Florin Barbu: Peste 1,2 miliarde lei vor ajunge la fermierii legumicultori si zootehniști

***Florin Barbu: Peste 1,2 miliarde lei vor ajunge la fermierii legumicultori si zootehniști***

Ministrul Agriculturii , Florin Barbu a transmis un comunicat crescătorilor de animale dar și legumicultorilor că, în ședința de Guvern desfășurată vineri 16 februarie a.c., au fost aprobate ajutoarele naționale pentru ei, dar și pentru fermierii înscriși în programul ,,Tomata” și legume în spații protejate Ciclul 2.

Potrivit lui Barbu peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal și zootehnic.

Mai exact, 670 de milioane de lei pentru crescătorii de animale și 438 de milioane de lei pentru cultivatori, în contul cererilor depuse de fermieri în cursul anului trecut.

Aceste fonduri reprezintă ajutoarele naționale tranzitorii de care vor beneficia circa 557.000 de fermieri din sectorul vegetal și aproape 200.000 din cel zootehnic.

De asemenea, 109 milioane lei vor fi direcționate pentru plata ajutorului destinat susținerii producției de legume cultivate în spații protejate. Este vorba despre ciclul II al producției de tomate și celelalte legume cultivate în serii și solarii.

,,Îi susținem pe cei care produc hrană românească, sănătoasă, îi susținem pe românii care muncesc pentru români și investesc în agricultura românească!” a ținut să puncteze, Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Această veste nu este singura pe care ministrul Barbu o transmite fermirilor români. Grație implicării sale, vocea fermierilor români a fost auzită și la Bruxelles și nu vor mai fi obligați să lase terenurile pârloagă.

,,Derogarea de la Regulamentul Parlamentului și Consiliul European în ceea ce privește aplicarea standardului privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (standardul GAEC , adică fermierii nu vor mai fi obligați să lase terenurile pârloagă, este o victorie a lor!

Derogarea decisă de Comisia Europeană suspendă obligativitatea fermelor de a lăsa 4% din suprafața de teren deținută drept zonă neproductivă și dă fermierilor dreptul să opteze pentru modul în care vor acționa asupra suprafeței respective.

Cu toate acestea, eu îmi mențin poziția că singura soluție este aceea a derogării totale, așa cum am susținut încă din iulie 2023.”a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Barbu, decizia de compromis a Comisiei Europeană oferă o mai mare flexibilitate fermierilor, în primul rând prin scăderea procentului la 4% (de la 7%) din terenul arabil dedicat unor culturi intermediare sau cultivării unor plante fixatoare de azot sau asigurarea unei zone neproductive.

,,Cum propunerea inițială a Comisiei nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea statelor membre arată că deciziile de la Bruxelles trebuie să țină mai mult cont de vocea fermierilor, care s-au confruntat cu multe dificultăți în ultimii ani și au nevoie de sprijin real!”a mai adăugat, Barbu.

 Georgiana Sebeș

Lasă un comentariu