Vâlcea. Comuna Bujoreni a marcat 631 de ani de la prima atestare documentară

Cu prilejul aniversării a 631 se ani de la prima atestare documentară a localității vâlcene, Bujoreni, autoritățile locale împreună cu Direcția pentru Cultură Vâlcea au organizat o masă rotundă sub denumirea „Bujoreni în hrisovul lui Mircea cel Bătrân“, eveniment aflat la prima ediție. Acesta s-a desfășurat la Căminul Cultural din satul Gura Văii, cu începere de la ora 16:00, după care a avut loc un spectacol folcloric, având ca invitați îndrăgiți rapsozi polulari din zonă.

Hrisovul din 8 ianuarie 1392 care poartă pecetea şi iscălitura domnitorului Ţării Româneşti, prin care acesta dăruieşte şi întăreşte danii mănăstirii Cozia, transmite peste vremuri, prima menţionare documentară a judeţului Vâlcea dar și a localității Bujoreni.

Eu, în cel Hristos Dumnezeu, binecinstitorul şi de Hristos iubitorul, marele voievod şi domn a toată Ungrovlahia, după putere am binevoit […] să ridic din temelie o mănăstire […] am dăruit puţin obroc din casă mea pentru hrana călugărilor […]. În judeţul Vâlcea, pe fiecare an să-şi adune înşişi călugării albinăritul”. Potrivit directorului Direcției pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure ,,Domnitorul mai dă şi o baltă Mamino, satele Orlea, Cireaşov, lângă Slatina şi Poroiniţa, la Dunăre, o moară la Râmnic şi una la Cătălui, lângă Giurgiu, satele Bucureşti, Bogdăneşti, Bojorani şi Luciani şi 300 de sălaşe de ţigani.

În document mai apare şi „Uliţa la Râmnic”, vechi sat care se suprapune cu Uliţa bisericii „Sf. Gheorghe”, cu drept de stăpânire al mănăstirii Cozia.

Actul primei atestări documentare a locațității Bujoreni este scris de mâna marelui logofăt Filos, un învăţat şi cunoscător al limbilor greacă şi slavonă.

Prezent la această aniversare, fostul deputat Emilian Frîncu, a ținut să spună: ,,Azi aniversăm 635 de ani de la atestarea documentară a județului Vâlcea în documentul emis de Mircea cel Bătrân la 8 ianuarie 1388. Județul Jaleș (cam în zona județului Gorj) a fost menționat în 1385, dar acum nu mai există. În același document sunt menționate și satele Bogdănești și Lunca din comuna Bujoreni…La mulți ani Vâlcea, la mulți ani Bujoreni!”

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu