Vâlcea. Râmnicenii au marcat 50 de ani de la reorganizarea teritorială

semicentenVâlcea. Râmnicenii au marcat 50 de ani de la  reorganizarea teritorială

 Pe 16 februarie 1968, Marea Adunare Naţională adoptă „Legea nr. 2 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România“, rămasă în vigoare, chiar dacă modificată de amendamente, până astăzi. Legea nr. 2/1968 a cunoscut aproximativ 200 de modificări, aproape toate după 1989.  Reforma comunistă modifica precedentul mod de organizare ce avea ca sursă de inspiraţie unităţile administrativ-teritoriale existente pe teritoriul URSS: regiuni şi raioane. În urma revenirii la organizarea tradiţională, România cuprindea 39 de judeţe, 2.706 comune, 47 de municipii şi 189 oraşe.

Pentru a marca acest eveniment, joi 13 decembrie, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea a avut loc un simpozion  cu titlul „Semicentenarul reorganizării administrativ-teritoriale a României”, organizat la inițiativa prof. Nicolae Dinescu, președintele Academiei Olimpice Vâlcea,

**************************************************************Marin Florian, prefect Vâlcea

Sfintele Sărbători de Crăciun şi Anul Nou să vă aducă sănătate, putere de muncă şi multe satisfacţii alături de cei dragi. Crăciun fericit  și un An Nou plin de realizări!  La mulți ani!

 Marin Florian, prefect Vâlcea

********************************

La acest eveniment au participat autoritățile județene, reprezentate de prefectul Marin Florian, prof. Nicolae Dinescu , George Rotaru, președintele Asociației de Vexiologie „Tricolorul” pentru realizarea monografiei ce a dat și titlul simpozionului, precum și numeroși oameni  iubitori de istorie, martori ai acestor schimbări. Manifestarea a fost urmată de o lansare de carte a domnului Gheorghe Catană.
 Ce presupunea  reorganizarea teritorială din 1968
Potrivit izvoarelor istorice, reorganizarea administrativ-teritorială din 1968 se înscrie şi în logica distanţării de Uniunea Sovietică, servind totodată scopurilor naţionaliste ale regimului de la Bucureşti. Însă dincolo de aceste considerente, putem identifica un substrat politic, şi anume înlocuirea celor numiţi în funcţii în timpul perioadei dejiste, aspect definitoriu pentru primii ani ai regimului Ceauşescu, preciza Florin S. Soare, doctorand al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi cercetător al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

În propunerile Comisiei Centrale de Partid şi de Stat cu privire la organizarea semicentenarjudeţelor şi municipiilor, se preciza ca în organizarea judeţelor şi municipiilor să se ţină seama de condiţiile economice, social-politice şi geografice existente, de componenta naţională a populaţiei şi legăturile culturale tradiţionale, precum şi de perspectivele de dezvoltare ale diferitelor zone şi localităţi potrivit prevederilor planului cincinal şi propunerilor cu privire la dezvoltarea economică şi social-culturală a ţării în perioada 1971-1980.
Principiile de bază ale îmbunătăţirii organizării administrativ teritoriale a României şi sistematizării localităţilor rurale, au fost adoptate în cadrul Plenarei CC al PCR din 14 ianuarie 1968. Proiectul, avea ca principală caracteristică centralizarea puterii, ce presupunea, printre altele, apropierea conducerii centrale de unităţile administrativ-teritoriale de bază, întărirea comunelor ca unităţi administrative puternice sau stimularea participării maselor la activitatea de stat şi obştească.

**********************************************************

Mihai Ioana, primar Grădinari Olt Lumina Naşterii Lui Iisus se întinde de la o casă la alta, de la o inimă la alta, iar căldura şi bucuria Crăciunului ne aduce pe toţi mai aproape! Crăciun Fericit şi un An Nou plin de satisfacţii! La mulți ani!

Gheorghe Gângu, primar Bujoreni Vâlcea

************************************

Precedenta reorganizare a fost făcută în 1950, cu modificări în 1956 și avea ca sursă de inspiraţie modelul sovietic, raţiunea acesteia fiind atât politico-ideologică, înlocuirea vechii administraţii şi exercitarea unui control sporit, cât şi economică, împărţirea teritorială fiind necesară realizării colectivizării sau planificării. Modificarea din 1950 a presupus introducerea pentru prima dată de structuri noi, diferite de caracteristicile semicentenar 2teritoriale şi istorice tradiţionale ale statului, copie a unităţilor administrativ-teritoriale existente pe teritoriul U.R.S.S., respectiv regiunile şi raioanele. Astfel de reforme administrative au existat în (Polonia – 1946; Bulgaria – 1947; Ungaria, Cehoslovacia şi Albania – 1949; România şi Iugoslavia – 1950).

În perioada posdecembristă o nouă reorganizare a fost făcut pe timpul premierului Boc, când Guvernul condus de el își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt județe, după cum anunța secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Georgiana Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s