Mehedinți. Primarul din Baia de Aramă, Ionuț Tudorescu dezvoltă noi investiții pentru comunitate

***Mehedinți. Primarul din Baia de Aramă, Ionuț Tudorescu dezvoltă noi investiții pentru comunitate***

  Ionuț Tudorescu, primarul orașului Baia de Aramă, se află la primul mandat, însă faptul că a înaintea sa, fostul edil făcuse o serie întreagă de ilegalități dezvoltarea comunității a stagnat.

Situat la confluiența județelor Mehedinți, Gorj și Caraș-Severin, micul orășel altă dată plin de viață, vestit prin extragerea cuprului, a rămas cu numai 5.600 de locuitori. Baia de Aramă (reședința), este formată și din satele Bratilovu, Brebina, Dealu Mare, Mărășești, Negoești, Pistrița, Stănești și Titerlești.

Aici, în vechiul târgușor mehedințean, există o mulțime de ruine dacice, semn că regiunea a fost intens locuită de daci. Altădată, aici erau mine de cupru, dar acum localitatea prezintă mai mult interes agro-turistic, fiind situată în apropierea multor obiective turistice montane. Pentru a le vizita, angajații de la Centrul de Informare Turistică vă vor oferi foarte multe detalii.

 Pentru a afla cât mai multe despre una dintre cele mai vechi așezări din nordul județului Mehedinți, am  realizat un interviu cu primarul Ionuț Tudorescu, care ne-a explicat foarte multe lucruri despre dezvoltarea comunității, care a fost viziunea sa în acest scop și cât de mult  își dorește ca acest mic orășel să redeviă un punct important de atracție nu numai pentru con-bnaționalii nostril dar și pentru străini.

 ,, Localitatea noastră este una foarte frumoasă, împrejmuită de dealuri impresionate, pline de păduri seculare și ape cristaline, însă aceste lucruri nu au fost fructificate sufficient, la adevărata valoare pentru a veni în întâmpinarea turiștilor atât din țară, cât și din străinătate.

 Când am câștigat alegerile în 2020, din partea PNL a găsit o primărie săracă, dar bogată în datorii.  E greu, atunci când încerci să faci un buget pentru dezvoltarea comunității când arieratele te încurcă. Din păcate, am găsit sume fabuloase pentru bugetul nostru, dar am reușit să achităm an, de an acest debit, ultima tranșă a fost anul trecut în decembrie și a avut o valoare de aproape inci miliarde lei vechi. Acum avem alte problem, cu dbânzi de la APIA Mehedinți din ultimii zece ani, sume ce se ridică la peste șapte miliarde lei vechi.

Sunt convins că, împreună cu echipa din primărie și conducerea CJ Mehedinți, că vom trece este aceste problem și ne vom axa pe proiecte importante pentru dezvoltarea orașului.”, ne-a precizat, pentru început, edilul din Baia de Aramă.

Ionuț Tudorescu, primarul orașului Baia de Aramă, se află la primul mandat, însă faptul că a înaintea sa, fostul edil făcuse o serie întreagă de ilegalități dezvoltarea comunității a stagnat.
Situat la confluența județelor Mehedinți, Gorj și Caraș-Severin, micul orășel altă dată plin de viață, vestit prin extragerea cuprului, a rămas cu numai 5.600 de locuitori. Baia de Aramă (reședința), este formată și din satele Bratilovu, Brebina, Dealu Mare, Mărășești, Negoești, Pistrița, Stănești și Titerlești.
Aici, în vechiul târgușor mehedințean, există o mulțime de ruine dacice, semn că regiunea a fost intens locuită de daci. Altădată, aici erau mine de cupru, dar acum localitatea prezintă mai mult interes agro-turistic, fiind situată în apropierea multor obiective turistice montane. Pentru a le vizita, angajații de la Centrul de Informare Turistică vă vor oferi foarte multe detalii.


Pentru a afla cât mai multe despre una dintre cele mai vechi așezări din nordul județului Mehedinți, am realizat un interviu cu primarul Ionuț Tudorescu, care ne-a explicat foarte multe lucruri despre dezvoltarea comunității, care a fost viziunea sa în acest scop și cât de mult își dorește ca acest mic orășel să redevină un punct important de atracție nu numai pentru con-naționalii noștri dar și pentru străini.


Cu privire la acest aspect, Ionuț Tudorescu ne-a dezvăluit că: ,, Dacă aș fi știut cu ce mă confrunt aici, ca primar aș fi trecut mai demult la PSD, chiar din momentul în care m-am convins că liderul PNL Mehedinți, Virgil Popescu nu numai că nu ne-a sprijinit cu nimic, dar ne-a mai și încurcat. Dacă treceam numai eu, s-ar fi spus că eu am o problemă, însă faptul că am trecut nouă primari confirmă faptul că toți am fost nemulțumiți de lipsa de implicare a liderului PNL Mehedinți.
Chiar din momentul în care mi-am arătat intenția de a veni în echipa PSD Mehedinți, dl Aladin Georgescu dar și parlamentarii social- democrați, mă sunau în fiecare zi să îmi spună ce s-a rezolvat pentru fiecare proiect pe care eu l-am demarat și depus la ministerele de resort. Am rămas surprins impresionat și așa mi-am explicat cum primăriile, cu primari PSD sunt mult mai dezvoltate. Aici am văzut o implicare totală a tuturor factorilor de decizie, fie ei politici sau administrativi.
Știu care este situația financiară nu numai a județului Mehedinți dar și a țării, care nu este una foarte bună, dar cu puțin sprijin se pot face investiții importante, dacă ai co-finanțare pentru accesarea fondurilor europene”.

În urmă cu două săptămâni, mai spune Tudorașcu a cerut sprijinul CJ Mehedinți pentru co-finanțarea unui proiect din fonduri europene de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură medicală modernă pentru spitalul orășenesc.
Construit pe la 1890, spitalul are în prezent patru secţii, Chirurgie, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie şi Medicină Internă la care se adaugă Ambulatoriul Integrat, însă spațiile destinate acestora, inclusiv holurile nu mai sunt conforme.


Potrivit lui Ionuț Tudorașcu, Aladin Georgescu i-a promis, fără nicio reținere cofinanțarea de care are nevoie.
Edilul din Baia de Aramă a discutat anterior și cu managerul Spitalului Sorin-Gheorghe Merfu care a recomandat ca toate secțiile celor două clădiri aflate la mare distanță una de cealaltă, să funcționeze în aceiași locație. Valoarea reabilitărilor și modernizării ar ajunge la 1,4 milioane de euro, prin PNRR. Însă, în urma discuțiilor, cel mai bine ar fi să se construiască un Ambulatoriu nou, cu toate dotările necesare, iar în momentul de față se află în procesul de licitație pentru începerea lucrărilor.
,, Așa cum am promis domnului manager, dar și șefului Secției de Cardiologie voi face demersurile necesare către Ministerul Dezvoltării să vedem dacă putem obține avizul pentru construirea unui nou spital, iar dacă nu se poate avem o altă variant cu sprijinul unui ONG, dar și a mai multor personae fizice și juridice. ” ne-a mai precizat Ionuț Tudorescu, primarul orașului Baia de Aramă.
În sistemul de învățământ din orașul Baia de Aramă sunt aproximativ 900 de elevi. O parte dintre aceștia își continua studiile liceale la Colegiul Tehnologic ,, Constantin Brâncoveanu”. Și cum cei mai mulți au nevoie de un mijloc de transport pentru a ajunge la unitățile de învățământ de care aparțin, Consiliul Județean Mehedinți va dota primăria din oraș cu două microbuze electrice.
Primarul Tudorescu mai spune că de curând a fost demarate licitațiile pentru modernizarea școlilor și dotarea lor cu mobilier nou și aparatură IT. Valoarea acestor investiții este de 600.000 euro iar până în luna iunie, aceste dotări să fie finalizate .
La începutul mandatului, primarul Ionuț Tudorescu și-a dorit ca, în orașul pe care îl coordonează să înființeze un parc industrial pentru dezvoltarea localității și creearea locurilor de muncă. ,, Am avut foarte multe întâlniri cu oameni de afaceri din Timișoara, Arad, Cluj și București, însă toți au contestat lipsa infrastructurii adecvate. Sper ca atunci când va fi gata și tronsonul Drumului Expres Craiova- Lugoj care trece și prin Drobeta Turnu Severin, investitorii să nu ne mai ocolească. În prezent avem doi mai investitori, unul care are o afacere în prelucrarea lemnului, iar celălalt în domeniul construcțiilor.”
Printre investițiile pe care și le mai dorește Ionuț Tudorescu pentru locuitorii orașului este introducerea gazelor naturale. A reușit să obțină fonduri în valoare de 4 milioane de euro, pentru a introduce o conductă de aducțiunea gazelor. Acești bani au fost repartizați prin ordin de ministru de la Ministerul Dezvoltării și speră că în maxim două luni să demareze licitațiile pentru proiectare și execuție. Costurile totale s-ar ridica undeva la aproximativ 10 milioane de euro, însă Ionuț Tudorescu speră ca acești bani să îi poată accesa din fonduri UE.
,, Dacă Dumnezeu mă va ajuta să obțin și cel de-al doilea mandate, îmi doresc foarte mult să facem o primărie nouă, într-o clădire amplasată în apropiere și să ne mutăm acolo, inclusiv tot aparatul administrativ. Aici aș dori să aduc alte servicii, necesare comunității locale, pentru ca oamenii să nu mai alerge toată ziua de la unul, la altul pentru diverse aprobări. ”A conchis edilul din Baia de Aramă, Ionuț Tudorescu.


,, Localitatea noastră este una foarte frumoasă, împrejmuită de dealuri impresionate, pline de păduri seculare și ape cristaline, însă aceste lucruri nu au fost fructificate suficient, la adevărata valoare pentru a veni în întâmpinarea turiștilor atât din țară, cât și din străinătate.
Când am câștigat alegerile în 2020, din partea PNL a găsit o primărie săracă, dar bogată în datorii. E greu, atunci când încerci să faci un buget pentru dezvoltarea comunității când arieratele te încurcă. Din păcate, am găsit sume fabuloase pentru bugetul nostru, dar am reușit să achităm an, de an acest debit, ultima tranșă a fost anul trecut în decembrie și a avut o valoare de aproape cinci miliarde lei vechi. Acum avem alte probleme, cu dobânzi de la APIA Mehedinți din ultimii zece ani, sume ce se ridică la peste șapte miliarde lei vechi.
Sunt convins că, împreună cu echipa din primărie și conducerea CJ Mehedinți, că vom trece este aceste problem și ne vom axa pe proiecte importante pentru dezvoltarea orașului.”,
ne-a precizat, pentru început, edilul din Baia de Aramă.
Anul trecut, la finalul lunii octombrie nouă primar liberali, printre care și Ionuț Tudorescu de la Baia de Aramă a trecut la PSD, acuzând slaba implicare a conducerii PNL Mehedinți, în special a lui Virgil Popescu, care a fost și ministrul Energiei.

Mai multe amănunte într-un interviu pentru VGtv Regional realizat de reporter/ redactor Georgiana Sebeș, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj tv Georgiana Leulescu, http://www.vgtvregional.info.

Lasă un comentariu