Vâlcea. Schitul Dobrușa din Zlătărei una dintre cele mai vechi ctitorii din Oltenia

***Vâlcea. Schitul Dobrușa din Zlătărei una dintre cele mai vechi ctitorii din Oltenia***

Schitul Dobrușa, a cărui biserică este închinată ,,Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, se afla în satul Dobrușa, comuna Zlătărei, județul Valcea, la o distanță de șapte kilometri de orașul Drăgășani și la șaizeci de kilometri de orașul Râmnicu Vâlcea.

Schitul Dobrușa este amplasat la gura a trei văi, la marginea satului Dobrușa de Sus, în partea de vest a lui, și aproape de malul pârâului Dobrușa.

Biserica schitului este una din cele mai vechi ctitorii din Oltenia, având însă ctitori necunoscuți. Intemeiat ca schit de călugări, în aceeași perioadă cu Mânăstirea Cozia Veche și Mânăstirea Vodița, vechiul Schit Dobrușa este atestat documentar încă din anii 1500-1520, când se face pomenire despre daniile lui „jupân Radu, jupân Badea, paharnic și jupânița Vlădoaia”, către acest schit.

Deoarece biserica este scundă, firidele de decor exterior sunt neregulate, nu are brâie exterioare, iar piatra de râu utilizată la temelie indică o vechime considerabilă, se crede ca anul ctitoriei este chiar mai vechi decat cel menționat în daniile documentate.

Din punct de vedere arhitectural, biserica Schitului Dobrușa este tipică zonei vâlcene. În interior însă, între naos și pronaos, se află o cameră deosebită, gândita pe post de gropniță. Aceasta este unică în cadrul bisericilor din Țara Românească, ea fiind specifică bisericilor din Moldova. În aceasta gropniță nu a fost amenajat însă nici un mormânt.

În partea de vest a pronaosului sunt două ferestre astupate, de o parte și de alta a intrării principale. Celelalte ferestre, late de aproape cincisprezece centimetri, au fost realizate mai sus, prin astuparea părții de jos. Prin această astupare se vede legatura orizontală din lemn a zidului care tăia în două lumina ferestrelor. Acest lucru indică faptul că biserica s-a adâncit mult, în timp, dacă a fost nevoie de ridicarea ferestrelor.

Biserica este în formă de cruce, cu împărțirea interioară în Altar, naos, gropniță și pronaos. Biserica a avut si un pridvor din lemn, până la reparațiile din anul 1962. Altarul este destul de spațios, se termină sus cu o calota sferică, iar în exterior este poligonal. Naosul stă pe patru picioare de zid, adăugate ulterior, cu o cupolă deasupra, refăcută la o dată necunoscută.

Schitul este deschis spre vizitare în fiecare zi, iar noi vă sugerăm ca în cazul în care ajungeți prin zonă, să nu-l ratați, întrucat este unul dintre monumentele istorice emblematice ale Olteniei!

Reper turistic cuprins în proiectul: „Drăgășani, regiune turistică de interes național”

 Ing. Costinel Stoica

Lasă un comentariu