi, e altfel, în fiecare dimineață e într-un fel, seara e în alt fel, la prânz e în alt fel.» – a declarat Dan Mihalcea.

Dan Mihalcea s-a născut la Râmnicu-Vâlcea, în prezent stabilit la București, este absolvent al Facultății de Arte din cadrul Universității ”Hyperion” din București, specializarea Regie de Film și Televiziune, unde a obținut și diploma de master în domeniul Cinematografie și Media, programul de studii Dramaturgie Cinematografică, Scenaristică de film și televiziune.

Actualmente este doctorand, în anul II la Cinematografie și Media la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 1995 până în prezent, a lucrat în diferite proiecte artistice și pe mai multe poziții în sistemul TV: regizor artistic, regizor de montaj, director de imagine, operator de imagine, realizator de film documentar, editor de montaj, fotograf pentru produs, catalog și eveniment. În prezent, este angajat pe poziția de videojurnalist în cadrul Agenției Naționale de Presă ”Agerpres”. Regizorul Dan Mihalcea este laureatul câtorva festivaluri internaționale și naționale de film documentar. El este autorul lucrărilor care fac obiectul Expoziției itinerante de fotografie religioasă Canonicon, care a fost vernisată în 12 orașe din România în perioada 2012-2014 în galerii de artă, în muzee de artă și de istorie, în biblioteci județene și centre de cultură. În București, expoziția a fost vernisată la Institutul Cultural Român în 2014

Expoziția de fotografie a lui Dan Mihalcea, de la Biblioteca Națională ,,Dinicu Golescu” poate fi vizitată toată luna iulie.

 Georgiana Sebeș

Lasă un comentariu