Olt. Dezastru ecologic la Drăghiceni, sau mână criminală?

Astăzi, 11 mai, a.c., locuitorii comunei Drăghiceni, Olt, au rămas stupefiați când au văzut peștele din lacul de acumulare din zonă, mort plutind pe deasupra apei. Aceștia ne-au declarat că au văzut, încă de la primele ore ale dimineții, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, care adunau peștele mort și-l puneau în mașinile din dotare, după care plecau, nu se știe unde. Totul era o harababură de nedescris ceea ce i-a făcut să creadă că ceva nu este în regulă.

Oamenii au apelat la redacția noastră pentru a desluși lucrurile, avansând tot felul de ipoteze. Unii credeau că o mașină a unei firme aparținând deputatului PSD, Dan Ciocan, deversase cu câteva zile înainte, în timpul nopții, substanțe toxice folosite la dezinfecția localităților din zonă contra coronavirusului și din acel motiv, peștii muriseră. Alții credeau că primarul ar fi făcut acest lucru intenționat, pentru a ,, plăti” în pește, un nou mandat și ca așa face în fiecare primăvară, dar nu de aploarea aceasta.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a fost cel care ne-a dat lămuririle legate de acest caz de la Drăghiceni. Acesta ne-a spus că a fost acolo, că lacul de acumulare aparține Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt și că s-a constat că barajul trebuie decolmatat, pentru că vanele de deversare se astupaseră și rusca ca apa să dea peste baraj, având în vedere că la sfârșitul acestei săptămâni se anunță cod galben de ploi în susul țării.

,, Din câte mi s-a spus, acest baraj nu a mai fost decolmatat de șapte ani. Procedura de decolmatare a început din februarie acest an și era necesar pentru că acesta are legătură cu lacul de agrement din Parcul Poroineanu al municipiului Caracal și era posibil ca în urma precipitațiilor abundente să se deverseze și să inunde orașul, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii. Apele Române au tăiat stufărișul din amonte pentru a ajuta peștele să treacă în aval.

Singura explicație pentru care peștii au murit este din cauza lipsei oxigenării apei. Nu cred că ar fi fost otrăviți dar, pentru a fi sigur, am rugat pe cei de la Garda de Mediu să ducă la analize câteva probe.” a ținut să precizeze prefectul de Olt, Florin Homorean.

Acesta a mai adăugat că e posibil ca unii locuitori să se fi supărat și că nu mai au cu ce să își irige culturile agricole din zona barajului, însă a ținut să îi asigure că după ce va fi curățat, lacul se va umple repede.

Georgiana Sebeș

Lasă un comentariu