Olt. Constantin Breazu, eroul de la Drăgănești

constantin breazu - CopieFile de istorie                      

Ziua de 4 noiembrie 2019 va rămâne o zi istorică pentru orașul meu. La inițiativa ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR ,,REGINA MARIA”  filiala Olt, reprezentată de președinte domnul lt. col. (r.) Victor Epure și vicepreședinte, preotul militar al Garnizoanei Caracal,  lt. col. Iulian Toader s-a organizat ceremonia de oficializare a ridicării la gradul de locotenent colonel în retragere a ultimului veteran de război din orașul Drăgănești –Olt, domnul Constantin Breazu, care a luptat în Campania de Vest în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia a avut loc la Biblioteca ,,Dumitru Popovicidin Drăgănești-Olt, unde doamnele  Durigo Liliana și Duță Claudia au pregătit un frumos decor pentru acest eveniment.

La ceremonie au participat: delegația MApN reprezentată de maior Diana Iuga de laconstantin breazu 1 - Copie DIRECȚIA CALITATEA VIEȚII PERSONALULUI, secția pentru VETERANII DE RĂZBOI; comandantul BATALIONULUI 1 INSTRUCȚIE OLT CARACAL, lt. col. Cristian Mogoșanu ( acest batalion își desfășoară activitatea în cazarma fostului Regiment 19 Infanterie Caracal, de unde acum 75 de ani domnul Constantin Breazu a plecat la război); președintele subfilialei Caracal de la ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI, col.(r.) Constantin Breazu; reprezentanți ai ASOCIAȚIEI NAȚIONALE A CADRELOR MILITARE ÎN RETRAGERE ȘI ÎN REZERVĂ în frunte cu col. (r.) Spătaru Vasile; comandorul Andrei Constantin și reprezentanți ai ASOCIAȚIEI ROMÂNE PENTRU PROPAGANDA ȘI ISTORIA AERONAUTICII, subfiliala Caracal; domnul viceprimar al orașului Drăgănești-Olt, Ciubuc Mitică; doamna Lală Mihaela, directorul MUZEULUI CÂMPIEI BOIANULUI ,,TRAIAN ZORZOLIU”din Drăgănești-Olt, membrii familiei veteranului și alte persoane de marcă din orașul nostru.

constantin breazu festivitate - CopiePrintre invitați au fost reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș, profesori pensionari, elevi, cadre didactice…

În deschidere s-a intonat Imnul de Stat al României, după care domnul lt. col.(r.) Victor Epure a anunțat cu părere de rău absența celui care de fapt este sufletul acestei ceremonii ( a fost inițiativa dumnealui), preotul militar lt. col. Iulian Toader, deoarece în acele momente își conducea tatăl pe ultimul drum și a cerut păstrarea unui moment de reculegere.

A urmat un discurs emoționat susținut de domnul lt. col.(r.) Victor Epure în care a draganestipovestit despre curajul soldaților români de a ține piept armatelor germane și despre actele de vitejie ale armatei române.

La finalul discursului domnul lt. col.(r.) Victor Epure i-a oferit din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor,,Regina Maria”- filiala  Olt o diplomă aniversară domnului Constantin Breazu.

În continuare a luat cuvântul președintele subfilialei Caracal de la Asociația Națională a Veteranilor de Război col.(r.) Constantin Breazu ( culmea ce potrivire de nume!?), care pe tot parcursul ceremoniei a fost  profund emoționat având tot timpul lacrimi în ochi. Și dumnealui a oferit o diplomă din partea Asociației Veteranilor.

Ceilalți membrii din prezidiu au vorbit pe rând despre faptele de vitejie ale armatei române, despre victoriile câștigate, dar mai ales despre jertfa adusă  de soldații români pentru eliberarea gliei strămoșești. Cu toții l-au felicitat pe ,,nea Costică” și i-au urat zile multe și sănătate.

draganesCeremonia a continuat cu vizionarea unui filmuleț  emoționant realizat, de subsemnata, pe data de 28 februarie 2018  în care ,,nea Costică” (cum îi spune eu) povestește amintiri dureroase de pe front.

Poveștile lui  nea Costică ne-au impresionat pe toți. Mai ales momentul în care a povestit cum a fost urmărit de un avion german stukas și a reușit să scape ,, …. el trăgea, eu fugeam, el trăgea, eu fugeam… M-am adăpostit sub un mal de pământ, unde era o groapă  mare și așa am scăpat. M-am dus la colegi și le-am spus: Doamne din ce scăpai! Doamne din ce scăpai!”.

Fiica domnului Constantin, doamna Alexandrina Vlad din Pitești, profesor pensionar de Limba și literatura română, ne-a vorbit despre domnul Constantin – tatăl, soțul, omul, dar și despre el – eroul. ,,… când eram copil îmi arăta rănile, îmi povestea cum era pe front, cum a fost rănit…cum puneau să-și pregătească mâncare, deodată venea  un obuz și sărea cazanul în aer…, cum mureau camarazii lângă el, cât era de epuizat încât odată a adormit pe un soldat mort … . Mă gândeam și-l întrebam cum a rezistat? Mereu îmi răspundea: – Dumnezeu a avut grijă de mine.”

Și așa a fost. Dumnezeu a avut grijă să se întoarcă din război să fie azi printre noi să-i ascultăm poveștile și să-i urmăm exemplu de curaj,  modestie și  respect. dragan

A urmat un program artistic  cu caracter patriotic, prezentat de elevii clasei a II-a și a VII-a de la  Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt, structură Școala Gimnazială Comani sub îndrumarea doamnei profesor învățământ primar, Marinaș Elena și  un moment poetic prezentat de  doamna Liliana Ghiță-Boian.

Domnul col.(r.) Pantelie Jianu ne-a încântat cu frumoasele cântece patriotice pe versuri de doamna Liliana Ghiță-Boian, muzica Florin Durusan.

Eroii sunt acei oameni care şi-au dăruit viaţa unui lucru mai important decât ei înşişi: ţării şi dragostei de patrie. Pentru asta e datoria noastră să le cinstim memoria şi să ne gândim la ei cu drag.

Autor, Elena Marinaș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s