Olt. CJ Olt a premiat pe artistul popular Alexandrina Filip din Cezieni

***Olt. CJ Olt a premiat pe artistul popular Alexandrina Filip din Cezieni***
În cadrul ședinței ordinare a CJ Olt de la sfârșitul lunii septembrie, la inițiativa președintelui Marius Oprescu, a fost premiată Alexandrina Olguța Filip din Cezieni, meșter popular și deținătoare a titlului de ,,Tezaur Uman Viu”. Premierea acesteia a fost motivată pentru că păstrează tradiția ,,Sărbătoririi Iilor ” de la Cezieni și duce mai departe meșteșugul cusutului iilor specifice zonei etnofolclorice Romanați, căreia i-au rămas nealterate elementele și simbolurile identitare.
În acest sens, Marius Oprescu a ținut să adauge câteva motive care au stat la baza deciziei sale: ,,Dragi consilieri, împreună am decis astăzi să promovăm un alt tezaur uman viu, pe care noi, județul Olt, avem onoarea să-l deținem. Vorbim despre Alexandrina Olguța Filip din Cezieni, cea care cu dar de la Dumnezeu și cu multă trudă, duce mai departe un meșteșug atât de frumos.
În județul Olt este al cincilea Tezaur Uman Viu, pentru România, Alexandrina Filip face parte din cei 63 de purtători ai acestui titlu. Este o bucurie imensă că județul Olt este reprezentat atât de frumos în domeniul artelor tradiționale și reprezintă o emblemă pe care o purtăm cu onoare în țară și în lume.
Pentru toate iile autentice care ies din mâna dumneaei, pentru faptul că duce mai departe tradiția românească și, implicit, motivele populare specifice Oltului, o felicit și îi mulțumesc!
Cu prețuire, din partea CJ Olt, vor fi înmânate, o diplomă și un premiu, simbolice în comparație cu talentul și măiestria doamnei sau cu titlul primit din partea UNESCO”.

Despre Olguța Alexandrina Filip, se știe că este una dintre puținele creatoare de ii, o adevărată legendă în domeniu, cu o experiență de peste patru decenii. Munca migăloasă pe care o depune „Mama iilor” pentru o singură piesă de îmbrăcăminte se poate întinde pe parcursul mai multor luni, iar din mâinile sale ies adevărate capodopere.


De 20 de ani, Alexandrina Filip este instructor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Slatina și de atunci a reușit să învețe sute de tineri taina cusutului iilor oltenești, care la rândul lor au dus mai departe această frumoasă tradiţie.

Dumitru Liceanu


Astfel că, județul Olt se poate mândri cu faptul că are cinci purtători ai titlului Tezaur Uman Viu. Pe lângă Olguța Alexandrina Filip, mai sunt Dumitru Liceanu – cojocar din Vădastra (2015), Petre Feraru – vătaf de căluș, din Oporelu (2015), Constantin Nițu – meșter popular cusături și țesături populare, din Cornățelu, Poboru (2018), Gheorghe Tănase – meșter popular în prelucrarea artistică a lemnului, din comuna Corbu (2018).

Valeru Ciurea

Trebuie să mai precizăm faptul că județul Olt are cei mai mulți artiști populari din sudul țării, care sunt declarați ,,Tezaur Uman Viu” , acest lucru datorându-se în cea mai mare parte lui Valeru Ciurea, referent cultural din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, care a descoperit și promovat artiștii populari olteni și totodată a realizat și prezentat unor specialiști de renume de la nivel național, lucrări bine documentate pentru obținerea acestui titlu, pentru fiecare artist în parte.


Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s