Național. Schimbări legislative în Educație. Printre semnatari senatorul de Olt, Siminica Mirea

Potrivit unui act normativ, Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, 10 ianuarie, a.c., în calitate de for decizional, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. Printre modificări se numără, de exemplu, că numărul maxim de elevi în clasele de gimnaziu, liceale şi profesionale se reduce de la 30 la 26.

 De asemenea acest act normativ mai prevede  ca în fiecare unitate de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea un psiholog şcolar care să aibă în evidenţă până la 500 de elevi.

Printre semnatarii acestui act normativ se află și senatorul PSD de Olt, Siminica Mirea, care a precizat:  „Am votat pentru binele copiilor noștri! În ședința Senatului, cameră decizională cu privire la această lege, am votat un pachet de modificări la Legea Educației menite să vină în sprijinul elevilor.

Am votat ca, în formarea antepreșcolară, grupa să cuprindă în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8; în învățământul preșcolar, grupa să cuprindă în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17; în învățământul primar, clasa să cuprindă în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22; în învățământul gimnazial și liceal, clasa să cuprindă în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26.

Siminica Mirea

De asemenea, elevii vor beneficia și de decontarea navetei școlare și gratuitate în accesul la muzee, concerte, teatru, operă sau film. Acestea sunt principalele modificări care sprijină dezvoltarea elevilor. Voi continua să mă implic pentru a îndrepta și îmbunătăți cadrul legislativ care vizează interesele copiilor”.

Potrivit Agerpres, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că personalul didactic care se titularizează în mediul rural beneficiază de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, cu condiţia de a preda pe post în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.

Personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv/educativ.

Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de un an, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post/catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.

Cadrul didactic este obligat să restituie parţial indemnizaţia dacă înainte de împlinirea termenului de 5 ani îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum şi în cazul demisiei.

Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege urmează să meargă la Senat pentru dezbatere şi vot, acesta fiind Camera decizională.

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu