Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită la Slatina de jurnaliști, scriitori și oameni de cultură

***Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită la Slatina de jurnaliști, scriitori și oameni de cultură***

Miercuri, 21 martie, 2024 pe parcursul a două ore a fost celebrată „Ziua Mondială a Poeziei”, de către jurnaliști (membri în filiala UZPR-Vâlcea și în filiala UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu”, scriitori, muzicologi, oameni de cultură.

 Activitatea s-a desfășurat în „Sala Artelor ,,Constantin Truță” din Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” din Slatina.De asemnea, de la UZPR-Vâlcea, au venit, ca de obicei confrații Liliana Jianu-Boian, Pandele-Bebe Jianu și Marian Bărăscu.

De la filiala UZPR-Olt ,,Pan M. Vizirescu”, au fost prezenți poeții Grigore Călin, Valerica Predescu, Paulian Buicescu, Margareta-Mariana Saimac, Cecilia-Tatiana Simionescu, Ana Vasile, Maricela-Paraschiva Buicescu, scriitorii Gheorghe Stan, Aurel Furtună și Valeriu Ciurea.

Moderatorul activității a fost colega Liliana Jianu-Boian. Despre această frumoasă și importantă zi a vorbit profesorul-muzicolog Alexandru-Chirilă Stanciu, dirijorul corului „Milenium”, președintele AOC („Asociația Oltul Cultural”), din Slatina, care de câteva zile a împlinit o frumoasă vârstă.

Pentru a-i aduce un omagiu în versuri, colegul Paulian Buicescu i-a recitat un laudațio aniversar și bine meritat.

În continuare a vorbit fiecare membru UZPR sau LSR despre poezie, istoria și evoluția ei.

Tot cu acest prilej, am avut onoarea de a asculta momente muzicale, prin alternanță datorită cant-autorului Pandele-Bebe Jianu și grupului folcloric ,,Rapsozii Oltului de Jos” de la Drăgănești-Olt reprezentat de Marian Martin și Georgian Dănescu. Au recitat din operele lor colegii Grigore Călin, Aurel Furtună, Gheorghe Stan, Marian Bărăscu, Valerica Predescu, Liliana Jianu-Boian, Margareta-Mariana Saimac, precum și Elena Călin, Emilia Stanciu, Elena Boaldă, Georgeta-Ninela Giurea, Andrei Toader, Liviu Biolan și Mihaela-Ioana Luță.

 Colegul nostru, poetul Paulian Buicescu, a recitat o poezie proprie cu ajutorul căreia ne-a oferit un periplu cronologic și geografic de la poezia antică la cea postmodernă.

 UZPR, Filiala Olt mulțumește membrilor săi, dar și colegilor de la filiala Vâlcea care s-au implicat în această activitate, pentru realizarea căreia și-au dat mâna cu scriitorii și cu ceilalți oameni de cultură din cele două județe! 

 Ce să urăm? Poezia să dăinuie între oameni cât va fi viață pe planeta Pământ!

În partea a ll-a a programului, agapa condeierilor, l-am sărbătorit pe maestrul profesor-muzicolog Alexandru-Chirilă Stanciu dirijorul corului „Milenium” și președintele AOC.

La mulți ani, maestre, la mulți ani poeziei, oriunde e compusă, tradusă, recitată sau cântată!

Ana Vasile

Lasă un comentariu