Mica Unire marcată cu cântec, joc și defilării în Olt, Vâlcea și Argeș

cuza-864x450 - copieMica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, în care Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în Moldova,  în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Domnitorul făcea parte dintr-o veche familie de moldoveni, de cluceri, spătari, comişi, ispravnici din părţile Fălciului,  s-a născut la 20 martie 1820 și până la 1831a învăţat la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti.

În timpul domnitorului Grigore Ghica, Cuza  s-a reîntors în ţară şi în perioada pregătirii Unirii îndeplinea funcţia de pârcălab de Galaţi. Ca forma de protest faţă de falsificarea alegerilor pentru adunările ad-hoc din Moldova, Cuza şi-a dat demisia din funcţia de pârcălab. Patriot cu idei liberale, nu radicale însă, Cuza a fost acceptat chiar şi de partizanii celor doi Sturza care candidau susţinuţi de conservatori. La 5 ianuarie 1859, el a fost ales cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

 Argeș. Mica Unire sărbătorită cu fast la Câmpulung Muscelprimaria câmpulung , arges

Primăria orașului Câmpulung Muscel, a găzduit un eveniment deosebit,  sub denumirea ,, Mica Unire în Muscel” organizat de Simina Chiperi, președinta Asociației ,, Regalia”, fiica primarului din Rucăr, Ionel Dulamă, cu prilejul marcării celor 160 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri.

 

simina chiperi,, organizator, campulung

La inițiativa Siminei, au fost invitate mai multe ansambluri de copii din localitățile muscelene, respectiv Rucăr, Mihăiești, Lerești, Stoenești, Schitu Golești, Dâmboviciara și Grupul Folcloric al Școlii Populare de Artă din Pitești, coordonat de interpreta Elena Sima, care au prezentat câte un program artistic cu muzică populară, cântece patriotice, dansuri, costume populare dar și preparate culinare specifice zonelor respective.

Așa că, Sala de festivități a Primăriei Câmpulung, a  devenit pe perioada desfășurării produse traditionale campulungfestivităților, un mic muzeu al portului și cântecului popular muscelean.

În deschiderea evenimentului, Simina Chiperi, a primit din partea prof. de istorie  Vlad Tuod, Diploma de ,, Ambasador al Unirii” pentru merite deosebite și activitatea sa din ultimii doi ani.

Primarul Câmpulungului, Liviu Țâroiu, ne-a declarat că este pentru prima dată când un hora uniri, campulungastfel de eveniment se desfășoară în localitatea sa și este bucuros că Simina Chiperi s-au gândit să reunească toate localitățile muscelene într-o atmosferă de sărbătoare, prilejuită de marcarea a 160 de ani de Unirea Principatelor Române.

Printre invitații acestui eveniment am remarcat pe senatorul Gheorghe Martin, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Constantin Ivan, viceprimarul localității Dâmbovicioara Dorin Oltean, primarul comunei Rucăr Ionel Dulamă și Maria Cotenescuelevi scoala populara de arta pitesti,, consilier județean.

În spiritul acestei frumoase sărbători, evenimentul s-a încheiat cu o horă a Unirii în care s-au prins toți cei prezenți.

Mai multe amanunte într-un material video pentru VGtv Regional realizat de Georgiana Raicum, op. Imag. Editare și montaj ing. Viorel Raicu, http://www.vgtvregional.ro

Olt. Pe sub strașina ,,Gării”, făcură și slătinenii noștri, Hora Uniri!

unire horă oltNiciodată nu a fost sărbătorită Mica Unire la Slatina  mai penibil ca în acest an! Locul din jurul statuii fără soclu al domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost ,, dotat” de curând de autoritățile slătinene cu o construcție ce imită peronul unei gări, în preajma căreia se află o sumedenie de stâlpi din fier legați intre ei cu instalații și globulețe. Printre ei, și pe sub strașina peronului, și-au făcut loc să se prindă într-o horă, participanții la ceremonia dedicată marcării celorunirea olt 160 de ani de la unirea principatelor române.

Așadar, în acest context când s-au împlinit 160 de ani de la Mica Unirea, festivitățile s-au desfășurat în prezența lui Marius Oprescu, președinte al CJ Olt, Silviu Neacșu, prefectul de Olt, senatorul Paul Stănescu, subprefectul Radu Ioniță, senatorii Paul Stănescu și Renică Diaconescu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, vicepreședinții aceleiași instituții, sau Gigi Vîlceleanu și Claudiu Stăncioiu, viceprimarii municipiului Slatina, șefi ai deconcentratelor oltene, dar și reprezentați ai principalelor partide politice. Slătinenii, de această dată, nu au mai venit în număr mare, așa cum făceau de obicei la astfel de evenimente, din cauza ploii și frigului.

unire defilare oltCeremonia a continuat cu slujbă oficiată de un sobor de preoți, ai Episcopiei Slatinei și Romanaților, după care prefectul Silviu Neacșu a citit mesajul premierului României. Pe acordurile fanfarei ,,Lyra Band”, condusă de prof. Ilie Hău,  autoritățile prezente  au depus coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au asistat la parada gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi şi pompieri. Ceremonia s-a încheiat cu o horă a uniri în care s-a prins și domnitorul AI Cuza, interpretat de actorul slătinean Remus Iordache.

 Vâlcenii au sărbătorit ,, Mica Unire” cu mult fast

La împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub ziua unirii vl2conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, prefectul de Vâlcea, Marin Florian a participat la ceremonie alături de IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, primarul Mircia Gutău, președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu și o mare parte a comunității locale și județene, la manifestările organizate cu această ocazie în fața Prefecturii Vâlcea.

hora unirii vlFestivitățile au debutat cu o slujbă religioasă, după care reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Marin Florian, a prezentat mesajul premierului Viorica Dăncilă, dar și un mesaj personal adresat tuturor vâlcenilor:,,Mica Unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveni, din părțile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comiși, ispravnici.
Reformele lui Cuza au schimbat din temelii societatea românească ,domnitorul dorind o apropiere cât mai rapidă de nivelul de dezvoltare al țărilor occidentale.
Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mânăstirești, reforma fanfaraagrară și a învățământului, Alexandru Ioan a pus bazele dezvoltării moderne a României.
Unitatea pentru neam și țară este o datorie sacră a fiecăruia dintre noi și numai uniți vom avea un nume și o patrie!
Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română!
La mulți ani, România! La mulți ani, Vâlcea! La mulți ani, români!”
a transmis prefectul Marin Florian.

Mai multe amănunte într-un material video la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj, ong. Viorel Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s