Angajații Elsid și Electrocarbon au protestat împotriva abuzurilor primarului din Câmpina

***Angajații Elsid și Electrocarbon au protestat împotriva abuzurilor primarului din Câmpina*** 
Tensiunile dintre conducerile companiilor Elsid SA, Electrocarbon SA și primarul din Câmpina, Alin Moldoveanu au dus cele două companii la limita răbdării.
Astfel că, luni 8 aprilie, a.c., salariații celor două societăți au întrerupt lucrul încă de dimineață, iar începând cu ora 12.00 au organizat în curtea societății Elsid Titu un protest vehement la adresa lui Alin Moldoveanu, primarul municipiului Câmpina și a majorităților membrilor din Consiliul Local, cărora le reproșează, printre altele, „abuzul de putere” și le solicită „încetarea de îndată a hărțuirii și atacurilor personale la care suntem supuși noi, toți angajații, familiile noastre și administratorii societăților aflate în vizorul acestui edil”.
Cei peste 400 de angajați ai celor două companii, respectiv SC Elsid și SC Electrocarbon au ajuns la limita răbdării după ce au primit notificările semnate de primarul Alin Moldoveanu pe 27 martie a.c., prin care administrația locală cere despăgubiri celor două companii în valoare de aproximativ 15 milioane de euro reprezentând „lipsa de folosință pe ultimii trei ani de zile (între 26.02.2021 și 26.02.2024) pentru terenurile folosite de d-voastră și nepredate la terminarea lucrărilor”.
Potrivit răspunsului formulat în data de 28 martie 2024 de avocații celor două companii, notificările semnate de Alin Moldoveanu „nu sunt altceva decât un simplu exercițiu de imagine menit să ofere elemente de sprijin pentru campania electorală”.

 În răspunsul adresat Primăriei Câmpina, avocații explică procedurile legale prin care terenurile au fost puse la dispoziție de municipalitate încă din perioada 2013 – 2014 și își manifestă surprinderea față de solicitările absurde cu titlu de așa-zise despăgubiri.
Avocații celor două societăți au precizat: „Așa cum v-am anunțat de la început, Electrocarbon a primit prin contract drepturi reale de superficie, uz și servitute cu privire la aceste terenuri încă din perioada 2013-2014, contractele fiind încheiate în temeiul art. 12 și 14 din Legea Energiei Electrice nr. 123/ 2012 cu titlu gratuit pe toată durata existenței construcțiilor. Dispozițiile art. 16 din legea mai sus amintită prevăd faptul că «exercitarea drepturilor de uz și servitute asupra proprităților statului și ale unităților administrativ teritoriale afectate de capacitățile energetice se realizează cu titlu gratuit pe toată durata existenței acestora». Aceste terenuri au fost puse la dispoziție de municipiul Câmpina în vederea dezvoltării de capacități energetice, iar titlul gratuit reprezintă una dintre măsurile prin care Statul Român a înțeles să sprijine dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în contextul strategiei energetice a României și a obligațiilor asumate față de organismele Uniunii Europene. De altfel, reamintim că aceste capacități de producție au fost realizate parțial cu fonduri europene nerambursabile acordate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Eficienței Energetice, axa prioritară 4. Așadar, folosința terenurilor în cauză nu poate genera vreun venit pentru municipiul Câmpina.
Suntem surprinși în mod neplăcut să aflăm că după 15 ani ni se reproșează că am folosit acele terenuri fără drept și ni se solicită achitarea unor sume de bani absolut absurde cu titlu de așa-zise despăgubiri, cât timp deținem drepturi reale înscrise în Cartea Funciară în temeiul unor contracte valabil încheiate”
În finalul acestui răspuns se mai arată și faptul că cele două companii vor solicita instanțelor de judecată „nu numai constatarea falsității pretențiilor respective, dar și obligarea celor care le fac la plata de daune pentru prejudiciile cauzate. Aceste daune vor fi imputate în mod direct persoanelor care au semnat documentele respective în solidar cu instituțiile reprezentante”
.
Iată care a fost declarația de presă transmisă de reprezentanții celor două companii, prezentată la mitingul organizat împotriva primarului Alin Moldoveanu.
„Ca urmare a adreselor primite de cele două societăți comerciale din partea Consiliului Local Câmpina, prin care se solicită acestoraachitarea unor sume de bani de aproximativ 80.000.000 lei, peste 400 de angajați ai Elsid și Electrocarbon SAau organizat luni dimineață un protest prin care doresc să aducă în atenția opiniei publice abuzul de putere exercitat de primarul Moldoveanu și majoritatea membrilor din Consiliul Local.
Considerăm că motivația vremelnicului primar Moldoveanu este una strict electorală, demersul acestuia venind chiar în prag de alegeri locale, iar lipsa vreunei performanțe profesionale în administrarea orașului Câmpina l-a făcut să se erijeze în acest inchizitor plecat la vânătoare de vrăjitoare, în încercarea de a mai obține niște voturi pentru un nou mandat.
Prin demersul nostru de astăzi, dorim să îl informăm pe domnul primar și întreaga opinie publică că această acțiune absurdă nu are niciun temei legal și în realitate nu demonstrează decât lipsa de considerație a acestui primar față de sutele de oameni care muncesc și își câștigă existența corect, a căror siguranță financiară este pusă în pericol de o vendetă personală.

Care este obiectul acestei acțiuni?

 Printr-o Hotărâre aprobată de majoritatea fidelă a primarului Moldoveanu din Consiliului Local Câmpina, se solicită societăților Elsid SA și Electrocarbon SA achitarea unor sume nejustificate, de peste 15 milioane de euro, pentru lipsa de folosință a unor terenuri de pe râurile Doftana și Prahova, utilizate conform contractelor semnate cu Primăria Câmpina în anul 2013, în baza Legii Energiei 123/ 2012. Legea respectivă obligă Unitățile Administrativ Teritoriale să pună la dispoziție cu titlu gratuit aceste tipuri de terenuri, aflate pe albiile râurilor, în vederea realizării de capacități de producere a energiei regenerabile. În baza acestor contracte, cele două societăți au realizat investiții de peste 100 milioane de euro, din care 48% fonduri europene și ajutoare de stat, restul de 52% reprezentând contribuții proprii. Activitatea de aproape 20 ani a acestor societăți, verificată în cele mai mici detalii de repezentanți ai Uniunii Europene, care se desfășoară în nu mai puțin de 30 de localități din România, este în conformitate cu toate normele și standardele naționale și europene în vigoare, cu taxe și contribuții achitate la zi, fără vreo datorie la Bugetul de Stat. Toate terenurile din cele 30 localități, utilizate în același scop ca cele de la Câmpina, au același cadru legal și nicio altă unitate administrativ teritorială nu a încercat să fie mai presus de lege, așa cum se întâmplă la Câmpina condusă de actualul edil.
Ipocrizia de care dă dovadă acum primarul Moldoveanu este mai mult decât evidentă, în condițiile în care Hotărârea Consiliului Local prin care era aprobat în unanimitate contractul de comodat pentru folosirea acestor terenuri la Câmpina, l-a avut ca președinte de ședință chiar pe domnia sa, pe atunci consilier local.La momentul respectiv Alin Moldoveanu nu a avut nicio problemă morală cu acest demers, din contră chiar a votat pentru. În plus, nici după preluarea mandatului de primar în anul 2020, acesta nu a considerat că municipiul Câmpina ar avea nevoie de aceste terenuri, care se află pe albia râurilor Doftana și Prahova și pe care nu pot fi oricum realizate alte tipuri de investiții decât cele deja existente.
Mai mult decât atât, ELSID SA și Electrocarbon SA au restituit încă din 2023 către Municipiul Câmpina terenurile care nu sunt afectate de capacitățile de producție, imediat ce Municipiul Câmpina a solicitat acest lucru.
Având în vedere toate aceste aspecte, precum și cele transmise pe cale oficială de conducerile celor două societăți Primăriei Câmpina, dorim să semnalăm public acest abuz al instituției condusă de primarul Moldoveanu și solicităm încetarea de îndată a hărțuirii și atacurilor personale la care suntem supuși noi, toți angajații, familiile noastre și administratorii societăților aflate în vizorul acestui edil, care cu bună știință induce constant în eroare propriul electorat și opinia publică în general”.

În paralel cu acțiunea de luni, avocații celor două companii analizează și extinderea cererilor formulate împotriva primarului de la Câmpina și asupra purtării abuzive a edilului prahovean aflat în criză de soluții pe plan local.

Georgiana Sebeș

Lasă un comentariu