Ministrul Energiei, Virgil Popescu, interesat de centralele termice Ecohornet

 Inventatori, cercetători și antreprenori agricoli din țară, au fost luni 20 ianuarie,  prezenți la sediul fabricii de centrale termice Ecohornet din București, aparținând inventatorului Iulian Horneț, unul dintre cei mai recunoscuți și apreciați oameni de știință din țară, dar și de peste hotare. Interesat de invenția sa a fost și noul ministru al Economiei și Energiei, Virgil Popescu, care a rămas plăcut impresionat de randamentul acestor centrale ecologice.

Iulian Horneț și ministrul Virgil Popescu

Potrivit lui Iulian Horneț, centralele termice inventate de el și fratele săi, au un randament de 99% și sunt pretabile la încălzitul caselor, în sectorul agricol, industrial, etc. Aceste centrale ar putea înlocui cu succes mastodonții centralelor de cartier din orașe cu costuri extrem de mici. Chiar dacă este de foarte mulți ani pe piață cu aceste centrale, niciunul dintre miniștrii de până acum nu au înțeles că aceste centrale ecologice care ard peleți din toate gunoaiele unei comunități, sunt cele mai eficiente din lume, fără să polueze. De această dată, ministrul Energiei Virgil Popescu a fost foarte receptiv la prezentarea inventatorului român și a promis că va găsi soluțiile necesare pentru implementarea acestora în sistemul public, sprijinind pe cei interesați cu proiecte pentru accesarea de fonduri europene.  

Inventator Iulian Horneț și dr. ing. Grigore Sebeș

Prezent la acest eveniment a fost și președintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin a spus, printre altele:,, Sunt brăilean. Am crescut în Balta Mare a Brăilei și mă doare sufletul să văd că terenurile alea au căpătat o cu totul altă destinație. Mai devreme discutam și cu domnul ministru Virgil Popescu , și cu domnul Horneț despre posibilitatea de a aduce în România modele de agricultură deșteaptă care să pună în valoare și terenurile mai puțin competitive din punct de vedere agricol pentru că are în continuare pe lângă procesul acesta de deșertificare (…) încă n-am găsit soluții la Tulcea șo Constanța, unde vezi suprafețe imense de terenuri care zac pârloagă, neutilizate. Însă și acelea, cu mintea specialiștilor noștri pot fi puse la treabă. Treaba mea, este ca în perioada următoare să pun cap la cap inteligența românească, să pun în ecuație potențialul care există, inclusiv cel la care participăm astăzi, și nu în ultimul rând, să îi găsesc pe acei parteneri care să vină cu finanțare pentru  oprirea deșertificării. Mă interesează pentru ca soluțiile pe care le putem găsi împreună să fie în această țară, să dea de lucru în această țară românilor și să ne scoată din această zonă de vulnerabilitate.

 În cuvântarea sa, Iulian Horneț, a spus că este marcat de faptul că pentru prima dată când un bloc sindical s-a implicat într-o activitate privată.  Acesta a spus că este măgulit de faptul că președintele BNS,  Dumitru Costin, după ce a încercat ani de-a rândul să contacteze sindicatele din România, aproape tot ce înseamnă societate civilă din România, însă n-a găsit nicio cale de a colabora. ,, Referitor la deșertificare de care vorbea profesorul Stănilă, a sudul României. Eu aș adăuga că deșertificarea este astăzi  un pericol pentru toată România. Consider că toată planeta se află într-o deșertificare accelerată, dar noi avem aceste soluții, să oprim deșertificarea prin metode naturale. (…)” a punctat inventatorul Iulian Horneț.

Acesta a mai adăugat că terenurile agricole din perioada comunistă au fost chimizate la maxim, astfel că media fertilității era cuprinsă între 68- 70 %, însă statisticile din 2001, arată că fertilitatea solului a scăzut la 55%, iar în 2018, fertilitatea solului a scăzut la 35%. Horneț s-a arătat îngrijorat de faptul că chimizarea în continuare a terenurilor agricole vor ajunge să nu mai producă nimic.

Potrivit lui Iulian Horneț, sursa deteriorării solului se datorează introducerii deșeurilor agricole în sol, încă din anii 1960-1970.

Pentru a remedia această degradare a terenurilor, Iulian Horneț, a  inventat aceste Centrale termice pe peleți care-i poartă numele- Ecohornet – care folosesc peleți fabricați din toate deșeurile agricole, cu randament de 99%, fără să polueze.

Mai multe amănunte într-o înregistrare la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

Redactor Georiana Leulescu, op. imag. editare și montaj, ing. Grigore Sebeș, VGtv Regional

Lasă un comentariu