Olt. Nicolae Cărămizaru, Morunglav: Nu credeam că există atâta birocrație într-o primărie!

***Olt. Nicolae Cărămizaru, Morunglav: Nu credeam că există atâta birocrație într-o primărie!***

 Primar al localității Morunglav din 2000, liberalul Nicolae Cărămizaru a reușit să readucă consătenilor săi speranța că și într-o localitate rurală se poate trăi decent, în condiții ca de oraș. Situată în apropierea orașului Balș, la numai 16 km comuna Morunglav, ajunsese într-un stadiu în care tinerii nu se mai întorceau acasă, plecând la muncă în străinătate sau în orașele apropiate, iar cei vârstnici își blestemau zilele din cauza degradării tot mai accentuate a satelor și a lipsei investițiilor.

 Fost comisar șef al Poliției Circulației Olt, Nicolae Cărămizaru s-a întors, după pensionare în satul natal, tocmai pentru a face ceva în acest sens. Consătenii săi i-au dat girul de a fi la conducerea primăriei, iar el nu i-a dezamăgit!

 Acum în localitate, drumurile sunt aproape toate reabilitate, sunt locuri de joacă pentru copii, școala generală reabilitată, modernizată și utilată complet, apa și canalizarea este în curs de realizare, ca dealtfel și o sală de sport, etc., însă cel mai important lucru este că primarul Nicolae Cărămizaru va introduce gazele racordându-se la conducta care trece prin localitatea vecină, Bobicești.,,Proiectul „Înființare Sistem Inteligent de Alimentare cu Gaze” a fost introdus, pentru finanțare, prin Programul „Anghel Saligny”. Deocamdată, nu s-a aprobat, dar așteptăm și încercăm să găsim și o altă sursă de finanțare.” A precizat Nicolae Cărămizaru.

 Primarul din Morunglav ne-a declarat că s-a finalizat proiectul „Înființare sistem de alimentare cu apă, în comuna Morunglav” care funcționează, în toate cele cinci sate ale comunei, respectiv Morunglav, Bărăști, Poiana Mare, Morunești, Ghioșani.

 De asemnea, a mai fost realizat proiectul „Înființare sistem de canalizare, în comuna Morunglav, județul Olt”, cu bani din Programul Național „Anghel Saligny”.

Prin PNDL 1,  s-a executat și proiectul  privind „Modernizare DC 11 și DC 11A”, pe o lungime de aproximativ 6 km. Proiectul nu a fost finalizat, nici până în prezent, deși este demarat, în 2012, din cauza faptului că executantul respectiv, SC Delta ACM, este în insolvență. Acum autoritățile locale din Morunglav au demarat o nouă licitație pentru execuția lucrărilor.

De asemenea, în ultimul an a fost reabilitată Școala Gimnazială Morunglav”, un proiect demarat, din 2018 și care trebuia finalizat în 2022 de către firma de construcții SC CAS Office Arhitect din Balș.

Proiectul „Reabilitare, Modernizare, Dotare și Extindere Cămin Cultural Morunglav” a fost semnat, iar banii vor fi alocați prin CNI, de la Ministerul Dezvoltării.

,,Prin PNRR, au fost demarcate lucrările de   modernizarea Sălii de Sport, din cadrul Școlii Gimnaziale Morunglav, dar și  dotarea cu Sistem GIS, wirelles, digitalizare primărie, extindere sistem de supraveghere video, precum și realizarea a două stații de încărcare electrice. Pentru aceste trei proiecte, am semnat contractele de finanțare.

Aș mai putea aminti Proiectul „Creșterea Eficienței Energetice a Infrastructurii de Iluminat Public, în comuna Morunglav, județul Olt”. Proiectul a fost aprobat de AFM, urmează să semnăm contractul de finanțare.

Prin Programul „Fondul pentru Modernizare în România”, avem proiectul „Înființare parc panouri fotovoltaice”. Intenționăm ca, prin această investiție, să acoperim costul energiei electrice, pentru iluminatul public, instituții publice și Serviciul de Alimentare cu Apă.

Avem proiectul „Reabilitare, Modernizare Dispensar Medical Uman din Comuna Morunglav, județul Olt”. Proiectul se află la CNI, urmând ca această instituție să se ocupe de promovarea investiției.

De asemenea, se poate spune că am reușit să avem o comună curată. Prin eforturile depuse de cetățenii comunei, de a recicla selectiv gunoiul, am reușit să avem o comună curată. ” a mai declarat edilul comunei Morunglav, Nicolae Cărămizaru.

 Întrebat dacă va mai candida pentru următorul mandat tot din partea PNL Olt, având în vedere că foarte mulți colegi au ales să candideze din partea PSD, acesta a răspuns că va rămâne în echipa liberal și pentru următorul mandat.

Scurt istoric al localității Morunglav

Potrivit istoricilor,  localitatea Morunglav este o comuna cu adanci rezonante si implicatii in trecut, deoarece reprezinta un simbol al trecerii peste veacuri, de la stramosii nostri daci, la dacoromani si apoi la romanii de astazi. Satul Morunglav este pentru prima oara atestat documentar de hrisovul Vladului Voievod – Vlad Calugarul din anul 1489, 20 iunie, prin care se da “boierului si dregatoului domniei sale  Milco Stolnicul mai multe pământuri”.

Toponimicul derivă din ”Morână – deal”și ”Glava – cap” cuvinte probabil de origine slavă,geneza fiind specificul geomorfologic ,”capetele de dealuri”aparținând platformei   Oltețului,care la sud de Morunglav se pierd în câmpie.Intrarea în localitate, dinspre S pe DJ 644 A este străjuită de capul dealului Iași,care se ridică brusc din lunca Oltețului.

În sat se știa că numele satului vine de la boierul  care a stăpânit această moșie, atestat pentru prima dată la Morânglavi în 1714 de hrisovul semnat de Ștefan Vodă Cantacuzino prin care volnicește pe Matei Morânglavul, fiul lui Dumitrașco, diacon, să umble în toată țara și unde va găsi ai lui țigani și rumâni, fie în sate domnești, bisericești, sau în orașe pribegiți, etc….să-i ia pe toți și să-i ducă la casa lui.

Documentul demonstrează clar că satul a avut acest nume cu mult înaintea venirii boierului pe această moșie.  

La Morunglav se găsesc ruinele conacului Matei Morînglav, construit în 1725 și Biserica Poiana Mare, zidită în 1833.

Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu