Argeș. Incredibil ce au mai descoperit procurorii în cazul primarului din Mioveni!

*** Argeș. Incredibil ce au mai descoperit procurorii în cazul primarului din Mioveni!***

În urmă cu câteva săptămâni primarul din Mioveni, Ion Georgescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influiență, potrivit procurorilor DNA Pitești. 

Însă oamenii legii au mai descoperit în timpul cercetărilor și alte infracțiuni pe care edilul din Mioveni le-a săvârșit. În timp ce era şi primar, acesta s-a reîncadrat, după 20 de ani la SC Automobile Dacia SA, ca să ia salarii compensatorii. Procurorii DNA cred că suma primită de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obţinută „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”. Pe cele trei conturi ale primarului PSD apar cumpărături cu cardul de la Douglas Baneasa, Victoria Secret, GEOX Baneasa, Nisa Piteşti, Armani Exchange, Peek & Cloppenburg, Sephora Cosmetics.

Astfel că, Georgescu şi-ar fi luat măsuri de precauţie pentru a nu fi prins de procurori și s-a întâlnit cu denunţătorul în afara programului sau în weekend, în alte birouri ale primăriei, pentru a nu fi înregistrat. DNA a descoperit că în conturile soţiei primarului apar „depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani”. Georgescu își construise şi o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deşi finalizată, îşi prelungise autorizaţia de construire până în anul 2025, iar autorizaţia de construcție a fi fost emisă pe numele soţiei sale.

Potrivit procurorilor, Ion Georgescu ar fi acceptat promisiunea oferirii de către Nicolae Valerică, a sumei de 30.000 de euro, din care a primit efectiv suma de 10.000 euro, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul Spitalului Orăşenesc Mioveni, în vederea încadrării fiicei acestuia din urmă, în funcţia de medic chirurgie generală la această unitate medicală. În condiţiile în care fiica lui Nicolae Valerică nu a fost încadrată pe un post de medic la Spitalul Orăşenesc Mioveni şi văzând nemulţumirea lui Nicolae Valerică, cu privire la tergiversarea onorării acestei promisiuni, la data de 04.10.2023, inculpatul Georgescu Ion, în sediul Primăriei oraşului Mioveni, i-a restituit suma de bani primită cu titlu de avans de la martor, respectiv 10.000 euro, împrejurarea ce a fost constatată de către organele de urmărire penală.  

În acest sens, procurorii DNA au luat măsuri asiguratorii și au pus sechestru pe suma de 10.000 de euro în vederea confiscării special, iar pe 20 noiembrie 2023 au pus sechestru şi pe vila acestuia.

Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, cumpărase în 2020, un teren de 1.000 mp, în intravilan, prin soţia sa, cu suma de 107.000 de lei şi ar fi fost plătit integral prin transfer bancar. Analizând rulajele conturilor, procurorii au descoperit că primarul încasase în acelaşi an de la SC Automobile Dacia SA suma de 91.698 lei ca drepturi salariale compensatorii şi 23.727 de lei, de la Primăria oraşului Mioveni, tot ca drepturi salariale.
Procurorii DNA cred că salariile compensatorii primite de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obţinute „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”.

 „Astfel, în perioada în care inculpatul ocupa funcţia de primar al oraşului Mioveni, prin cererea adresată  la data de 28.09.2020 S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A a solicitat reluarea raportului de muncă suspendat anterior în anul 2000, solicitare ce a fost aprobată prin Decizia angajatorului nr. 3394/23.09.2020 cu reîncadrarea inculpatului în funcţia de şef proiect începând cu data de 28.09.2020, decizie anterioară solicitării sale de reluare a raportului de muncă şi în cuprinsul căreia se invocă viitoarea solicitare a inculpatului din data de 28.09.2020. În aceeaşi zi, la solicitarea inculpatului a fost emis Acordul nr. 13/28.09.2020 prin care s-a stabilit încetarea contractului de muncă începând cu data de 29.09.2020. Toate aceste demersuri au fost realizate de inculpat doar în scopul obţinerii sumei de 91.698 lei cu titlu de salarii compensatorii având în vedere succesiunea documentelor şi perioada reangajării sale, respectiv o zi. Faptul că acesta solicitare a inculpatului de încetare a suspendării contractului de muncă cu SC AUTOMOBILE DACIA SA  a urmărit doar încasarea sumei de 91.698 lei este confirmat şi de documentul angajatorului nr. 1756/25.09.2020 în care, mai înainte de formularea cererii de către inculpat şi emiterea deciziei de încetare a suspendării raportului de muncă, se precizează ca dată a încetării contractului de muncă 29.09.2020, cuantumul salariilor compensatorii şi data plăţii acestora 09.10.2020. Această sumă obţinută de inculpat cu titlu de salarii compensatorii nu este menţionată în declaraţia sa de avere”. Se arată în rechizitoriul transmis de către procurorii DNA.

Ulterior, pentru ridicarea vilei, soţia primarului ar fi cerut în 2021, de la primăria soţului său, autorizaţie de construire, pe care ar fi prelungit-o pe 10 martie 2023 şi ar avea valabilitate până pe 12 mai 2025. Lucrările declarate de construcţie a vilei s-ar fi ridicat ulterior la suma de 991.088 lei, mai arată DNA.  
În momentul de față dosarul lui Ion Georgescu a fost finalizat de către DNA Piteşti  și a fost trimis spre judecată Tribunalului Argeş.

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu