Greviștii de la Astra Rail amenințați cu judecata dacă nu încetează protestele!

***Greviștii de la Astra Rail amenințați cu judecata dacă nu încetează protestele!***
Muncitorii de la MEVA Drobeta Tr. Severin precum și cei de la Romvag Caracal, au pornit un protest spontan în urmă cu aproape două săptămâni pentru a-și revendica drepturile salariale, drepturi care se pare că se lasă așteptate!
Angajații celor două fabrici de vagoane din Caracal și Severin, care lucrează efectiv la construcția acestora ( sudori, lăcătuși, vopsitori, etc.), primesc în mână salariul minim pe economie, cu toate că unii au peste 20-30 ani vechime, iar salariilor lor nu au fost crescute nici după greva din 2019, așa cum promiseseră cei din conducere.
Protestatarii cer conducerii celor două fabrici suplimentarea salariului cu 500 lei, având drept explicație criza economică, devalorizarea leului, dar mai ales munca grea și periculoasă pe care o fac. Oamenii mai spun că, supărarea vine și de la faptul că salariile lor sunt mult mai mici decât cele ale colegilor de la Astra Arail Arad.
În schimb, după primele zile de protest, muncitorilor li s-a promis doar 150 de lei, cu condiția să și reia lucrul și să recupereze norma de muncă pierdută în zilele de protest. ,,Bineînțeles că am primit oferta lor care includea 148 lei bonus până la negocieri, cu condiția să ne facem norma impusă de ei zilnic și plata primelor 2 zile de grevă spontană”, ne-a precizat, Marcel Pița, unul dintre protestatarii caracaleni.

Liderii de sindicat schimbați pentru că nu reprezentau interesele muncitorilor!

Între timp, cei doi lideri de sindicat, Marian Șerbănescu de la Caracal ( 72 ani!) a fost demis de către muncitori, ca dealtfel și cel de la Drobeta Turnu Severin, Dan Roată, despre care sindicaliștii spuneau că nu-i reprezintă n niciun fel, fiind agreați de conducerea celor două fabrici.
În locul lor, la Romvag Caracal a fost ales Paul Stancu, iar la MEVA Drobeta Tr. Severin, au fost numiți Titorov Bogdan și Zaharia Constantin ( doi apropiați ai Directorului Mariean Săndulescu!). Aceștia au fost ajutați de liderii de sindicat ai Cartel Alfa din Slatina și Severin să își facă un nou sindicat, pe care mai apoi să îl înregistreze la judecătorie. Problema este că, muncitorii se întreabă dacă nu cumva și aceștia( liderii celor două sindicate) au propriile interese devreme ce , la Caracal a venit și Constantin Popescu, liderul de sindicat ,, Aluministul ” din Slatina care este membru de partid, fiind consilier județean PSD. De asemenea, muncitorii se mai întreabă retoric unde au fost liderii sindicatului Cartel Alfa în 2019, când au demarat greva spontană, având aceleași probleme?

Conducerea de la Arad are alte gânduri și amenință protestatarii
Directorul general al Astra Rail Idustries de la Arad, Corneliu- Ioan Gligor ( dr. în filosofie!), a transmis un comunicat protestatarilor, prin care dă vina pe niște procese între sindicatele de la Arad și Severin, precizând și-ar fi dorit să mărească salariile încă de anul trecut, dar i-ar fi împiedicat litigiile dintre sindicatele rivale. ,,În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noştri. Din păcate, am fost nevoiţi să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acţiuni în justiţie împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocaţii noştri, am fost notificaţi că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces.
De peste un an aşteptăm ca aceste procese să fie soluţionate, dar au urmat mai multe procese între sindicate şi încă nu se prefigurează o rezolvare. Pentru deblocarea situaţiei şi creşterea salariilor, compania a început procesul de alegere a unui comitet reprezentativ al angajaţilor, astfel încât să putem începe negocierile. Acest proces ar fi putut evita disputele sindicale, permiţându-ne să agreăm un nou Contract Colectiv de Muncă care să includă şi creşteri salariale.
Din păcate, se pare că unele părţi, care, probabil, s-au simţit ameninţate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale la două dintre fabricile noastre. În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noştri tradiţionali de sindicat nu susţin această acţiune de grevă ilegală şi dorim să le mulţumim pentru acest lucru.”,
au precizat cei din conducerea Astra Rail Industries Arad, în numele căreia nu semnează nimeni, ceea ce înseamnă că nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea!


Oamenii mai spun că toată această ,, poveste” cu lupta în instanță dintre sindicatul de la Arad, pe de o parte și cel de la Severin, pe de altă parte, ar fi opera lui Ioan Gligor și șefei resurselor umane, Marinela Vinesar ( foto) În acest fel, cei doi, împreună cu directorii Săndulescu( Severin) și Dragomir ( Caracal) au găsit o soluție de a nu mării salariile muncitorilor, atâta timp cât cele două sindicate se află în litigiu.


Iată și răspunsul -amenințare către muncitori:

,,Înţelegem faptul că angajaţii merită creşteri salariale şi au nevoie de acestea şi vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaţilor pe durata grevei, cu condiţia reluării activităţii şi am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv.
Din păcate, această ofertă nu a fost luată în considerare, iar compania nu a mai avut altă opţiune decât să înainteze o acţiune în instanţă pentru a declara greva ca fiind ilegală şi să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.
Facem apel, şi pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice şi bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali şi să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaţilor.
În acest moment, compania şi angajaţii aşteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă şi este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv.
Vă mulţumim anticipat pentru profesionalismul abordării acestui subiect.
Cu stimă, Astra Rail Industries S.A. Management “.
se mai arată în comunicatul emis, așa cum am spus, fără să își asume cineva răspunderea.

Când era serios Ioan Gligor?
În 2012, Ioan Gligor se erija în apărătorul drepturilor muncitorilor români, arătând cu degetul spre alții, declara pentru jurnaliștii de la Livearad.ro: ,,Constatăm că cei de la PDL au uitat răul pe care l-au făcut românilor, prin decizii care au lovit nivelul de trai al populaţiei dar nu au rezolvat nicio problemă a cetăţenilor. Românii nu au uitat acest rău făcut de PDL. Îi anunţăm că minciuna şi demagogia nu ajută la nimic, ca dovadă să urmărească nivelul scăzut al încrederii populaţiei în PDL, conform tuturor sondajelor de opinie”, spunea Ioan Gligor, în calitate de consilier judeţean PSD Arad.
Cum o fi uitat acum de starea muncitorilor români? Cum o fi uitat de ridicare nivelului de trai?
De fapt, Ioan Gligor de la Arad est cel care conduce din umbră activitatea directorilor dar și pe cea liderilor de sindicat din cele trei puncte de lucru ale Astra Rail Industries, alături de liderul de sindicat Ionel Rusu.
De fapt, acest lucru îi determină pe greviști să continue protestele pentru că știu că dacă nu sunt uniți cu toții, vor plăti foarte scump această nesupunere! Și cum aproape toți știu că liderii de sindicat au fost întotdeauna oamenii lui Gligor și Vinesar de la Arad, Săndulescu de la Severin sau fostul director Dragomir de la Caracal ( cei din urmă fiind cercetați penal în dosarul cu ,,Mafia fierului vechi”!).


Muncitorii de la MEVA Drobeta TR. Severin au aflat de curând că directorul lor, Mariean Săndulescu împreună cu liderul de sindicat Daniel Roată au desfăcut contractul de muncă a 30 de muncitori care le stătea în gât cu nemulțumirile lor: ,,La Severin, am aflat că Roată cu Săndulescu au făcut lista cu 30 muncitori, din care am făcut parte și eu, și am fost dați afară fiindcă ne considerau periculoși, ceream banii pentru vechimea în muncă! Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului, în ianuarie!”, ne-a transmis unul dintre muncitori care mai avea aproape un an până la vârsta de pensionare.


Paul Stancu, lider Caracal: Trebuie să ne mărească salariile, altfel nu intrăm la lucru și ei au de pierdut!

Noul lider al Sindicatului Liber ,,Vagonul” din Caracal, Paul Marius Stancu, ne-a declarat că deja a depus solicitarea la Judecătoria Caracal pentru acreditarea noii conduceri, după demiterea președintelui Marian Șerbănescu și dizolvarea biroului. Din noul sindicat mai fac parte vicepreședintele, Dumitru Buzatu, secretarul, Florin Maciu și cenzorii Adrian Nicolae Radu, Tudor Velișcu și Valentin Marian Badea.
,, Am depus documentele de înscriere la judecătorie și pe 7 iunie așteptăm să intrăm în legalitate. Nu știam ce și cum să facem pentru că liderul nostru de sindicat, plătit de noi, nu voia să ne mai reprezinte. De fapt nu ne-a reprezentat interesele niciodată. Dumnealui este pensionar și are peste 73 de ani, așa că nu-l interesează salariile noastre. Trebuia să ne fi mărit salariile de anul trecut, dar ne-au băgat pe gât problema pandemiei. Nu se poate să muncim pe salarii de mizerie, vorbesc despre noi cei de la Caracal, care avem salariile mult mai mici și decât colegii noștri de la Severin dar și mai mult față de cei dela Arad! Noi avem normă de lucru mult mai mare decât muncitorii celor două fabrici și pe bani mai puțini! E posibil o așa bătaie de joc? Ne bucurăm foarte mult că dl Ioțu de la Cartel Alfa și dl Constantin Popescu de la Sindicatul Aluministul Slatina, ne-au venit în ajutor, altfel ne gândeam să o solicităm pe doamna senator Diana Șoșoacă, că noi nu prea cunoaștem legislația privind înființarea unei noi conduceri sindicale!”, a declarat, în exclusivitate pentru Grupul de presă VGTV REGIONAL, Paul Stancu.

Ionel Rusu, lider de sindicat Arad


De asemenea, acesta ne-a mai dezvăluit faptul că de foarte multe ori, cei de la Astra Arad împrumută muncitori de la Caracal pentru că știu că sunt foarte buni profesioniști și își fac treaba repede și bine. ,, Au fost foarte mulți transferați acolo și de la salariile de 1.300- 1400 lei pe care îi luau în mână aici, au ajuns la 3.300 lei. Poate acolo se dau și sporurile pe care nouă ni le-au tăiat! Habar nu am! Tot ce știu este că atunci când ieși la pensie, nu iei mai mult nimic. De exemplu, tatăl meu, care a lucrat ca macaragiu aici la fabrica de Vagoane din Caracal, și care avea o vechime de 40 de ani, primește o pensie de doar 1.600 lei! Așa că nu mai putem lăsa lucrurile în voia sorții, să lucrăm pe un salariu de femeie de serviciu și vom continua protestele! Cât să ne mai amenințe, că ei au de pierdut! Noi ne vom găsi de lucru pentru că piața forței de muncă duce lipsă de specialiști în toate domeniile, dar ei ce-o să facă? Vor să piardă contractele pe care le au? Foarte bine! Noi vrem doar cei 500 lei adăugați la salariu!” , a mai precizat Paul Stancu.


Neoficial, oamenii vorbesc despre faptul că patronii americani ai Astra Rail Industries, vor să vândă compania și în momentul de față se află în negocieri cu posibilii clienți. Așa că n-au niciun interes să mărească salariile, dar nici să continue scandalul. Așa că fac tot felul de presiuni și amenințări asupra muncitorilor, inclusiv că-i vor da în judecată pentru întreruperea procesului de producție.

Muncitori Astra Arad


De asemenea, muncitorii de la Severin și Caracal spun că greva celor de la Arad este doar o mascaradă organizată de liderul de sindicat Ionel Rusu și directorul Ioan Gligor, doar pentru a nu li se mai reproșa că muncitorii de aici sunt favorizați, având salarii aproape duble față de ei!
Vom reveni cu amănunte!


Georgiana Leulescu- Sebeș

4 comentarii

 1. Buna ziua. In primul rând va mulțumim pentru ca urmăriți și transmiteți corect (cu mici greșeli )situația de la cele trei fabrici de vagoane. Ca membru fondator al sindicatului UNITAS de la astra vagoane Arad as dori sa va prezint unele lucruri despre sindicatul nostru și totodata vas ruga sa transmiteți prin intermediul ziarului dumneavoastră colegilor noștri din Caracal și Severin poziția noastră. Sindicatul nostru l-am format după greva din 2019 este format doar de către muncitori cu ajutorul unui reprezentant legal din afara societăți.santem majoritari la astra vagoane Arad.chiar dacă acest lucru nu este recunoscut de conducere societăți este un drept câștigat in instanța conducerea continua sa accepte discuți doar cu rămășițele sindicatului condus de domnul Onet moștenitorul lui Ionel Rusu care mai are vreo 50/60 de membri.după formare am încercat sa luam legătura cu colegi noștri de la Severin pe vremea acea era domnul Roata (despre care nu știam atunci ce fel de om e de fapt)sa formam o colaborare între noi pentru a negocia cu adevărat un CCM in favoarea muncitorilor. Ne-am lovit de un zid de nepătruns atunci nea devenit clar ce se întîmplă de fapt in așa zise Sindicate din astra rail industris. Prin intermediul dumneavoastră am dori sa transmiteți sindicatelor noi formate salutul nostru al celor din Arad și ca le santem alături in lupta pe care o duc pentru ruperea jugului sclaviei moderne! Noi nu santem vânduți conduceri!!! Nu tot ce vi sa spus despre muncitori din Arad este realitate nu este adevărat ca in medie am avea salariul mai mare cu 1000 de lei ca și voi. Și noi avem foarte mulți angajați bătrâni cu salariul minim pe economie.pleacă acasă cu 1400/1500 de lei pe luna.protestul nostru de vineri 28-5-21 NU a fost o mascarada făcută de conducerea societăți. Am făcut-o la itiativa noastră respectând in totalitate legile in vigoare! A fost un protest autorizat de primăria Arad pe domeniul public la care puteau participa 100 de persoane respectând normele pe timp de pandemie.de altfel dacă va uitați pe unele imagini și Cunoaște-ți puțin locul veți vedea cum au adus de acasă toți angajați firmei de paza sa nu avem acces in parcarea din fata clădiri administrative (casa albă cum e numita in Arad ) chiar dacă poliția,Jandarmeria și poliția locală și-a făcut datoria și a fost prezența.și noi am primit o sumedenie de amenințări din partea conduceri dacă nu anulam protestul. Dar nu au ce sa facă a fost perfect in litera legi!! Cu mulțumiri anticipate pentru transmiterea acestor lucruri colegilor noștri va salut cu stima și respect

  Apreciat de 1 persoană

 2. A era sa uit ceva In legătura cu declarația domnului Roata cu greva din Arad din 2019 cum ca arădeni ar fi făcut greva in timpul negocierilor pentru ca a nu se mari salariile la Severin și Caracal este o MINCIUNA URIAȘĂ !!!!!! La Arad sa declanșat greva ca solidaritate cu colegi noștri aduși din India pe care conducerea in frunte cu Marinela Vinesar ia lăsat cu decontări de 5/10 lei in acea luna tragindule prețul biletelor de avion din salari lucru ce încalca contractul lor de munca lasându-i efectiv fără bani de mâncare!! Ei au oprit munca și noi din solidaritate cu iei nici de cum ce spunea Roata !!! In plus ar mai fi de amintit(chiar dacă se supăra colegi din Caracal și Severin) și faptul ca iei au cedat primi și au început lucru atunci

  Apreciază

  1. Bună ziua! Multumesc pentru informațiile date, dar nu mi-ați dat de înțeles că faceți parte din noul sindicat de la Arad sau că sunteti de acolo! Acum prelucrez scrisoarea deschisă de susținere trimisă de dv către sindicaliștii de la Caracal și Severin. Vă rog sa imi spuneti cine cu cine se judecă, care sindicat de la dv si cu cine de la Severin? Din câte constat se pare că au fost făcute înțelegeri între roată și rusu ca să blocheze negocierile salariale!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s