Vâlcea. Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice marcată și la Vâlcea

RemasterDirector_1a5c03258

***Vâlcea. Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice marcată și la Vâlcea***

„World Heritage Day” ne încurajează să celebrăm toate culturile lumii și să conștientizăm monumentele și siturile culturale importante la nivel naţional şi mondial, precum şi a vulnerabilităţii acestora, și să promovăm importanța conservării culturilor lumii.

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost înființată la 18 aprilie 1982, de Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS) cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, atunci când a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume.

Zestrea Pământului conservă câteva locuri de patrimoniu și monumente incredibile, adevîrate comori ale întregii lumi. De la impresionantul Machu Picchu, care este situat pe terenul luxuriant și montan deasupra râului Urubamba din Peru, la mulțimea de atracții uimitoare ale Egiptului, iar Piramidele din Gizeh sunt una dintre ele. Alte locuri de remarcat includ Bagan în Myanmar, Angkor Wat în Cambodgia și Marele Zid Chinezesc.

Neprețuita comoară a Olteniei și a întregului ținut de la sud de Carpați este Mănăstirea Hurezi, o inestimabilă valoare de patrimoniu național și internațional. Ctitoria Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu este în rândul marilor monumente ale lumii încă din anul 1993.

ICOMOS propune, în fiecare an, o temă pentru manifestările şi activităţile ce urmează a fi organizate cu prilejul Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor.

Anul acesta tema propusă este „Dezastre și conflicte prin prisma Cartei de la Veneția” (Disasters & Conflicts Through the Lens of the Venice Charter), iar prin alegerea acesteia se dorește punerea în discuție a rolului pe care acest document îl joacă în aceste vremuri tumultoase în conservarea patrimoniului.

Alegerea temei nu este întâmplătoare, anul acesta împlinindu-se 60 de ani de la adoptarea Cartei de la Veneția, document care, între altele, a trasat principiile resaturării și conservării moderne a patrimoniului construit.

Să împărțim, deci, bucuria în fața valorilor trecutului, să înțelegem diversitatea culturală care le-a generat și să fim solidari în efortul de a le păstra în forma lor autentică și a le transmite generațiilor ce vor veni!“

( Foto: Biserica Mănăstirii Arnota din Costești-Vâlcea și Castrul roman Arutela din Călimănești).

Prof. dr. Florin EPURE

Lasă un comentariu