Olt. Ion Doldurea va construi nouă creșă pentru copii la Caracal

***Olt. Ion Doldurea va construi nouă creșă pentru copii la Caracal***

Aflat la primul mandat și pentru prima data într-un partid politic, Ion Doldurea primarul municipiului Caracal, a anunțat că va mai candida pentru încă un mandat, tot din partea PSD pentru a-și duce la bun sfârșit toate proiectele și investițiile necesare dezvoltării localtății.

În perioada primului mandat a reușit să schimbe radical fața urbei și să îmbunătățească nivelul de trai al caracalenilor. Reabilitarea și modernizarea multor instituții de cultură, școli, parcuri, străzi, blocuri alimentare cu apă și canal, sunt doar o parte din realizările edilului caracalean, din ultimii ani. Așa se face, că în oricare zi ai merge în municipiul romanaților, găsești un adevărat șantier. Chiar săptămâna trecută, autoritățile caracalene au demarat lucrările de reabilitare pentru creșterii eficienței energetice la locuințele colective.

 Într-unn reportaj realizat pentru VGtv Regional, Ion Doldurea ne-a  precizat că în urmă cu o zi a început lucrările de asfaltare pe strada Haralamb Leca, din Carierul Bold, după ce cu o zi înainte s-au terminat lucrările de asfaltare pe străzile Răsurii și  Lăcrămioarei. Tot în acest cartier, a mai fost asflatată o altă stradă la sfârșitul anului trecut. Toate aceste lucrări de asfaltare s-au efectuat- spune primarul, după ce au fost executate lucrările de apă și canal în tot cartierul. Potrivit lui Doldurea, în momentul de față sunt semnate contracte în jur de 107 milioane de euro, însă mai are pregătite proiecte pentru încă 80 milioane de euro, bani europeni sau guvernamentali, iar licitațiile sunt aprobate pentru 90% dintre acestea.

,, Nu am putut realiza aceste asfaltări până acum pentru că a trebuit să facem mai întâi alimentarea cu apă și canal și, întotdeauna am așteptat ca firma contractantă să termine aceste lucrări, pentru a asfaalta. Vom continua cu asfaltarea străzilor Torentului, Măceșului, Poienari după care avem str. Petre Puican, pe care o vom face în prima parte a anului, urmate de stăzile. Lotrului, Viilor, Frațiii Buzeși și Traian. De asemnea, mai avem câteva străduțe pe care le asfaltăm, aflate între străzile Dobrogeanu Gherea și Carpați, în general acolo unde am finalizat lucrările de alimentare cu apă și canalizare”a spus, prinrtre altele edilul Carcaului.

Cât privesc gazele din zonele mărginașe ale municipiului, Doldurea spune că are nu mai puțin de 2.800 de cereri, totul este pregătitdin punct de vedere al aprobărilor, însă pentru că și cei de la Distrigaz sunt condiționați de tot felul de lucrări, au fost finalizate în jur de 1.200 de cereri.

De asemnea, acesta a mai  precizat că, până la sfârșitul anului 2024 se vor realiza lucrări de reabilitare termică la 35 de blocuri pe o suprafață desfășurată de aproximativ 46.000 mp. Primul bloc reabilitat va fi unul aflat în fața primăriei, în HCC, la care deja s-au început lucrările. Toate lucrările de reabilitarea a celor 44 de scări de blocuri este programată a se finaliza în cel mult un an de zile.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 56.452.780,86 lei, valoare nerambursabilă finanțată din PNRR, iar lucrările constau în modernizarea pereților exteriori; modernizarea planșeului peste etajul 4, modernizarea elementelor de construcție vitrate, intervenție la instalațiile clădirii, modernizare planșeu peste subsol, refacerea trotuarelor cu pante corespunzătoare pentru a reduce infiltrația apelor meteorice la nivelul fundației clădirii, repararea finisajelor interioare în zonele de intervenție inclusiv a suprafețelor pereților pe conturul tâmplăriei înlocuite, lucrări de reparații la elementele de construcții care prezintă potențial pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea clădirii, inclusiv de refacere în zonele de intervenție, tencuială degradată căzută de pe fațada și eventual întărirea zidăriei în cazul în care se consideră necesară, ce trebuie realizate înaintea aplicării sistemului de termoizolare pe fațadă, uniformizarea parapetelor, precum și construirea acoperiș tip șarpantă, învelitoare, sistem de colectare și evacuare ape meteorice la nivelul învelitorii tip șarpantă.

 Lucrările de rebilitarea va continua și la alte blocuri deupă ce se va deschide o un axă de finanțare prin Agenția Sud- Vest Oltenia. ,, Am în vedere srtada Antonius Caracalla, pentru că e o zonă centrală și frumoasă.Tot pentru această zonă avem un proiect transfrontalier cu Bulgaria, pentru 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea străzii Antonio Caracalla până la Restaurantul ,,Caracal”, precum și zona  șapte Scări, adică zona Crizantemei, precum și Esplanada din fața primăriei, strada Cuza Vodă, reabilitarea casei lui Nicolae Titulescu. Din bugetul propriu vom finaliza reabilitarea casei familiei Iancu Jianu, lucrări care au fost începute în 2008-2009, cu bani de la Ministerul Culturii, care mai apoi nu i-a mai dat, iar primăria a stopat lucrările din lipsă de fonduri. Și pentru că e o casă aflată în patrimonial local, vom primi 200 mii euro pentru reabilitarea acesteia, în special gardul și bordeiul din spate. Ne-a ajutat foarte mult că am obținut statutul de ,,Oraș Stațiune”. Tot prdatorită acestui statut vom reabilitata, Biblioteca, Muzeul, Casa Hagiescu, dar și Iancu Jianu, obiective care vor intra în circuitul turisti. Așa că, cei care vor veni în Caracal, peste doi-trei ani de zile vor avea cel puțin zece mari obiective de vizitat niște clădiri frumoase, de care noi suntem mândri. Acesta este încă un motiv în plus care va adduce investitori aici, ce vor construi pensiuni și restaurant, pentru a asigura confortul necesar tuturor turiștilor.

Avem în apropiere orașul Craiova, care este un model pentru noi, avem o relație bună cu primărița de acolo, Olguța Vasilescu, colaborăm bine și credem că investitorii de acolo să vină și la noi. Vor veni și turiștii care trec prin Craiova, pentru că ai ce să vadă și la noi, dar și Castrul Roman de la Romula, Dobrosloveni, Sucidava de la Corabia, astfel încât să creem și noi în zona Olteniei un pol turisti care să aducă bani și prosperitate oamenilor de aici.”, a mai punctate Ion Doldurea adăugând că turiștii vor avea numai de câștigat venind în această zonă și pentru faptul că aici sunt foarte mulți legumicultori care au cele mai bune și ieftine produse din țară pe aproape tot parcursul anului.  

Casa memorială Iancu Jianu

Pentru a ajuta fermierii din zonă, Ion Doldurea își dorește să facă o fabrică de procesarea legumelor și fructelor și în acest sens, a solicitat în 2022 Ministerului Justiției să retrocedeze cele 22 ha pe care primăria le-a dat spre a se construi un penitenciar,  al cărui proiect nu a mai fost dus la capăt. Astfel că, în maxim două luni, potrivit primarului să fie dat o HG prin care suprafața respective să fie retrocedată administrației locale, care la rândul său o va atribui unui om de afaceri care dorește să construiască acea fabrică de procesare, să creeze locuri de muncă și să aducă venituri la bugetul local.

Tot în aceste zile Școala Generală ,,Gheorghe Magheru”, unde învață peste 800 de copii, va intra în reabilitare pentru creșterea eficienței energetice, grație unui proiect accesat pe fonduri UE.  Lucrările se vor finaliza pe parcursul unui an de zile, în timpul vacanțelor, fără ca elevii să fie prea mult deranjați. Potrivit directorului Nicolae Marian Ninel, se vor face lucrări, mai întâi la Sala de Sport a unității de învățământ. Astfel că, după ce se vor face lucrărrile de anvelopare vor fi schimbate geamurile, ușile, instalațiile electrice, acoperișul, etc.

Tot în cadrul aceluiași proiect va fi reabilitat, modernizat și eficientizat energetic și Spitalul Municipal, Liceul ,,Matei Basarab”, inclusiv atelierele școală din cadrul acestuia. „Sunt proiecte de peste opt milioane de euro în total, investiţii atrase pentru Spitalul Municipal Caracal şi pentru Ambulatoriul Spitalului Municipal Caracal. Unul s-a finalizat, cel privind dotarea cu aparatură medicală a spitalului, două sunt în derulare şi sunt etapizate până la finalul anului, pentru că lucările trebuie să aibă loc astfel încât să poată continua şi activitatea atât în spital cât şi în ambulatoriu”, a precizat Doldurea.

 Pe strada Mihai Viteazul, pe locul unui fost teren de fotbal autoritățile locale din municipiul Caracal au dat startul construirii unei creșe cu 70 de locuri, cu bani prin PNRR, ale cărăei lucrări vor fi finalizate, în cel mult un an și jumătate, însă după modul în care se lucrează, primarul Ion Doldurea crede că aceasta va fi gata într-un an. „Turnăm fundația la noua creșă pe locul fostului teren de fotbal. Este vorba despre o creșă ultramodernă de 70 de locuri, în valoare de peste 12 milioane de lei. Clădirea multifuncțională va avea doar parter, reunind peste 1.700 metri pătrați. La construcție se vor adăuga spații verzi și, bineînțeles, locuri de joacă pentru cei mici. Noua creșă va fi un spațiu multifuncțional, vor exista spații de joacă, dormitoare, bucătărie, sală de festivități și cabinet medical. Va fi o clădire prietenoasă cu mediul, o parte din energia necesară provenind din surse regenerabile. Finanțarea construcției creșei este asigurată, în proporție de sută la sută, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

 Întrebat de ce a ales această zonă, mai izolată, pentru construirea creșei, primarul Ion Doldurea ne-a precizat: ,,În primul rând, are dimensiunea cerută de CNI, este în apropierea Parcului Poroineanu, cu pădure și spațiu de joacă, unde copii pot trăi într-un cadru natural, fiind protejați de zgomotele orașului. Vor mai fi construite parcări, vor fi plantate flor, dar și arbori decorativi.”

Redactor/ Reporter Georgiana Sebeș, op. imag. editare și montaj TV ing. Grigore Sebeș. VGtv Regional http://www.vgtvregional.info.

Lasă un comentariu