Olt. Prefectul de Olt: Suntem membri ai UE și nu putem să reglementăm un domeniu după bunul nostru plac!

***Olt. Prefectul de Olt, despre greva ALRO: Suntem membri ai UE și nu putem să reglementăm un domeniu după bunul nostru plac!***
Nemulțumirile privind trecerea în șomaj tehnic și diminuarea producției la ALRO Slatina, singurul producător de aluminiu din țară și cel mai important din Europa, din cauza costurilor prea mari ale energiei electrice au scos în stradă mii de angajați ai fabricii de aluminiu, care protestează de câteva zile în fața prefecturii Olt.
Celor patru sindicate ale muncitorilor de la ALRO Slatina, le-au venit în ajutor și sindicaliștii de pe platforma industrială slătineană de la TMK-Artrom, Altur și Prysmian, dar și sindicaliști de la întreprinderi din Galați și Tulcea. Aceste societăți, dar și multe altele depind de producția de aluminiu de la fabrica slătineană.


Liderii de sindicat au cerut explicații și sprijin ministrului Energiei, Virgil Popescu, dar aceștia sunt convinși că nu se va mișca niciun deget pentru îmbunătățirea situației. Ioan Popa, președintele Liber Alro, a luat cuvântul, spunând că joi, 6 decembrie, chiar a avut o discuție cu Virgil Popescu, ministrul Energiei, care le-a transmis că la finele anului s-a adoptat o ordonanță prin care marii consumatori de energie, inclusiv ALRO, pot încheia contracte direct cu producătorul.
Ioan Popa, liderul Sindicatului Liber Alro a ținut să aducă la cunoștință celor prezenți la miting că: „Ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o discuție de o jumătate de oră, ne-a explicat următoarele: Noi am plecat cu un gând la dânsul, dar puțin ne-a dezumflat. De ce? Ne-a spus că pe 31 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial o Ordonanță prin care se spune că marii consumatori de energie, prin care ne numărăm și noi, pot încheia contracte direct cu producătorul, minimum 40 la sută din capacitatea lor de producție a României. Ne-a dezumflat spre bine. Noi voiam să-i cerem să facă demersuri pentru rezolvarea situației. Nu că promisiune, ci problema este rezolvată! Totodată, s-a acordat sprijin de stat la Alro Slatina și la Azo Mureș, iar pe o perioadă de doi ani nu se poate face nicio disponibilizare, nu pot da niciun muncitor afară. În caz contrar, banii vor fi returnați. Ajutoarele se dau doar dacă se respectă aceste principii. Atunci ce să spunem noi la București sau Guvernului? Atunci, totul rămâne pe seama conducerii societății de a demara direct negocieri cu producătorul, să încheie contract pe termen lung. Ministrul ne-a mai spus că reactorul nuclear de stat , Electrica are disponibilizarea de a da o parte din energie, iar pentru 2023 se pot încheia de acum contracte cu Nuclear Electrica, la prețuri rezonabile. Rolul nostru este ca oamenii să-și păstreze locul de muncă și că luni va începe din nou negocierea Contractului de muncă. Să obținem ceva și pentru angajați”.


Florin Homorean, prefectul de Olt precum și noul subprefect Cosmin Floreanu, au venit în mijlocul protestatarilor, au stat de vorbă, iar liderii au fost invitați în biroul reprezentantului Guvernului pentru a găsi soluții și a le expune, mai departe celor de la Centru.

După discuțiile avute, Homorean a spus: „Am avut o întâlnire cu managerii companiei pe 17 decembrie, am luat act de protestul anterior organizat de sindicatele de pe platforma industrială Slatina, am colectat memoriile care se refereau la scumpirea energiei și absența energiei din piață care să permită o producție competitivă a aluminiului, am comunicat aceste doleanțe către Guvern. În decembrie s-a emis o Ordonanță de urgență a Guvernului Românei care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie ce aduce reglementări noi în piața energiei. Astfel, se permite încheierea de contracte bilaterale între marii consumatori și producătorii de energie, în speranța că vor putea beneficia de prețuri mai mici față de cele care sunt practicate pe piața energiei.
Suntem membri ai UE și nu putem să reglementăm un domeniu după bunul nostru plac, trebuie să respectăm directivele UE, iar Ordonanța din decembrie a transpus în legislația națională o directivă care asigură astfel de acorduri bilaterale. Actul normativ permite managerilor uzinei să contacteze direct producătorii de energie fără a fi obligați să ia energie doar
din piață. Este o piață liberă, nu pot să spun dacă există energie suficientă pe piață”, a ținut să precizeze Florin Homorean, prefectul de Olt, adăugând că anul trecut, în luna octombrie, Alro Slatina, a primit un ajutor de stat de 293 de milioane de lei pentru energia consumată în anii 2020 şi 2021.

La sfârșitul anului trecut, Gheorghe Dobra, managerul Alro a anunţat, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, că îşi va diminua în 2022 activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s