Mehedinți. Ceremonie religioasă la o troiță din Izvoru Bârzii, de Ziua Națională a României

***Mehedinți. Ceremonie religioasă la o troiță din Izvoru Bârzii de Ziua Națională a României***
Tânărul preot al parohiei Izvoru Bârzii, Ștefan Manolea a ținut să sărbătorească într-un mod cu totul special, Ziua Națională a României. Ceremonia a început la Biserica cu hramul ,, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, pe care o păstorești din aprilie anul acesta, după care toți credincioșii prezenți la biserică au mers să resfințească troița construită în urmă cu mai bine de opt ani de către regretatul preot Gheorghe Matei.
Această troiță a fost ridicată în memoria eroilor neamului din această localitate, căzuți pe câmpurile de luptă de-a lungul timpului. De apreciat este faptul că pictorul, Petria Petre Dumitru, aflat în scaun cu rotile, originar din sat, nu a dorit să fie plătit pentru munca sa.
Așadar, aici la troița revopsită și repictată s-a ținut un parastas în memoria eroilor neamului și s-a depus o coroană de flori tricoloră pentru cinstirea memoriei lor. Cu acest prilej, s-a sfințit și un steag tricolor pentru folosința parohiei.
Printre invitații de seamă ai acestui eveniment s-a aflat și poetul severinean Dan Șalapa, care a vorbit despre importanța acestei zile. ,,Am fost onorat – surpriză totală pentru mine, și în premieră absolută în cariera mea culturală! – să mi se înmâneze steagul tricolor sfințit, și să-l port în ceremonial și în mica procesiune omagială a momentului elogiat.
Am primit în dar de la preotul Ștefan Manolea, cu acest prilej, o splendidă icoană sfințită, cu Maica Domnului și Pruncul Iisus Hristos.
O altă bucurie a fost și aceea să descopăr ca tânărul preot este fiul unor artiști ai muzicii populare și de petrecere, pe care i-am cunoscut încă din anii ’80! Lumea, iată din nou, este mică, dar fascinantă! La mulți ani, România!”
a ținut să spună, Dan Șalapa.

Ținem să felicităm și noi inițiativa tânărului preot, Ștefan Manolea care a adus un pios omagiu eroilor acestui sat.

La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!
Georgia Sebeș

Lasă un comentariu